Ullullas stickning

En liten dagbok över mina stickprojekt.
Mest för att själv hålla reda på vad jag har på gång.
Men du är välkommen att titta in här.


   
   
Kommentarer, länkar och stickspår
Startsida-StickningBlogg FärdigstickatSkuggstickat Näsets bystugas kurs i tvåändsstickning Gästbok Kontakt

Arkiv: 2005 2006 2007



1 februari, 2012

Flytten gick bra.

Nu Bloggar jag om allt möjligt textilt arbete.

Just nu handlar det mest om broderi och qulitning. Men det finns ganska mång poster om stickning, främst tvåändsstickning.

Kära besökare på denna sida!

Jo, visst har jag flyttat, men jag får fortfarande ganska många besök på denna sida, vilket gläder mig. Det kommer också frågor då och då om mina färdiga alster.

Eftersom det fortfarande finns intresse för sidan kommer jag att behålla den. Det är lättare att få en överblick över färdiga alster om de inte blandas med en massa prat om ditt och datt, som det blir på den nya bloggen. Det är alltså i första hand avdelningen Färdigstickat som underhålls.

Bland garner, trådar och trasor
min aktiva blogg om stickning, broderi, tovning mm

Idag har jag uppdaterat beskrivningar:
Mössa
Tovade bollar



27 oktober, 2011
Nu har jag flyttat

Min blogg hittar du här:

Bland garner, trådar och trasor

Jag skriver också i denna blogg:

Mina stygn

 


16 oktober, 2009
So you think you can knit

Den sista tiden har jag varit helt uppslukad av min utmaning "So you think you can knit". Jag har blivit utmanad på balett, dvs spetsstickning. Besök utmaningens hemsida eller min egen utmaningsblogg för att få vet mer.

Jag förtsätter emellertid att sticka provlappar till mina lapprojekt som finns beskrivna längre ner på denna sida.

Min dansutmaning kan du följa här



15 oktober, 2009
Kofta i Vålbergagarn

Vålbergagarnet från Wåhlstedts är helt fantastiskt. Nu har jag gjort en beskrivning till min blå med det vackra namnet Blåeld, samt inhandlat garn till en röd, med namnet Rosen.

Beskrivning och fler bilder hittar du bland mina färdiga arbeten. Klicka på bilden i högerspalten så kommer du direkt dit.

Wålstedts textilverkstad



9 september, 2009
Glasögonfodral eller ytterligare en teknikövning

Det här glasögonfodralet kom till under en övning i flerfärgsstickning på HV:s grundkurs. Mönstret förekommer på flera håll i landet, men kanske mest förknippas med Öland.

Ni ser tydligt att jag inte har haft full koll på dominerande färg(se förra inlägget) Särskilt i rutorna med 1 maska svart och 1 maska vitt är stickningen rejält ojämn. Det är viktigt att vara konsekvent och inte växla dominerande färg.

Här krävs lite skärpning till nästa projekt i ffälerrgsstickning, men det är inte så lätt att hålla koll på mönstret och samtidigt hålla garnet på ett riktigt sätt.

Trots att jag stickat mycket har jag inte tidigare varit medveten om fenomenet med dominerande färg.

 

 


7 september, 2009
Fler muddar eller teknikövning

Provlappar i all ära men muddar är också ett perfekt litet arbete då man vill testa något nytt. Här visas en liten övning i tvåfärgsstickning.

Lägg märke det randiga partiet och fundera lite på varför det gröna dominerar på en del av mudden och det vita på den andra delen?

Hur håller man garnet vid tvåfärgsstickning?
Det finns ju olika metoder att hålla garnet då man stickar med två färger. I detta fall håller jag det ena garnet över pekfingret och det andra över långfingret. Och nu gäller det att vara konsekvent. Garnet som ligger över pekfingret kommer nämligen att dominera.

Svaret på frågan till vänster är alltså:
När det gröna garnet hålls på pekfingret dominerar den gröna färgen och när man växlar och håller det vita på pekfingret kommer den vita färgen att dominera. Man kan alltså sticka tvärrandigt i tvåfärgsstickning genom att växla ordningen för dominerande färg.



