<Hem <Stickblogg <Sjal efter Hermanna Stengårds mönster
Nästa bildsida >

 

Den här provlappen stickades som en övning i HV:s grundkurs för två år sedan.

Mönstret kommer från Hermanna Stengårds samlingar. Jag vet inte om det finns i boken "Gotländsk sticksöm" som utkom år 1925 eller om det bara återfinns i samlingarna på Gotlands hemslöjd. I samlingarna finns en underkjol i detta mönster, stickad i bomullsgarn. Kombinationen av räta och aviga maskor drar ihop arbetet så att det lägger sig i veck som ser plisserade ut.

 

Mönstret stickas med aviga maskor på en slätstickad botten. Mönstret ser lika ut på rätsida och avigsida och passar därför bra till en sjal

Den färdiga sjalen i motljus

Detalj av mönstret


Garn: Pälsullgarn från Östgöta ullspinneri
Garnåtgång: 1,5 hg
Stickor: Nr 3
Virknål: Som passar garnet så att det blir en löst virkad luftmaskekedja.
Bredd på den färdiga sjalen: ca 30 - 40 cm. Svårt att mäta eftersom sjalen töjer sig kraftigt på bredden.
Längd på den färdiga sjalen: ca 158 cm.

Beskrivning:
Sjalen stickas över 9 mönsterrapporter á 13 maskor. I kanterna stickas 4 maskor slätstickning. Dessa kommer att rulla sig längs sidorna. Kortsidorna avslutas med en rullkant.

Uppläggning:
Uppläggning ska kunna petas upp. Maskorna avmaskas därefter i den avslutande rullkanten. Det finns många metoder för uppläggning. Jag föredrar att virka en sträng med luftmaskor i bomullsgarn. Det luddar inte och hakar inte fast i ullen.

Maskorna plockas sedan upp i bågarna på baksidan av den virkade kedjan - inte i maskorna. Då kan man lätt riva upp den virkade kanten för att frigöra maskorna.

Virka en lös kedja av luftmaskor. Lägg till några extramaskor.

Plocka upp 125 maskor i bågarna av luftmaskekedjan (4 + 9X13 + 4) på stickor nr 3.

Sticka 1 kantmaska, 3 räta maskor, och därefter mönster tills 4 maskor återstår, sticka 3 aviga maskor, 1 kantmaska.
Fortsätt att sticka mönster enligt diagrammet till önskad längd. 1,5 hg garn räckte till nästan 160 cm.

Kantmaskor:
Det finns många sätt att göra kantmaskor. Jag stickade första maskan på varje varv avig och sista maska på varje varv vriden rät, alltså i den bakre maskbågen.

Avslutande rullkant:
Avmaska de fyra slätstickade maskorna i kanten. Rullkanten stickas sedan i dubbelt garn för att bli fyllig och fin. Lägg upp 4 maskor med skoluppläggning i dubbelt garn. *Sticka 3 maskor rätstickning. Sticka samman den 4:de och 5:te maskan. Sätt tillbaka maskorna från högerstickan till vänster sticka. Vänd inte*. Sticka alla övriga varv på samma sätt. Upprepa mellan *-orna. Fortsätt tills 4 maskor återstår. Avmaska dessa på vanligt sätt med enkelt garn.

Plocka upp maskorna i början av sjalen genom att repa upp de virkade maskorna. Sticka den andra rullkanten på samma sätt.

Montering:
Fäst trådarna. Denna sjal ska inte blockas.

Kommentar:
Jag har ännu inte tvättat något i detta mönster. Möjligen kan vecken påverkas av tvätten. Måste testa.

Mönstret är lättstickat och garnet helt fantastiskt. En mycket bra kombination. Fler användningsområden kan vara
- en väst i ledig rak modell
- en smalare och längre sjal
- en mer plädliknande sjal

Garnet kommer från och med hösten -08 att säljas i fler färger. Det visades på VÄV -08, dvs vävmässan i Leksand. I skrivande stund kan man inte hitta det på spinneriets hemsida.

Jag stickade på stickor nr 3 av det enkla skälet att jag inte hade några andra att tillgå när jag började. Testade först på en liten lapp och blev nöjd med resultatet. Förmodligen fungerar det bra även på lite grövre stickor - i alla fall till en sjal.

HemStickbloggFärdigstickat Gästbok Kontakt

©2008 Ulla-Britt Önnestam