Trädgårdsdrömmar

Nu har jag gjort det igen - beställt alldeles för många perenner.
Visst är det svårt att låta bli.

På denna sida redovisas min senaste beställning från odla.nu. Både text och bild kommer från beställningssidan. Jag hoppas kunna jämföra egna erfarenheter så småningom.

 
Kommentarer, länkar och stickspår


Om denna sida

Bilder och växtbeskrivningar i den vita kolumnerna i mitten på sidan är lånade från Odla.nu. Jag har beskurit vissa bilder och kortat några av texterna och hoppas att ingen på Odla.nu har något emot detta. Maila mig i så fall.

Min avsikt är att jämföra de fina bilderna och den lockande texten med mina egna erfarenheter av plantorna. Jag har faktiskt blivit besviken flera gånger när jag köpt plantor på postorder eller via webben. Trots det ger jag mig på detta igen och hoppas på bättre lycka denna gång.

Mina kommentarer hittar du i den rosa kolumnen till höger på sidan samt i vissa fall under växtbeskrivningarna i mittenkolumnen.

 

 

Perennbeställning våren 2005

Den 15 april, 2005 klickade jag iväg följande beställning till odla.nu och på eftermiddagen den 21 april kunde jag hämta ett paket med fina plantor på posten.

Astilbe - Fanal
Astilbe - Snowdrift
Höstanemon-Köningin Charlotte
Höstflox - Rembrandt
Höstflox - Tenor
Jättevallmo - Pattys Plum
Kungsljus - Cotswold Queen
Tremastarblomma - Blue Stone
Luktpion - Krinkled White
Luktpion - Sword Dance
Näva - Brookside
Silkesnäva - Laurence Flatman
Klocka - Kent Belle
Rosenflockel
Röllika - Walther Funcke
Stjärnflocka - Lars
Äkta stormhatt
Stäppsalvia - Mainacht

Det blev naturligtvis mer än jag tänkt mig, men jag har många rabatter att fylla både hemma i Bromma och på lantstället i Furudal.

Det är samma visa varje år. Först beställer jag en massa fröer bl a från Tradera. Sedan hittar jag några trädgårdsentusiaster på "Allt om Trädgårds" forum som vill byta växter. (Just nu byter jag Krolliljor och Pioner mot några överraskningar. Det ska bli spännande att se vad det blir.) Sedan klickar jag ivrigt i något trevligt beställningsformulär på webben och därefter går jag till planskolan för att komplettera lite - men det blir alltid betydligt mer.

odla.nu finns massor med fakta, inspiration, goda råd, länkar till intressanta trädgårdssidor på webben och mycket annat.

Vill du söka efter fröer och plantor på Tradera?

I Allt om Trädgårds forum kan du fråga om det mesta som gäller din trädgård.

Kommentarer
den 21 april

Förr året planterade jag ut de nyanlända plantorna direkt på växtplatsen. Det var flera som inte tog sig. Denna gång planterar jag i krukor i stället och låter plantorna växa till där under mer kontrollerade former. Jag placerade krukorna i skuggigt läge utanför entrén så att det ska bli lätt att hålla dem under uppsikt. Första natten ser det ut att bli nattfrost så de får en varm yllefilt över sig.

den 18 maj
Efter ett par veckor planterade jag ut växterna. Två plantor tog sig inte, men Odla.nu skickar nya.

 



Astilbe
Astilbe är ett litet släkte ståtliga perenner med styva stjälkar. De är lättodlade och problemfria.

Blommar i juni - september beroende på sort. Alla går bra i skugga men blommar bäst i ett soligt läge.

Jorden skall helst vara porös, näringsrik och ha mycket mullämnen för att kunna hålla kvar fuktigheten, dock utan att vara direkt blöt. Härdigheten är god och de flesta klarar sig i hela landet.

Astilbe - Fanal Astilbe arendsii
Lite lägre sort med mörkt röda blommor och bronsfärgat bladverk. Blommar augusti-september. Blir ca 55 cm hög.

