Rapport från kurs i tvåändsstickning 2006
Näsets bystugeförening, Furudal, Rättviks kommun
 
Hem Kalendarium  Kursdeltagarnas stickning Bilder på tvåändsstickat   Kontakt

Tredje kursen i tvåändsstickning arrangerad av Näsets bystugeförening i samverkan med ABF-Rättvik har nu genomförts. Kursen samlade 10 deltagare, några var fast boende Orebor, andra sommarboende i Ore. Men kursen lockade även deltagare från Malmö och Gotland. Kursledare var Beibritt Risberg och kursen besöktes under torsdagen av Anne-Maj Ling.

Du som vill vara med nästa gång, anmäl dig redan nu på intresselistan. Redan vid årets sista kursdag hade vi 5 nya namn på intresselistan.


Rapport från kursen i tvåändsstickning sommaren 2006
Rapporten är skriven i dagboksform. För varje finns en länk till sidor som ytterligare beskriver vad som hände/visades under kursen. Dessa länkar sammanfattas här:
Vår kursledare Beibritt Risbergs visningsmaterial >
Anne-Maj Ling visar tvåändsstickade plagg >

Fler bilder på tvåändsstickat från Gammelstan >

Kursdeltagarna i full aktion >
Ur kursdeltagarnas gömmor >


Tisdagen den 11 juli
Kursen startade kl 10. Vi var 9 förväntansfulla och nyfikna stickare. Några helt nybörjare beträffande tvåändsstickning, andra som provat på tidigare. Efter presentation av varandra och en introduktion av vår kursledare Beibritt satte vi igång. Nybörjarna med teknikövningar och övriga med sådana arbeten vi hade på gång. De första timmarna var nybörjarnas. De kämpade först med nystpinne och uppläggning, sedan var det dags att sätta igång med teknikövningarna.


Bild på kursens övningsstickning finns i spalten till höger på denna sida.

Under eftermiddagen besökte vi Gammelstan i Norrboda, drygt en mil från kurslokalen. Gammelstan är nog kronan bland hembygdsgårdar. Det är en välbevarad gård. De äldsta delarna är från 1500-talet. I ett av husen finns en dräktkammare och vi fick tillfälle att noga studera och fotografera kammarens innehåll - särskilt tvåändsstickat så klart.


Orevante från Gammelstans dräktkammare.

Fler bilder från Gammelstan >


Onsdagen den 12 juli
Vi jobbade vidare med våra teknikövningar. Beibritt gick igenom de grundläggande momenten i tvåändsstickning och vi kämpade på med avigmaskor och krokvarv. Vi fick också lära oss hur man noterar och tolkar de olika masktyperna i ett diagram.

Några av kursdeltagarna försökte återskapa mönstret på handkåken och orevanten som vi såg under gårdagens studiebesök. En av kursdeltagarna stickar miniatyrer av vantar från de olika socknarna runt Siljan. Hon har ännu inte stickat upp orevanten och kommer förmodligen att använda gårdagens studiebesök som inspiration till en ny modell.

Själv försökte jag komma vidare med min Moravante. Den som vet lite mer om vantmodeller från Siljansbygden protesterar eftersom min Moravante (garnsats inköpt på Hemslöjden i Mora) mer liknar en norsk vante. Hon anser att vanten från Sollerön är en mer genuin Moravante.

Kursen samlade deltagare med olika bakgrund och kunskapsnivå. Vi hade stort utbyte av varandra under kursen.

Här finns några bilder på kursdeltagarna i full aktion >

Vår fårägande kursdeltagare inbjöd oss att besökta fårhagen under onsdagseftermiddagen. Därefter fick vi prova på att karda ull från fåren och spinna lite. Samtidigt kunde vi jämföra z-tvinnat och s-tvinnat garn. Vi hade tillgång till några sländor och ett par spinnrockar. Jag stickade sedan upp ett litet prov från fåret Jons gråa ull som blandats med lite vit ull jag hade hemma.

Under onsdagen hade flera kursdeltagare tagit med sig tvåändsstickat från byrålådorna hemma. Det blev en intressant studie av vantar och strumpskaft från förr.

Se fler bilder från kursdeltagarnas gömmor här >


Torsdagen den 13 juli
Torsdagen var en inspirerande dag. Vi hade besök av Anne-Maj Ling som i mer än 20 år utvecklat och förnyat tvåändsstickningen. Hon visade mängder av plagg och bjöd generöst på sina kunskaper.

Vi fick granska och fotografera så mycket vi orkade. Jag tog massor av bilder.
Här finns fler bilder på Anne-Majs plagg >


Besök gärna Anne-Majs hemsida för mer information.


Fredagen den 14 juli
Sista dagen. Nu gäller det att få ut så mycket som möjligt av kursen. Beibritt var upptagen hela dagen av frågor och funderingar från oss andra. Vi hade mycket att smälta efter gårdagens inspirationchock. Kursen fick även besök av "Sigrid - garngamen" som fotograferade och skrev om oss på sin blogg. När så dagen var slut ville vi inte sluta. Därför bestämde vi oss för att träffas igen i slutet av juli.
Garngamens rapport finns här >

Beibritt visar oss sin hand och ber oss fundera över hur en tumkil ska konstrueras för att passa bra. Vi får lära oss att göra en tumkil men mycket bra passform. Tack Beibritt. Det har jag haft nytta av.