5 september, 2009
Gröna ängen muddar

Muddar i Bohusstickning - materialsats från Solsilke. De är stickade i 2-trådig ull och dubbla. Tycker faktiskt att de blev lite klumpiga och föredrar muddarna i förra inlägget. Men det är roligt att testa lite. Detta mönster kallas "Gröna ängen".

Läs mer om Bohusstickning:

Bohusläns museum
Stickspåret
Röhsska museet
Solsilke

I USA hålls kurser i Bohusstickning
Mer om kurser

Östberget



4 september, 2009
Muddar i Bohusstickning

Oh, vad jag har önskat mig en kofta i Bohusstickning, sedan jag var barn faktiskt. Då kunde jag inte föreställa mig något vackrare. Det skulle vara en liten nätt knäppkofta med ett runt ok i vackra färger. Men familjens ekonomi tillät inte sådan lyx.

Nu har jag i alla fall närmat mig tekniken och stickat ett par muddar. Det var inte lätt, riktigt tålamodsprövande faktiskt. Hemligheten med de vackra annorlunda mönstren är att man använder de "aviga" maskbågarna för att skapa mönsterfigurer. De kan ibland se ut som små pärlor som den ljusa pricken längst ur på triangelspetsen i det mörka fältet på mudden. En fantastisk teknik, men jag kommer inte att påbörja någon tröja. Inte nu i alla fall.

Se fler bilder på muddarna

Blå skimmer muddar
Miras Mirakel
Bilder på Flickr

 



2 september, 2009
Sockor

Jag behöver nog bara 1 - 2 par värmande raggsockor och nu har jag stickat mig ett par. De blir nog bra att ha när hösten kommer. Bor i ett gammalt hus med golvdrag.

Garnet är Wåhlstedts gobelänggarn och jag följde, för ovanlighetens skull, en beskrivning till punkt och pricka. Kvalitén blev helt OK, täta, stadiga och varma, men skaften blev något för långa och aningen för smala för mina vrister. Nästa gång jag behöver sockor gör jag som mormor lärde mig dvs skippar beskrivningen och provar direkt på foten.

Hälen blev en sk äppelbohäl som jag lärde mig som barn. Men det finns ju fler varianter på hälar. Ska kanske prova något annat.

 


Sockorna är inte ännu inte beskrivna bland "Färdigstickat", men det kommer, förr eller senare.


1 juni, 2009
En gammal växtfärgad väst
Jag hittade en gammal väst i gömmorna som jag för länge sedan slutat använda. Den är nu fotad och bilderna finns bland färdigstickat. Den kan kanske komma till användning i trädgården en kulen höstdag. Men nu denna första sommardag får den ligga kvar längst inne i garderoben.


27 maj, 2009
Musselstickning

Efter fortsättningskursen i stickning på HV hade jag massor av smånystan över av garnet Hifa 2 från Hillesvåg.

Samma eftermiddag som kursen avslutades åkte jag in akut på sjukhus. De höll kvar mig, men det var falskt alarm. Sjukhusets provtagningsutrustning visade fel resultat, men man hann skriva in ganska många den kvällen innan misstaget uppdagades.

Vilken tur att jag hade med mig kassen med smånystan. Jag fick gott om tid att fortsätta med musselstickningen jag lärt mig tidigare under dagen. Nu är planen att använda detta som ett ok till en tröja. Mer garn i rätt färg kan jag hitta i Britts butik på nätet.

Hifa 2 finns i mer än 80 färger. Ett väldigt bra garn om man är ute efter många nyanser.

Britts butik på nätet

Färgkarta Hifa 2

 



26 maj, 2009
Har jag hittat lösningen?

Jag är väl inte ensam om att ha många påbörjade projekt. Men hur får man överblick? Jag har sparat fina papperskassar för att samla mina projekt, men tillsammans ger de ett rörigt intryck och dessutom ser man inte vad de innehåller utan att gräva ordentligt.