Astilbe - Snowdrift Astilbe arendsii
Rent vita plymer över ljusgrönt bladverk. Blommar augusti-september. Blir ca 50 cm hög.

Jag beställde två sorters Astilbe. Denna växt har jag misslyckats med vid tidigare försök.

Då odlade jag dem i Furudal zon 5/6. Förmodligen har de stått för torrt, för soligt eller haft det för kallt på vintern.

Jag slog till med två lite lägre sorter och hoppas ett färgerna ska stå bra mot vårt gula hus i Bromma.

10 maj
Plantorna växer till sig bra och jag planterar den i det nya torvpartit som jag håller på att anlägga mellan entrén och uteplatsen. Hoppas att det inte är för skuggigt. Morgonsol fram till ca kl 10.

15 juni
Nu står astilben bland akleja, penseer, liljor och vivor. Allt av detta torde vara överblommat, nedklippt eller nedvissnat när det är astilbens tur. Se bilden till vänster. Det är svårt att urskilja astilben bland det övriga.

 



Höstanemon
Höstanemoner kan med tiden bilda stora bestånd. Den vill gärna ha väldränerad men fuktighetsbevarande, gärna något sandhaltig lövmylla med mycket humus och näring.

Blommar bäst i sol men lätt, vandrande skugga gillas också. Höstanemon är vanligen problemfri och lättodlad. Kan odlas ganska långt upp i landet om jorden är väldränerad.

Höstanemon-Köningin Charlotte Anemone x hybrida
Stora, ljuvt rosa, halvdubbla blommor. Blommar i augusti-september. Vacker snittblomma.
Blir ca 80 cm hög.

Kommentar:
Jag beställde två plantor. Den ena var så stor så jag delade den och fick tre plantor. Den 10 maj planterade jag ut två plantor i olika rabatter. Den tredje fick stå på tillväxt till slutet av maj Då planterade jag den i föröknngsbädden. Nu måste jag hålla koll på var de trivs bäst.

Plantera på våren
Höstanemon tillhör också mina problemplantor. Jag har försökt två gånger tidigare, men de har frusit bort på vinten. Nu har jag lärt mig att man ska plantera dem på våren och inte köpa dem då de står i blom i plantskolorna på hösten.

Sillsalladsträdgård
Rosa är egentligen ingen bra färg i min trädgård, men denna växt kan jag bara inte motstå. Man får väl en sillsalladsträdgård om man planterar sådant man gillar lite var stans. Men det är ju min trädgård.

Goda råd
Jag ska läsa allt som finns på "Allt om trädgårds" forum, och hoppas på goda råd där för att lyckas bättre.



Höstflox
De höga, lysande ruggarna av höstflox fångar blicken i rabatten när sommaren börjar övergå i höst. De blommar från juli till september - oktober beroende på sort. De doftar ofta starkt och är lätt att kombinera med andra rabattperenner då de nöjer sig med den vanliga rabattjorden. De lysande blommorna dominerar rabatten när de är i blom, bladen är friskt gröna och stör inte helheten när de inte blommar.

Höstflox är härdig och kan odlas i stora delar av landet.

Höstflox - Tenor Phlox paniculata
Rosaröda blommor. Börjar blomma tidigt och blommar i juli-september. Blir ca. 70 cm hög.

Höstflox - Rembrandt Phlox paniculata
Vita blommor i augusti-september. Fin höstfärg. Långblommare. Blir ca. 90 cm hög.

Kommentar:
Jag vet inte var i rabatten dessa plantor passar bäst. Jag planterar dem i min förökningsbädd för att flytta dem senare när jag bättre kan avgöra var de passar.

Höstflox brukar vara problemfri. De får ibland mjöldagg hos mig. Men jag gillar dem. Synd bara att de flesta har så skrikiga färger.

Hoppas att dessa blir bra i min gul/vinröda trädgård.

"Tenor" ser vinröd ut på bilden, men beskrivs som rosaröd i texten. Om den inte passar i färgen flyttar jag den till landet. Där går den säkert bra till det gamla rödmålade torpet.



