Kort presentation av kursens deltagare


Alexandra

Alexandra hade inte stickat tvåändsstickning tidigare. Hon lärde sig sticka som barn av sin italienska farmor och var van vid den kontinentala stilen där man kastar garnet över stickan. Så gör man ju även vid tvåändsstickning. Det gick fort för henne att komma på hur tvåändsstickningen fungera.

Alexandra kommer från Malmö och hittade till kursen via föreningen Stickas hemsida.

På hemvägen passade Alexandra på att besöka textilkammaren vid Zorns gammelgård innan hon reste hem igen. Hon kom hem med ett par bilder på Moravanten.



Annika

Annika - vår gotländska kursdeltagare- var inte heller bekant med tvåändsstickat sedan tidigare. Däremot är hon som tillskärare och textillärare väl bevandrad i textila tekniker. Här ser vi Annika i full fart med sin första vante.

 

 


 

Gerd och Beibritt

Gerd var nybörjare på kursen förra året. Då stickade hon ett par fina fingervantar. Nu får Gerd hjälp av Beibritt att komma igång med ett par orevantar.

Beibritt är vår kursledare. Hon har sina rötter i Ore och ores sticktradition.


Kerstin L

Kerstin L i samspråk med Gerd om orevanten. Kerstin kar stickat tvåändsstickning tidigare. Hon visade några av sina arbeten bl a en tröja. Kerstin har gått på kurs hos Anne-Maj Ling tidigare och fick kännedom om kursen via utskick från Anne-Maj.

Kerstin stickar även miniatyrer av sockenvantar från Dalarna. Dessa kan du om du har tur hitta i hantverks- och souvernirbutiker i siljansbygden. Just nu ville Kerstin lära sig att sticka orevanten för att kunna skapa en ny modell av de miniatyrer av sockenvantar från Dalarna som finns i hennes repertoar.

Se några bilder på Kerstins tidigare arbeten: Miniatyrvantar och en vacker tvåändsstickad tröja


Lena och Ulla

Här har vi Lena och Ulla i full aktion. Lena var nybörjare i tvåändsstickning förra året och blev helt tagen av detta sätt att sticka. Sedan dess har hon stickat minst 20 par vantar och håller nu på med en tröja i underbar ull/silkegarn. Flera exempel på Lenas vackra arbeten finns bland kursdeltagarnas alster och på sidan Lena stickar.

Ulla håller på att fiska upp maskorna från de gamla strumpskaft som hon tänker återställa till användbart skick. Strumpskaften visas på sidan "I kursdeltagarnas gömmor".

 


Sofia

Sofia deltog i den allra första kursen i tvåändsstickning som hölls i Näsets bystuga 2004. Därefter har hon inte stickat så mycket tvåändsstickat. På bilden är Sofia i full fart med att sticka en provlapp på två stickor för att få träning på de aviga maskorna. Sofia stickar annars en hel del och säljer sina alster till några butiker i Stockholm och Paris.


Kerstin D

Kerstin D har inte heller sysslat med tvåändsstickning tidigare. Hon har fårskötsel som fritidssysselsättning och intresset för ull förde henne till kursen. Vi fick träffa Kerstins får och testa att spinna lite av ullen under kursen

 

 


Ulla-Britt

Jag själv syns sällan på bild eftersom jag ofta är den som står bakom kameran. Denna bild har jag hämtat från Garngamens blogg och hoppas att hon ursäktar bildstölden. Jag sitter i alla fall här och stickar på mina Moravantar.

Jag har deltagit i alla tre kurserna i tvåändsstickning som vi genomfört i Näsets bystuga och tycker att det är en spännande teknik. Trots att jag varit med flera gånger så lär jag mig något nytt varje gång. Detta år har jag främst lärt mig varför mina uppläggningar blir så ojämna. Det ser bättre ut nu.
Jag har också lärt mig att det finns mycket mer att lära.


<<< Rapport från kursen i tvåändsstickning

©2006 Ulla-Britt Önnestam
Senast uppdaterad: 25 augusti, 2006