Jag vet inte om jag hittat den bästa lösningen, men jag har skaffat ett antal genomskinliga plastbackar i tre olika storlekar på IKEA. Varje ask innehåller endast ett projekt. De står nu ovanför bokhyllan i vardagsrummet och ger mig full koll på vad jag har på gång. Förmodligen kommer jag att tröttna på att ha dem i vardagsrummet, men tills vidare får det bli så här. Jag köper så många backar det finns plats för och just nu är det ett 40-tal. Det kanske går att klämma in någon mer, men just nu behövs det inte.

 


25 maj, 2009
Patentstickning

Som du såg i gårdagens inlägg har jag stickat en hel del sedan jag skrev här sist. Det är fler UFO:n som blivit klara.

En gammal tröja i garn från Wåhlstedts som aldrig blev färdig repades upp och blev i stället halsduk, mössa, pannband och muddar i patentstickning.

Patentstickning har långt fler möjligheter än jag först trodde. En utmärkt sida på nätet har inspirerat mig till provlappar med bl a experiment i två färger. De väntar på fotografering och kommer att visas här så småningom.

Det kommer definitivt att bli mer patentstickning. Egentligen har jag redan börjat med en tröja som håller på att bli ett nytt UFO. Jag har spunnit garn från kardflor inköpt på Gotlands spinneri. Tröjan är bara halvfärdig, garnet är slut och ullen som återstår kommer knappast att räcka till ärmarna. Men jag ska hitta en lösning.

Den enda nackdelen med patentstickning är att det slukar mycket garn.


Mer om UFO:t här

The Brioche
En utmärkt sida om patentstickning för dig som vill utforska teknikens möjligheter

Wåhlstedts
Kanske de bästa garnerna du kan köpa. I alla fall om du stickar tvåändsstickning

Gotlands spinneri
Spinner från gotlandsfåret, också mycket vacker garn.



24 maj, 2009
Solhjul från Gotland

Tro inte att jag slutat sticka. Det har blivit en hel del sedan jag skrev sist.

Jag har bl a avslutat kursen Stickresan. Det andra kurstillfället handlade om Gotland. Vi testade några intressanta mönster från Hermanna Stengårds samlingar.

Jag letade fram ett gammalt UFO, inhandlat under en semester på Gotland i början av 70-talet. Vanten påbörjades i färjekön - minns att jag satt i bilen och stickade i vänta på att få köra upp på färjan. Sedan blev det liggande i sin påse tills i höstas. Mönster och garn är inhandlat på Gotlands läns hemslöjd. Vantarna blev julklapp till min syster.

Gotlands läns hemslöjd

Fler exempel på användning av solhjulsmönstret:
Muddar
Sockor
(Leta efter inlägget den 24 mars 2009)



31 oktober, 2008
Hemma igen



Bilden visar en härva spunnen av en blandning av svart och vit ryaull. Av detta garn tänker jag sticka men trekantssjal med bård av svart ryaull.

Nu har jag varit på Sätergläntan i en hel vecka. Denna gång på kursen "Avancerad spinning av ull" med Lena Köster som kursledare.

Vi fick lära oss massor om ull - om olika typer av ull och deras användningsområde, om sortering, tvättning, kardning, kamning, spinning och mycket annat. Jag fotograferade en hel del. 71 bilder finns i ett fotoalbum på MariaNova. Jag har ytterligare bilder på de färdiga resultaten av våra spinnövningar samt omfattande anteckningar från kursen. I mån av tid kommer jag att sammanställa allt och publicera här. För att se fotoalbumet behöver du vara medlem på MariaNova (tror jag). Se http://marianova.com. Fotoalbumets namn är "Ull".

Direktlänk till fotoalbumet "Ull"

Kursbeskrivning

Läs mer om kursledaren



9 oktober, 2008
Oremössa

Visst är den fin - Oremössan?

Nu har vi skaffat tre nya garderober, och när jag flyttar in där hittar jag några stickade saker från förr. Idag har jag ägnat mig åt att publicera bilder på detta på sidan "Färdigstickat".