Jättevallmo
Jättevallmon har funnits länge i odling och är mycket härdig, upp till zon 8. På försommaren, i maj-juni, växer det upp höga, håriga, stänglar, som bär upp ensamma, iögonfallande stora blommor i klara färger.

Vill stå i full sol med väldränerad jord. Jättevallmo är torktålig när den har etablerat sig. Bladen vissnar ner på sommaren och det är en fördel om man planterar yviga växter intill.

Jättevallmo - Pattys Plum Papaver orientale
Plommonlila blommor i maj-juni. Blir ca. 75 cm hög.

 

Jag såg en mycket vacker odling av jättevallmo på höga styva stjälkar invid grönsakslandet på Hildasholm i Leksand. Något sådant skulle jag vilja åstadkomma. Ska testa om denna vallmo kan fungera.

Jag planterar plantorna i rabatten vid växthuset tills vidare. Denna växt har ju en kraftig pålrot så det kanske inte är så lätt att flytta den när den vuxit till sig.



Kungsljus
Höga, fina blomspiror med lång blomningstid, från juli till långt in på hösten. Om man tar bort den första blomstjälken strax under blommorna när den blommat färdigt, kommer det ofta nya stjälkar från samma stam.

Trivs i lätt, något sandig trädgårdsjord i full sol. Kan odlas i stora delar av landet om jorden är väldränerad.

Kungsljus - Cotswold Queen Verbascum x hybrida
Blommor i en varm orangegul färg med purpurfärgad mitt. Blommar i juli-augusti. Blir ca. 100 cm hög.

Så ståtlig, så vacker, så torktålig. Denna verkar dessutom ha en kraftfull färg.

Jag beställde två plantor. Den ena växer till sig bra, medan den andra inte visat något livstecken efter två veckor.

Plantan planteras i den tillfälliga rabatten mellan äppelträden och ska visa vad den går för när tulpanbladen vissnat ner.



 

Tremastarblomma
Tremastarblomma är en ganska ny bekantskap trots att den funnits länge i odling. Men med de nya, vackra färgerna har den blivit mycket populär. Det smala bladverket är också dekorativt. Den blommar länge, från juli till september.

Trivs i porös, väldränerad, mullrik trädgårdsjord som inte är för torr. Gärna full sol eller halvskugga. Kan odlas i stora delar av landet.

Tremastarblomma - Blue Stone

Bonusplanta för den som beställer för mer än 300 kr. Saknar bild och har ingen erfarenhet av denna växt.

Jag planterar den i det nya torvpartiet med morgonsol.



Pion
Pioner vill ha en djup, näringsrik och väldränerad jord. Plantering i ett soligt läge ger tidigare blomning, medan ett halvskuggigt läge ger längre blomning.

När en pion har etablerat sig är den trofast och kan bli mycket gammal, så flytta den inte i onödan, det gillar den inte!

Luktpioner är mycket härdiga och kan odlas i hela landet.

Luktpion - Krinkled White Paeonia lactiflora
Vita, enkla, lite fransiga blommor med gul mitt. Blommar i juni. Blir ca 80 cm hög.

Luktpion - Sword Dance Paeonia lactiflora
Enkla mörkröda blommor med en stor krämfärgad tofs i mitten. Blommar i juni. Blir ca 80 cm hög.

Pioner är väl det vackraste man kan ha i sin trädgård. När vi flyttade in i en vildvuxen gammal trädgård i Bromma fann jag till min glädje mer än 20 gamla bondpioner. Grannarna säger att de är från 40-talet - kanske äldre ändå.

... och nu vill jag bara ha mer.

När pionerna skulle planteras ut så hittade jag ingen bra plats i Brommaträdgården så de fick följa med till landet. Pionerna planteras intill växthuset. Jag tycker det är vackert med växthus inbäddade i frodig grönska och generös blom.

Den vita planterades nära den blå klockan (se nedan), men jag vet ännu inte om de har samma blomningstid.



