<Hem <Stickblogg <Färdigstickat Kofta i mosstickning
Nästa bildsida >

 

 

 

 

Tröja i 10 - 12 blå, gröna och gula nyanser. Idén till färgsättning kommer från en övning under fortsättningskursen i stickning på Handarbetets vänner hösten 07.

Storlek: XL
Plaggets mått:
Vidd: 130 cm
Längd: 65 cm
Ärmhålsdjup: 25 cm
Halsöppningens bredd: 22 cm utan kanter
Ärmlängd från axelsömmen: 60 cm - För långt
Ärmens vidd vid axeln: 50 cm
Ärmens vidd ovanför resåren: 25 cm

Garn: Soraya från Nordiska. Egentligen ett broderigarn. Det består av tre löst sammatvinnade tvåtrådiga trådar. Garnet kan delas om man klipper det i kortare bita. För stickning fungerar det inte att dela garnet. Jag försökte, men gav upp. Garnet är inköpt på Tradera av olika säljare.
Garnet ligger på 25-gramsdockor.

Garnåtgång: Tröjan väger väger 980 gram, varav ärmar 380 gram.

Masktäthet: 20 m per 10 cm.

Stickor: 3,5 för resårer och kanter, i övrigt nr 4.

Mönsterstickning: Olika varianter av mosstickning, varvat med några räta och släta varv. Fälten upprepas oregelbundet Färgbyte sker i regel vid byte av teknik.

Prover

:

Jag gjorde flera stickprover innan jag började sticka. Under kursen på HV gjorde vi olika färgövningar. Vi målade ränder, klippte sönder dem och arrangerade i egna ränder för att därefter stickade upp prover. Lappen ovan är ett sådant prov. Provet är stickat i Hifa II på stickor 2,5.

Mitt garn är grövre och lite hårdare. Jag provstickade på stickor 3,5 och 4 och kom fram till att nr 4 skulle passa bäst. För kanter valde jag stickor 3,5 för att få dem fastare.

Lapparna är fotograferade på min brokiga strykbräda. ( Jag måste nog göra om bilderna mot en lugnare bakgrund.) Från början hade jag tänkt sticka rullkanter (i-cord) runt kanterna med öglor i stället för knapphål. Under resans gång ändrade jag mig. Mer om detta nedan.

Det var svårt att hålla masktätheten pga att garnet är lite stumt. Jag mätte 17 - 21 maskor på 10 cm. Under arbetets gång försökte jag hålla 20 maskor/10 cm. På höjden var det ännu svårare att bestämma masktätheten då mosstickning, slätstickning och rätstickning drar ihop arbetet på olika sätt. Jag brydde mig inte så mycket om detta utan mätte i cm.

Färgväxling i rätstickning
Ett problem när man byter färg i rätstickning är att maskbågarna av den första färgen blir synlig på framsidan. Färgväxlingen blir inte distinkt. Detta kan vara effektfullt vid schattering men i detta plagg önskade jag distinkta färgväxlingar.

Problemet löses så här:
Sticka alltid första varvet med den nya färgen slätt från rätsidan, dvs om färgväxlinen sker på varv från rätsidan stickas första varvet med räta maskor, om färgbytet sker på ett varv på avigsidan stickas första varvet avigt. Nästa varv kommer då att uppvisa en enfärgad ribba på rätsidan.

Beskrivning
Först stickades bålen i ett sammanhängande stycke på rundsticka. Vid ärmarna avmaskades 7 cm på fram- resp bakstycke, alltså totalt 14 cm, och arbetet delades. Bak och framstyckena stickades var för sig. På bakstycket sparade jag maskorna i halsen på en rundsticka för att använda till halskanten. Axlarna stickades samman från rätsidan för en synlig kant. Därefter stickade jag framkanten och kanten runt halsringningen.

Ärmarna stickades först på strumpstickor, sedan på rundsticka. Arbetet delades de 7 sista centimetrarna för att passa ärmhålet.

På fram och bakstycke plockade jag upp samma antal maskor som på ärmen och stickade samman delarna. Den enda sömmarna är 14 cm under varje ärm.

Bålen


Bålen framifrån

- Lägg upp 228 maskor på stickor 3,5.
- Sticka resårstickning i 10 cm.
- Öka 28 maskor till 256 maskor.
- Byt till stickor nr 4 och sticka mönster i 40 cm.
- Dela arbetet och avmaska samtidigt 15 maskor i var kant eller 30 maskor per ärmhål. (Jag stickade fram och bakstyckena parallellt för att vara säker på att ränderna blev lika på på alla stycken.)
- Sticka tills framstyckena mäter 9 cm, sedan avmaskas för halsringningen på framstyckena.
- Avmaska 6, 4, 2 maskor i början av vart annat varv. Därefter 2 maskor var 4:de varv 3 gånger, slutligen 1 maska vart 4:de varv 2 gånger. Totalt avmaskas 22 maskor i var sida för halsringningen. Den är relativt djup och vid.
- Fortsätt att sticka tills hela arbetet mäter 65 cm eller tills avståndet till avmaskningen för ärmhåletär 25 cm. Lämna de 44 mittersta maskorna på bakstycket på en rundsticka. De ska användas till halskanten. Axelns maskor avmaskas inte framstyckets axelmaskor stickas samman med bakstyckets från rätsidan.