Dessutom har jag samlat ihop några bilder från kursen i estnisk spetsstickning. Se länkar i spalten till höger.



5 oktober, 2008
Veckade västen på gång


Nu har jag stickat 13,5 cm på mitt nya västprojekt och det har gått åt 47 gram garn.

Garn: Pälsullgarn från Östergötlands Ullspinneri samt restgarn i bomull till den tillfälliga uppläggningen
Garnåtgång: 2 - 3 hg i storlek XL
Stickor: Rundsticka nr 3, jumperstickor nr 3
Virknål: Inte så noga, välj något som passar till uppläggningsgarnet
Teknik: Underkjolsmönster från Gotland nedtecknat av Hermanna Stensgård. Rullkanter som avslutning.

Jag antecknar efter hand som arbetet fortskrider och kommer att publicera en beskrivning när jag är klar med västen.

Östergötlands ullspinneri

Pälsullgarnet finns hos Garnhärvan
och
Garnkorgen



3 oktober, 2008
Idag skulle hon ha fyllt 108 år

Min älskade mormor skulle ha blivit 108 år idag. Hon lärde mig att sticka när jag var 7 år. Min första stickning blev en väst till dockan i rött ullgarn, rätstickning över 33 maskor.

Mormor stickade massor med sockor till morfar som jobbade utomhus, först i skogen, sedan för Televerket, där han bl a markerade ut platsen för nya telefonstolpar. Mitt första sommarjobb innebar att jag fick hålla i måttbandet och jag fick 5 öre för varje stolpe. Det skulle vara 50 meter mellan stolparna. Morfar hade minst 30 par sockor i ull som slets hårt. På somrarna stickade mormor nya fötter på de som var allt för slitna för att lagas. Garnet köpte hon i Stöa handel i Norge. Det var närmare att åka till gränsbutiken än att till Sälen eller Särna. De bodde i nordvästra Dalarna, ca 8 km från norska gränsen - fågelvägen.

Bilden visar trappan till huset i Sörsjön som mina morföräldrar byggde 1937. Sörsjön ligger mitt emellan Sälen och Särna. Från köksfönstret ser man både Näsfjället och Fulufjället.

Jag har hittat några sockor som jag själv stickade som tonåring - alltså för mer än 40 år sedan i mormors hus. De är stickade efter hennes anvisningar med sk äppelbohäl i restgarner av varierande färg och kvalitét. Mormor har tydligen sparat dem. Se här.

Gränshandel låg i Stöa. Numera är den nedlagd, men Stöa är ändå sevärt. Läs mer här. På somrarna spelas ett bygdespel vid Stöa kanal. Läs om bygdespelet vid Stöa kanal.

Äppelbohäl
Mormor stickade alltid äppelbohäl på sina sockor för att öka hållbarheten. Det innebär att hällappens rätasida stickades med 1 rät maska 1 lyft maska som upprepades varvet ut. Avigsidan stickades med vanliga avigmaskor.

Namnet äppelbohäl har jag hört helt nyligen, mormor använde aldrig det uttrycket. Äppelbo ligger ju också i Västerdalarna så namnet låter ju rimligt.

 



2 oktober, 2008
Ibland vill man göra något riktigt enkelt


Vissa dagar vill man göra något riktigt enkelt.

Varför inte sticka remsor av restgarner.

Bilden visar remsor i resårstickning 1 rät maska och 1 avig maska. Har tänkt att så småningom sammanfoga dem till en halsduk med dekorativa broderistygn eller med stickade pluppar.

 


1 oktober, 2008
Mer pälsullgarn

På vävmässan i Leksand i början av september visade Östergötlands Ullspinneri sitt fina pälsullgarn i flera nya färger. Jag köpte 3 hg av det blå och i går kväll nystade jag den första härvan och påbörjade en väst i samma mönster som den nyss avslutade veckade sjalen.

Modellen blir väldigt enkel, rak med öppningar för ärmar och ett sprund i stället för halsringning. Kanterna får rullkanter som den veckade sjalen.