Näva
Nävorna, Geranium, tillhör de bästa perennerna och många är ypperliga marktäckare tack vare det dekorativa bladverket. De är odlingsvärda och lättodlade. De flesta nävorna trivs i vanlig, neutral trädgårdsjord, som för de stora, frodiga arterna bör vara djup och mullrik, medan de mindre arterna nöjer sig med något tunnare jord. De flesta nävor har handflikiga, lätt håriga blad som bildar fina rosetter. Ibland har de även körtelhår som får växten att dofta mer eller mindre gott. Nävan är härdig i stort sett i hela landet

Näva - Brookside Geranium x hybrida
Klarblå blommor med vit mitt. Vackra flikiga blad med orange höstfärg. Blommar hela sommaren.
Blir ca 50 cm hög.

Silkesnäva - Laurence Flatman Geranium cinereum
Mycket fin näva med lilarosa, mörkådrade blommor juni-juli. Fint bladverk. Låg sort som bara blir ca. 15 cm hög.

Så söta, men var ska jag plantera dem?

Plantorna växer till sig bra i sina krukor, men jag vet fortfarande inte var de passar bäst. Planterar dem i förökningsbädden tills vidare.

I mitten av juni är plantorn fortfarande ganska klena . Den lilla silkesnävan har blommat. Den högre blå väntar jag på.



Klocka
Campanula är ett mycket mångformigt släkte som innehåller massor av trevliga trädgårdsväxter. Det finns många härdiga och lättodlade sorter som kan odlas i stenparti, rabatt och kruka. Många är också fina till snitt.

De trivs bäst i en lätt, näringsrik och väldränerad jord i ett soligt läge. Härdig i större delen av landet.

Klocka - Kent Belle Campanula x hybrida
Ny läcker sort med stora mörkt blå, hängande klockor i juli-augusti på en 80 cm hög planta.

Det finns många vita stora blåklockor på landet. Nu ska de få sällskap av denna klarblå. Läckert.

Klockan plantera på landet i rabatten vid växthuset tillsammans med den vita pionen.



Flockel
Ståtliga och mycket härdiga perenner som kan odlas i fuktiga lägen med humusrik jord, t ex vid en damm. De passar bra i bakgrunden av större rabatter där de ger höjd med sitt friska bladverk. Bin och fjärilar älskar blommorna som kommer i juli-september. Kan odlas i stora delar av landet.

Rosenflockel Eupatorium purpureum
Fin perenn med starkt upprätta stjälkar som bär upp stora, rosa-purpurfärgade blomflockar. Blommar augusti-oktober. Blir ca. 165 cm hög.

Också till landet, där jag drömmer om en jättestor perennrabatt. Visst finns det plats bara man orkar gräva.

Kommentarer:
Den 21 april:
Den här plantan var väldigt liten vid ankomst och jag såg inga skott bara rotdelar. Det ska bli intressant att se om det blir något av den.

Den 14 maj har fortfarande inget hänt i krukan. Det blir nog ingen planta av denna rotstump.



Röllika
Röllikan älskar sol och har en aromatisk doft. Kan även användas som eternell. De växer bra i de flesta jordar men jorden bör inte vara alltför fuktig eller sur. Sandblandad trädgårdsjord är bra. Mycket härdig och kan odlas i hela landet.

Röllika - Walther Funcke Achillea millefolium
Fina tegelröda blommor med orangegul mitt. Grågrönt bladverk. Blommar i juli-september.
Blir ca 60 cm hög.

Denna Röllika såg jag i De Badande Vännernas trädgård i Visby, tillsammans med gullris och solbrud. Denna kombination tänker jag testa.

Förra året planterade jag ett par plantor av solbrud tillsammans med gullriset. Nu har jag en frösådd av solbrud på gång för att komplettera.

Plantan växer till sig i sin kruka och jag planterar den framför gullriset.