Beibritt har en gedigen samling tvåändsstickat som vi får tillfälle att studera under kursen. Det är stickat av henne själv, hennes son, mor och mormor.
Här finns 17 bildsidor på Beibritts material som visas under kursen >

Vi stickar vidare på våra arbeten. Här kan du se prov på den fiskbensmönstrade struktur som man kan åstadkomma med hjälp av avigmaskor.


Torsdagen den 27 juli
Återsamling för de som kunde. Tyvärr var det svårt att komma från Malmö och Gotland. Men vi andra som kunde komma med bil och cykel träffades en stekande het sommardag - min termometer visade på 29,8 grader när jag kom hem efter träffen. Vi tittade på vad som hänt sedan sist. Beibritt överöstes av frågor. Några orevantar höll på att se dagens ljus. Beibritt hade fyndat ett par ärmar från Gagnef på auktion. Gerd hade bakat goda muffins. Vi stickade och pratade och fotograferade och bestämde oss för att ses igen, torsdagen den 10:de augusti kl 15.


Torsdagen den 10 augusti
Återsamling igen. Den här gången har alla deltagare påbörjat sina Orevantar. Beibritt tog med sig ett par äldre vantar från Mora. Vi bestämde oss för att träffas ytterligare en gång, den 12:te september kl 16.

Garngamens rapport gav eko ända till England och Beibritt fick en beställning på ett par vantar från Zoe. Gerd hade bakat igen. Denna gång goda mandelkubb.
Läs mer på Zoe´s Knitting bag >

 Nytt

Ny bilder: En till äldre Moravante.
(31 aug 2006)
Ny bilder: Bilder på gamla Moravantar
(25 aug 2006)
Ny bilder: Ärmar från Gagnef
(24 aug 2006)

Ny bilder: Kerstins tidigare arbeten (miniatyrvantar och tvåändsstickad tröja)
(19 aug 2006)
Ny bild: Gammal Rättviksvante för barn
(16 aug 2006)


OBS! Extra kursträff den 12:te september kl 16 i Näsets bystuga. (16 aug 2006)

 Nästa kurs

Sommaren 2007
Sommaren 2006 återkommer kursen i tvåändsstickning 4 förmiddagar vecka 28. Detta är ett arrangemang under den sk Oreveckan med en rad aktiviteter i samhället. Näsets bystugeförening genomför även en hantverksutställning under denna vecka.

Kurstid: tisdag - fredag v 28, kl 10 - 13.
Kursledare: Beibritt Risberg
Kursplats: Näsets bystuga, Furudal, Rättviks kommun
Kurslängd: ca 16 timmar
Kostnad: 250 kr

Det blir även något eftermiddagsarrangemang för de kursdeltagare som vill - kanske ett besök i Ore dräktkammare för att se exempel på gamla välbevarade tvåändsstickade vantar från Ore.

Skicka en intresseanmälan (ej bindande) så får du mer information när kursen närmar sig.
Intresseanmälan>



Detalj från kursens övningsstickning

Tvåändsstickning är en traditionell stickteknik som var särskilt vanlig i de sk skogslänen. Tekniken ger täta, fasta, hållbara och värmande plagg, lämplig för arbetsvantar och sockor att användas i ett kargt klimat.

Kursen behandlar tekniken i sin traditionella form.

  • Nysta garnet för tvåändsstickning
  • Uppläggning
  • De typiska grundelementen, räta och aviga maskor, kedjegång, o:n, djupmaskor mm.
  • Garnval
  • Olika sätt att använda tekniken.

Både den som är nybörjare och den som har viss erfarenhet av tvåändsstickning har stort utbyte av kursen.

Vår kursledare Beibritt Risbeg är en kunnig tvåändsstickare och erfaren kursledare från Ore.

Hon berättar om sticktraditionen och exemplifierar med stickning från de äldre i hennes egen familj. Hon presenterar tvåändsstickning på ett pedagogiskt och metodiskt sätt, och ger varje kursdeltagare tillfälle att ställa frågor utifrån egna övningar.

Beibritt är också mycket kvalitetsmedveten och tar upp frågeställningar om hur olika garnkvalitéter påverkar slutresultatet.

Men är det inte svårt?
Tvåändsstickning är inte svårare än annan stickning, men det tar lite längre tid. - "Det är en ny teknik och den måste man ju lära sig", säger Beibritt

Flera kursdeltagere blev faktiskt förvånade över att det var ganska lätt när man väl hittat fram till det rätta "greppet".

När man lärt sig grundelementen i tekniken öppnar sig många möjligheter. Under kursen visas flera exempel på hur tekniken kan omsättas till vantar, sockor mm.

Se några av kursens visningsexempel här >

 

Sticktradition i Ore

Ore socken, som tidigare var en egen kommun, ligger numera i Rättviks kommun. Det finns bevarade tvåändsstickade plagg från Ore både på Ore dräktkammare, som ligger i Furudals bruk, Hemslöjdens dräktkammare i Rättvik och i Gammelstan, Norrboda. Hos privatpersoner i Furudal kan man fortfarande hitta både nya och gamla plagg i traditionell stil.

Britta Finn lånade ut både dam- och herrvante från Ore till kursen >



©2005-06 Ulla-Britt Önnestam HemKalendariumBilder på tvåändsstickatKursdeltagarnas alsterKontakt