Det är lite svårt att beräkna hur många maskor som behövs. 390 maskor ger en ganska vid väst, men den kommer ju att vecka sig. Det blir 30 mönsterrapporter. Under vardera armen kommer 1 mönsterrapport att avmaskas.

Det kommer förmodligen att gå åt drygt 2 hg garn och 1 hg räcker till ca 30 cm. Det är en grov uppskattning. Garnberäkning är inte min starka sida.

Denna gång stickar jag på rundsticka nr 3 och plockade upp maskorna på baksidan - i maskbågarna - av en virkad luftmaskekedja Nu kan jag mönstret ganska bra så det fungerar att sticka framför TV:n men det går ändå långsamt med så många maskor.

 

 

Östergötlands ullspinneri

Mönstret till den veckade sjalen



 

30 september, 2008
När man väl bestämt sig är det inte svårt

Nu har jag kommit på hur jag ska göra. Då är det inte svårt längre.

Ärmlinningar och ok ska stickas i "dragspelsteknik" och ärmarna får fina gula lusor.

Lapparna kommer inte att räcka nu när jag sytt en väst, men det blir nog snart fler teknikövningar och mönster som jag vill testa. Det blir nog en Gunhildkappa för mig också så småningom.

Här kan du se Gunhild i sin fina kappa

Marias gunhildkappa är klar



29 september, 2008
Så småningom klarnar det

 

 

Så småningom klarnar det. Under tiden som jag jobbat på lappvästen har jag naturligtvis funderat på vad jag ska göra med lapparna som blev över.

Tanken på Gunhildkappan är fortfarande lockande. Plötsligt insåg jag vad som ska göras - tillföra färg naturligtvis.

Men hur det skulle gå till kom jag inte på förrän jag lärde mig göra dessa fina lusor med avigmaskor.

Lusan stickas över två varv. På första varvet stickas en rät maska och på det andra varvet en avig.

Garnet är fortfarande det fina norska spensaullammullsgarn. På bilden härintill kan man se vilken fin glans garnet har


 


20 september, 2008
Visst går det framåt

Visst går det framåt, men långsamt. Lyckligtvis har jag inte bråttom.

Jag har skrivit om mina lappar många gånger tidigare. De stickades först som övningar och experiment med olika mönster. Så småningom bestämde jag mig för att sticka alla lappar i storleken 12x12 cm för att så sedan kunna montera ihop dem. Samla lappar i en pärm är inget för mig.

Så såg jag den fantastiska Gunhildkappan i föreningen Stickas monter på Syfestivalen i Sollentuna för två år sedan och bestämde mig genast för att göra en kappa.

Vid närmare eftertanke tror jag inte att den blir så bra i vitt så det ska nu bli en väst i stället. Nu är det bara kanter och knäppning kvar.

Det kommer att bli många lappar över, men jag har planer för dem också.

De flesta mönstren kommer från HV:s grundkurs i stickning, men numera testar jag en hel rad mönster från stickbeskrivningar och böcker.

 


14 september, 2008
Ur Hermanna Stengårds samlingar

Den här provlappen är inte nystickad. Jag stickade den som en övning i HV:s grundkurs för två år sedan.

Mönstret kommer från Hermanna Stengårds samlingar. Jag vet inte om mönstret finns i boken "Gotländsk sticksöm" som utkom år 1925 eller om det bara återfinns i samlingarna på Gotlands hemslöjd.

I samlingarna finns i alla fall en underkjol i detta mönster stickad i bomullsgarn. Det är så fiffigt konstruerat att arbetet lägger sig i veck som ser plisserade ut. Idag är det väl knappast någon som längtar efter en underkjol i denna teknik, men mönstret passar utmärkt i en sjal.

Karin Kahnlund visade en under kursen för två år sedan och nu har jag stickat en egen. Beskrivning finns här.

Oh, vad jag gillar detta mönster, enkelt att sticka och effektfullt. De första varven kan vara knepiga då man måste läsa mönstret bakifrån. Men när man väl kommit in i det är det en bra TV-stickning.