Foto UBÖ

Stjärnflocka
Årets perenn 2005 är stjärnflocka. Den är fin i rabatter och gärna i större partier. Den väver sig in bland andra växter och ger mjuk fyllighet. Blomningen varar länge och ger ljuvliga bidrag till buketter.

Stjärnflockan utvecklas bäst och får kraftigast blomfärg i soligt eller halvskuggigt läge. Den trivs i de flesta mullrika jordar, som gärna får vara näringsrika och fuktighetshållande. Kan odlas i hela landet.

Stjärnflocka - Lars Astrantia major
En av de bästa sorterna med mörkt röda blommor. Blommar i juli-augusti. Blir ca. 70 cm hög.

Kommentar:
Denna stjärnflocka får sällskapa en vit ros vid trappan på landet. Bilden på den lilla plantan visar till höger är tagen i början av juni. Hoppas att den blir så stor att den döljer nedvissnande blad av vårblommande lökar så småningom.

 

Jag brukar alltid köpa Årets Perenn som utses av Perennagruppen. Det är bra att få ett förslag på en tålig och lättskött perenn. Hitintills har jag lyckats bra med dessa årliga "nyheter".

Nu är inte Stjärnflocka en nyhet för mig, jag har den vanligare ljusrosa sorten tillsammans med rosor och vitpytta. Fint, kanske lite väl sockersött, men det passar bra på landet. Nu ska jag komplettera med denna lite mörkare sort.

Mer om Stjärnflockan



Stormhatt
Aconitum är ett stort släkte med vanligtvis högvuxna perenner med handflikiga blad.

Stormhatt är en ståtlig och härdig växter som trivs i näringsrik, inte för torr trädgårdsjord i både sol och halvskugga. Bladen får vackra höstfärger. Mycket härdig och kan odlas i hela landet.

Äkta stormhatt Aconitum napellus
Djupblå blommor. Blommar i augusti-oktober.
Blir ca. 90 cm hög.

Kommentar:
Hur kan man misslyckas med denna tåliga växt som finns i var och varannan trädgård i Dalarna? (Har jag sagt att lantstället ligger i Dalarna?) Jo, genom att plantera den i söderläge invid en vägg förstås. Nu ska den få en gynnsammare placering, då ska det nog gå bra.

Platsen jag valde blev rabatten vid växthuset. Där kommer den att få mer vatten än vid tidigare växtplatser.

Mycket giftig
Stormhatten är dödligt giftig. Virtuella floran har mer information om giftiga växter.

Även Gröna rum skriver om den giftiga Stormhatten på din hemsida.

Dödsstraff för den som odlar Stormhatt i sin trädgård - i alla fall för den som levde i antikens Grekland.

Läs ännu mer om stormhatten:
Virtuella floran
Bildsida om stormhatt
Lindbloms frö har anvisning för hur du lyckar med frösådd av Stormhatt i sin frökatalog på nätet.
Trädgårdslista: Mer om förökning av Stormhatt på Allt om Trädgårds trädgårdslista "Sådd och förökning". Här får du rapporter från dem som testat sådd av Stormhatt.

Man kan också heta Stormhatt
Det lär i alla fall en soldat från Österbotten född i början av 1740-talet ha gjort. Det finns/fanns fler. Men jag hittar ingen Stormhatt i Eniros telefonkatalog idag.



Stäppsalvia - Mainacht Salvia nemorosa
Stäppsalvia är en bra växt för framkanten av perennrabatten. Den blommar länge och är en riktig bi- och fjärilsmagnet. Även efter blomningen är den mycket dekorativ, då fröhyllena är lysande vinröda och sitter kvar hela hösten.

Vill ha porös, mullrik sandjord och full sol. Kan odlas i stora delar av landet om jorden är väldränerad. Blir ca. 60 cm hög.

Jag tror inte att denna salvia klarar vintern på landet, så den hamna i Brommaträdgården. Vet inte riktigt var bara.

... jo, det blev till slut söderläge vid trädgårdsgången framför pionerna.

Stäppsalvia var årets perenn 1997.


Senast uppdaterad: 6 september, 2005


Till första sidan