Bålen bakifrån

Framkanter
Plocka upp 23 maskor innanför kantmaskan var 10:e cm. Jag markerade med en knappnålar Var 10:e cm för att få maskorna jämt upplockade. Sticka först vänsterkanten utan knapphål i resårstickning 1 rm/1 am. (På bilden ser kanten lite svajig ut, men det jämnar ut sig när man tar på tröjan. Jag tycker det är värre om kanten drar ihop plagget för mycket. Då får plagget ingen fin nedre linje.)
Framkanten har samma färgväxling som plagget i övrigt, dvs blå nederdel och gul överdel. Färgväxlingen är gjord i intarsiateknik.
Kanterna är 3 cm breda, eller 8 varv. Avmaska löst.

Knapphål
Markera knapphålens placering med knappnålar på högra framstycket. Det är lämpligt med två knapphål i den nedre resåren, ett knapphål i halskanten och ett placerat så att tröjan inte glipar över bysten. Räkna sedan ut placering av övriga knapphål, 6-7 cm mellan knapphålen kan vara lagom. Plocka sedan upp samma antal maskor i högerkanten som i vänsterkanten och sticka 3 varv resårstickning, därefter är det dags för knapphålsvarvet som stickas från rätsidan. (Se beskrivning nedan av hur man stickar knapphålen nedan). Knapphålsvarvet är det 4:de varvet. Sticka ytterligare 4 varv, Maska av löst. Tröjan har totalt 9 knapphål.

Ett knapphål stickas så här:
Sticka fram till platsen för knapphålet.
Lägg fram garnet på framsidan av stickningen.
Lyft nästa maska.
Lägg tillbaka garnet på baksidan av stickningen. Garnet kommer nu att ligga runt den lyfta maskan.
Lyft nästa maska.
Dra den först lyfta över den andra. Tråden hänger på baksidan av arbetet.
Fortsätt att lyfta maskorna över varandra på samma sätt tills hålet är tillräckligt stort.
Sätt sedan tillbaka den sista lyfta maskan på vänsterstickan.
Vänd.
Lägg upp samma antal maskor plus en med stickad uppläggning/skoluppläggning.
Vänd.
Sticka två maskor tillsammans. Knapphålet är klart.

Halskanten
Plocka upp 23 maskor per 10 cm på i halsringningen på framstyckena. Maskorna från bakstycket sätts på stickan. Sticka ett knapphål i högerkanten på 4:de varvet. Avmaska löst efter 8 varv.

Ärmarna
Lägg upp 52 maskor. Sticka resårstickning 2 räta/2aviga maskor i 6 cm på strumpstickor nr 3,5. Byt till stickor nr 4. Öka 5 maskor på första varvet ( 57 maskor) och öka därefter i maska i var sida var annan cm 24 gånger. Det blir ungefär var 5:te varv. Nu finns det 105 maskor på stickorna och arbetet mäter 53 cm. Dela arbetet, lägg till en kantmaska i var sida under ärmen och sticka fram och tillbaka i 7 cm. Maska av kantmaskorna och spara de 105 maskorna på stickan.

Montering av ärmarna
Plocka upp 105 maskor på den raka sidan av fram- resp bakstycke. (Alltså inte på de avmaskade 7 centimetrarna). Lägg stickan med de upplockade maskorna parallellt med ärmens maskor och sticka samman dem från rätsidan.
Sy, med delat garn, slutligen ihop öppningen under armen mor fram- resp bakstycke innanför kantmaskan.


Bilden visar hopstickningen vid axel och ärm

Avslutning
Förmodligen behöver inte knapphålen tränsas. Men om de känns lösa så kan man tränsa med ett tunnare garn än stickgarnet.
Ånga det färdiga plagget lätt eller låt det ligga utsträckt under en fuktig duk tills det är torrt.
Sy i knapparna.

Kommentarer och slutsatser
Jag är mycket nöjd med färgställningen och garnet som har fin lyster. Men några förbättringar kan man alltid göra:

  • OBS! När jag hade monterat ärmarna och provat visade det sig att ärmarna var ca 8 cm för långa. Jag repade då upp nedre delen av ärmen och plockade upp maskorna och stickade nya resårer. Då blev ärmen något vidare nertill och resåren stickades över 56 maskor i stället. Jag är inte helt nöjd med denna lösning, men det blev i alla fall bättre än med för långa ärmar
  • Resåren sitter lite för tight över höften. Öka några maskor på resåren till nästa projekt
  • Under arbetets gång trodde jag att det skulle räcka med att dra in ärmen 5-6 cm, men när jag provade det färdiga plagget så var jag helt nöjd med indraget på 7 cm.
  • Plocka upp 22 maskor per 10 cm för kanterna i stället för 23.

Fler bilder


Jag hade först tänkt mig en rullkant med öglor i stället för en resårstickad kant med knapphål.
Jag stickade faktiskt en sådan kant först, men den blev
alldeles för dominerande så jag repade upp den.


Första ärmen monterad

HemStickbloggFärdigstickat Gästbok Kontakt

©2008 Ulla-Britt Önnestam