Veckad sjal

Gotlands läns hemslöjd

I Hermannas fotspår
"Ekoull och gotländsk sticksöm", en ny bok från Ateljé Huskroken i Rone

 



12 september, 2008
Det blev en egen mudd

Visst måste jag testa att sticka något eget i spedetekniken. Jag känner mig inte mogen att börja med en hel tröja. Det skulle nog ta ett par år för mig att bli klar med den så det får bli ett par muddar i stället.

Modellen till denna mudd kommer från Inger Ohlsson Design. De är nu färdigstickade och ska tvättas och spännas ut innan de dekoreras.

Tyvärr passade inte mönstret mina handleder. Jag ökade 10 maskor redan i uppläggningen, men det räckte inte så jag fick göra några fler ökningar i sidan än beskrivningen föreskrev.

Det var synd att beskrivningen inte hade någon rekommenderad masktäthet. Jag gjorde som "fröken" sade och stickade så tätt jag någonsin kunde på stickor 1,5.

Det får bli en julklapp eller något till någon som kan använda mudden när den är klar.

Jag lägger en länk här när mudden är dekorerad och klar.


2 september, 2008
Stickresan

Så blev det höst igen och dags för ny stickkurs på HV och nya projekt.

Kursen "Stickresan" startade förra helgen. Kursen handlar om sticktraditioner i olika delar av landet. Första anhalten var Skåne och handlade främst om sk spedetröjor, dvs tätstickade tröjor i reliefmönster rikt dekorerade med band, pärlor och annan grannlåt.

Under lördagen provstickade vi i olika garner på tunna stickor, nr 1,25 och 1,5. Efter en hel dag hade jag åstadkommit tre pyttesmå provlappar.

Under söndagen fick vi en lapp att dekorera. Vi klippte först en halsringning som kantades med ett linnetyg på baksidan. Sedan dekorerades lappen med olika band, pärlor och broderier.

Kursbeskrivning

Spedetröjor på nätet:
Marias garnhändelser
Materialsats
Inger Ohlsson Design

Fler bilder från kursen



13 april, 2008
Förkortade varv

 

Jag stickade en rolig mössa för flera månader sedan men har inte fotograferat den förrän nu.

Inspirationen kommer från två håll. Dels hade vi just lärt oss några olika sätt att göra förkortade varv på under min stickkurs och övat oss på en julgranskula, sedan såg jag denna mössa i boken DomiKNITrix av Jennifer Stafford.

Jag har länge tänkt sticka en mössa som passar till min vinröda kappa och valde ett garn som jag fått som bonus när jag köpte andra garner på Tradera. Det var ett fint ullgarn, grovt och i lite udda färger. Garnet var omärkt men jag tror att det egentligen är tänkt för grövre yllebroderier.

Tyvärr räckte inte garnet till en hel mössa så jag blandade med ett gyllenbrunt.

Mössan blev lite tokrolig och jag ser inte klok ut i den, men gillar den i alla fall.

Fler bilder på mössan

DomiKNITrix hemsida



10 april, 2008
Äntligen klar

Nu har jag invigt den blågula koftan. Använde den för första gången igår och jag är mycket nöjd. Gillar färgställningen.

Det blev två problem på slutet som gjorde att arbetet blev liggande ett tag. Jag köpte knappar som jag inte blev nöjd med utan fick fortsätta att leta. Slutligen hittade jag fina knappar på Sallys garn på Ringvägen i Stockholm. De hade inte så stort sortiment av knappar, men många var riktigt fina.

Dessutom visade det sig att ärmarna blev för långa. Det kändes lite motigt att korta dem, men nu är det gjort. Det ändrade proportionerna på ärmarna något, de blev lite vidare nedertill. Något att parera nästa gång jag gör ett liknande plagg.

Det finns en utförligare beskrivning av plagget bland Färdigstickat>


Beskrivning av
arbetet med koftan


24 februari, 2008
Planering av nästa projekt

Nu har jag köpt en hel kon av det fina spensaullammullsgarnet som vi använder på Handarbetets vänners kurs och stickat en provlapp inför mitt nästa projekt. Det kommer att bli en kofta med knäppning fram. Mönstret kommer från Britt-Marie Christoffersson. Jag gick på ett av hennes seminarier i anslutningen till den fina utställningen "Stickning - ett hantverk att utveckla.

