18
sep 19

Spår av medeltida liv – Särken är klar

Idag lämnar jag in särken till Historiska museet. Det är ett led i samarbetet mellan museet och föreningen Skapande Broderi Stockholm. Det blir en curerad utställning senare i höst där våra broderier kommer att hängas i museets medeltidsutställning.

Museet kommer att göra ett urval av inlämnade verk. Man har två kriterier för bedömningen. De verk som bäst kompletterar/kommenterar museets medeltidsutställning väljs i första hand, sedan handlar det också om hur mycket plats verket kräver i utställningshallen. Jag kanske inte skulle ha gjort ett så stort verk.

Motivet färdigt med tioägg av skuggor

Motivet färdigt med tillägg av skuggor, som saknades i mitt förra inlägg.

Även halsringningen broderades.

Även halsringningen broderades. Det visade sig vara svårt att pressa tyget helt slätt. Kanske ett dygn i ett fuktigt badrum eller en lätt dusch i duggregn skulle lösa problemet. Men det finns inte tid för det just nu.

Hela särkem är handsynd. Till sömmarna och stickningar valde jag moulinegarn

Hela särken är handsynd. Till sömmarna och stickningar valde jag moulinegarn. Eftersom axelsömmarna är raka hänger det ner i sidorna när plagget hänger på en klädhängare.

Det har varit ett riktigt roligt projekt. Ull är ju mitt favoritmaterial för såväl   broderi och sömnad som för stickning. Jag gillar också motivet. Det skulle kunna utvecklas, men just nu är jag nöjd med hur det blev. Däremot är modellen snyggare på en galge än på kroppen. Det känns mer som ett enmanstält än en klänning, när jag tar på mig den. Det kanske blir några förändringar av modellen när jag får tillbaka särken från museet.

Två tidigare inlägg om arbetet finns Spår av medeltida liv->och Spår av medeltida liv – fortsättning->.


04
sep 19

Spår av medeltida liv – fortsättning

Nu är det redan den 4 september och jag har bra tempo i broderiet. Sedan sist har jag hunnit med två resdagar och en helgkurs i tovning på Handarbetets vänner. Trots det har arbetet med särken gått framåt. Två veckor kvar till den 18:de, det bör fungera.

Jag planerade en ändring av särkens axelparti för bättre passform och sydde en toile. Det blev inte bra. Den satt visserligen bra över axeln men ärmvinkeln blev konstig. Plagget förlorade sin karaktär så jag återgick till originalutförandet.

imageTyget är smidigt och lätt att arbeta med. Jag har klippt ut fram- och bakstycket och broderat huvudmotivet på framstycket men väntar med kilarna tills broderiet är klart.

Nu funderar jag på om jag ska sy hela plagget för hand eller använda symaskinen. Tiden får avgöra hur jag gör.

Så här gjorde jag med broderiet på framstycket:
En pappersmall användes för mönsteröverföringen. Jag lade den mitt fram på tygdelen och ritade med min favoritstiftpenna från SewLine. Pennan har ett tunt och fint stift av krita och ger en distinkt linje, som inte sitter länge på tyget. Jag hann i alla fall brodera konturerna innan linjerna var borta. Först högdagrar, sedan skuggor med klyva efterstygn, enligt inspiration från Jude Hill som jag skrivit om i tidigare inlägg.

image

Bilden visar konturerna och en del av fyllningen med schattersöm.

Jag syr med ett trevligt garn, Soraya från Nordiska. Det tillverkas inte längre, men man kan ibland hitta det på Tradera. Garnet påminner om redgarn men är något tjockare och lite lösare spunnet. Det fyller bra utan att bli ”fluffigt”.

Schattersöm syr jag på mitt eget sätt med långa och korta stygn som är lite oregelbundna. Jag varierar längden på stygnen. Med korta stygn på avigsidan kommer merparten av tråden att ligga på framsidan (ungefär samma princip som enkelsidig plattsöm).

Broderiet nästan klart. Det ska kompletteras med några fler skuggor.

Broderiet nästan klart. Det ska kompletteras med några fler skuggor.


Min förenings samarbete med museer i Stockholm ger tillgång till en ny och inspirerande motivkrets. Att broderierna ska ställas ut innebär också att jag gör klart även om jag stöter på problem och hinder under resans gång. Besök föreningens galleri om du vill se resultatet av vårt förra projekt på Historiska museet.