Britt-Marie presenterade många fina mönster. Serien med reliefmönster skapade av lyfta maskor tyckte jag väldigt mycket om. Eftersom man lyfter lika många maskor som man stickar så kommer det att ta lång tid. Jag kommer att sticka på stickor 2,5. Räkna inte med att få se en bild på den färdiga koftan på länge.

Förutom provlappen har jag börjat göra uträkningar i en Excelfil samt gjort uppläggningen för nederkanten som ska stickas i rätstickning. Det blev 368 stycken. Bålen ska stickar i ett stycke som i mitt förra koftprojekt.

Hallandsposten har haft en artikel om Britt-Maries utställning

 



22 februari, 2008
Det går framåt


Nu har jag gjort klart ärmarna och monterat dem på samma sätt som axeln.

Jag plockade maskor från bak- och framstyckena, lade stickorna parallellt, stickade ihop och avmaskade samtidigt från rätsidan.

Eftersom tröjan stickades i ett stycke, ärmarna stickades på strumpstickor/rundsticka och axel- och ärmsömmar stickades ihop så blev det minimalt med monteringsarbete. Det var bara glipan under ärmarna som behövdes sys.

Nu ska knapparna i. Problemet är bara att jag ännu inte hittat några lämpliga knappar.

Snart klart alltså.

 


20 februari, 2008
Lapprojektet fortsätter mellan varven

Lappvästen växer fram, men jag blir allt mer osäker på modellen.

Jag har sytt ihop med två lappars bredd över axeln, men tycker att det blir lite klumpigt. Ska nog peta upp och göra västen smalare över axlarna.

Tänkte först sticka en resår längst ner, Men Karin Kahnlund, vår kursledare på HV, föreslog en tvåändsstickad kant som på vantarna vi stickade på grundkursen. Hon har nog rätt i att det blir finare. Lite mer arbetat och mycket smidigare, men ganska mycket jobb förståss. Tänk att det är så många detaljer att ta ställning till innan det blir klart.

Jag ska skynda långsamt med detta projekt först ska den blågula koftan bli klar. Det är bara lite på ena ärmen som fattas nu.

(OBS! Denna gång har jag tagit bilden själv. Laddaren till kameran är återfunnen.)

 


Här finns bilder på vanten med tvåändsstickad nederkant


19 februari, 2008
Rullkanten är borta

Nu har jag repat upp rullkanten och ersatt den med en diskretare resårkant. Det blev mycket bättre så. Rullkanten dominerade alldeles för mycket.

Knapphålen stickades på ett varv som jag lärt mig på HV-kursen.
De blir mycket finare än om man stickar dem över två varv och tränsar som jag gjorde tidigare.

Nu gäller det att hitta knappar som passar också. Jag har faktiskt ingen bra idé om knappar. Det blir nog trä eller metall. Om det inte finns något passande kanske man kan tränsa med garn över en metallring.

Knapphål på ett varv
Sticka fram till platsen för knapphålet.
- Lägg fram garnet på framsidan av stickningen.
- Lyft nästa maska.
- Lägg tillbaka garnet på baksidan av stickningen. Garnet kommer nu att ligga framför den lyfta maskan.
- Lyft nästa maska.
- Dra den först lyfta över den andra.
- Fortsätt att lyfta maskorna över varandra på samma sätt tills hålet är tillräckligt stort.
- Sätt sedan tillbaka den sista lyfta maskan på vänsterstickan.
- Vänd.
- Lägg upp samma antal maskor plus en med skoluppläggning.
- Vänd.
- Sticka två maskor tillsammans. Knapphålet är klart


4 februari, 2008
"Rullkant"

Bålen klar. Då är det dags för kanter. Redan från början hade jag tänkt göra en rullkant över framkanten och halsringningen Men när den var klar blev jag inte nöjd.

Kanten dominerade för mycket. Jag tyckte att den konkurrerade med ränderna och de starka färgerna. Bara att repa upp och tänka om.

Denna kant kommer nog till användning i ett annat projekt.

Rullkanten stickas så här:
Plocka upp en maska där rullkanten ska börja. Jag började längst ner i knapphålssidan. Man måste ha en sticka med spetsar i båda ändarna.

Lägg upp 4 maskor med sk skoluppläggning. Nu finns det 5 maskor på stickan.

Sticka 3 räta maskor. Sticka samman två maskor rätt i den bakre maskbågen. Plocka upp en ny maska i kanten i varvet ovanför hoptagningen.

Vänd inte. Tråden på baksidan av arbetet drar samman kanten till en rulle. Sticka nästa varv 3 m rätt, två maskor tillsammans i bakre maskbågen plocka upp en ny maska.

Upprepa detta varv till kanten är klar.

Öglan är stickad över 4 maskor och 15 varv. Jag försökte att sticka de 15 varven lite hårdare för att få en fast ögla.



3 februari, 2008
Gult och blått

Jag har alltid gillat gult och blått, men är rädd att det ska bli lite mycket svenska flaggans dag över det.

Nu har jag köpt broderigarn i ull (Soraya) på Tradera. Sådana garner finns ju i väldigt många nyanser, men härvorna är bara på 25 gram.

Det blir mycket trådar att fästa. Men det blir det ju i alla fall när man stickar randigt.

Modellen har utarbetats efter egna mått. Det blir en rak modell där ärmhålet dras in 7 cm mot axeln. Ränderna är stickade i mosstickning, rätstickning och slätstickning efter eget huvud.

Bålen är nu klar - stickad fram och tillbaka på rundsticka nr 4 i ett stycke. Jag gjorde en provlapp på stickor nr 3,5. Det blev lite för hårt för en kofta.

Resåren är stickad på rundsticka 3,5 med ca 10 % färre maskor än stycket i övrigt.

Hitintills är jag väldigt nöjd med resultatet. Det är verkligen roligt att ha ett stort antal färger att välja mellan.

Färgväxling i rätstickning
Ett problem när man byter färg i rätstickning är att maskbågarna av den första färgen blir synlig på framsidan. Färgväxlingen blir inte distinkt. Detta kan vara effektfullt vid schattering men i detta fall önskade jag distinkta färgväxlingar.

Problemet löses så här:
Sticka alltid första varvet med den nya färgen slätt från rätsidan, dvs om färgväxlinen sker på varv från rätsidan stickas första varvet med räta maskor, om färgbytet sker på ett varv på avigsidan stickas första varvet avigt. Nästa varv kommer då att uppvisa en enfärgad ribba på rätsidan.



22 januari, 2008
Lapp vid lapp och massor av sömmar

Nu är det ett helt år sedan jag skev här. Jag har faktiskt stickat massor under året. Ja, ganska mycket i alla fall. Varannan måndag går jag till Handarbetets vänners stickkurs. Jag har stickat ca 90 lappar 12x12 i olika mönster och färger???. Det sista är en sanning med modifikation. De flesta är faktiskt vita.

I helgen deltog jag i föreningen Stickas monteringskurs. En del av mina vita lappar ska bli en väst, sedan blir det nog en färgglad Gunhildkappa också så småningom.

Bekännelse
Jag har stulit en bild. Förlåt Maria. Du var ju en så flitig fotograf under kursen och jag har ännu inga bilder på mina lappar. Laddaren till min digitalkamera har fått fötter och jag har inte lyckats på tag på en ny.

Maria har en flitigt uppdaterad blogg Marias Garnhändelser med mycket intressant läsning. Till höger finns länkar till inläggen om monteringskursen.

Från Marias garnhändelser:
Med fokus på montering
Monteringshelgens fortsättning

Stickas hemsida
Vi hopas kunna visa våra alster på stickas hemsida så småningom.



Senast uppdaterad: 1 februari, 2012
©2005-08 Ulla-Britt Önnestam
Kontakta mig