20
okt 15

Stitch Magic

Då och då försöker jag bringa ordning bland mina böcker. Sedan bär jag omkring dem till olika ställen och till slut har jag ingen aning om var de finns eller ens om de finns i min ägo. Flera misslyckade försök att få en ändring ligger bakom mig. Och nu tar jag tag i eländet igen.

Efter att ha sorterat i högar, ställt in i hyllor osv försjunker jag i en bok, som jag för länge sedan glömt att jag köpt.

image

Det är Stitch Magic av Alison Reid, som handlar om hur stygn, både hand- och maskinsömnad, kan ge ett tyg en ny form eller ett nytt uttryck. Spännande. Jag får genast lust att testa. Med övningen från kursen textil formgivning i tankarna, där jag lekte med temat ”grovt möter skirt”, vill jag genast gå till syrummet och plocka bland mina tyger.

… eller ska jag fortsätta att läsa? … eller ska jag fortsätta att städa? Vardagen är full av beslut av detta slag.

På nätet finns kompletterande material till boken:
Bilder från boken
Magic Stitch-Along


08
jun 13

Boutis ???

Jag hade inte ens hört ordet förrän Ann-Margret Wallner, med entusiasm delade ut små materialsatser och visade några exempel.

Boutis är en typ av fransk quiltning, där man syr kanaler, som proppas fulla mer löst spunnet bomullsgarn.

Två bitar av fin bomullsbatist tråcklas samman. Sedan ritar man upp ett mönster med en hård blyertspenna. De båda tygstyckena sys samman med små förstygn i mönstrets linjer, så att kanaler bildas.

Därefter fyller man kanalerna med bomullsgarn, med en lång grov nål, från baksidan. Förvånansvärt mycket garn kan petas in i kanalerna.

Bilderna är från kursavslutningen i Konstsömnad FK III på HV. Bilden ovan visar hur motivet delvis är fyllt.

Denna bild visa mitt eget broderi. För att vara ett första försök är jag nöjd, trots att fyllningen inte är helt jämn. Men det är väl som i all andra sammanhang, övning ger färdighet.

När broderiet är klart ser det lite solkigt ut men näste steg i processen är att koka det med lite tvättmedel. Nästa bild visar ett tvättat broderi.

Nu kan man montera en kudde, sy en nåldyna, dekorera en blus el dyl.

Nästa rapport från kursavslutningen kommer att handla om maskinbroderi.


16
maj 13

Mastering The Art of McTavishing

När jag läser amerikanska hantverksbloggar och bläddrar bland amerikanska hantverksböcker inser jag hur stort quiltning är i USA. Jag närmar mig med försiktiget. Det är roligt att upptäcka hur mycket man kan åstadkomma med symaskinens hjälp. Quilten verkar för amerikanen vara vad trasmattan är för en svensk – ett återbrukshantverk med trådar, minnen och associationer bakåt i tiden.

Den här boken presenterar ett avspännt förhållningssätt till quiltning, som annars följer strikta regler. Karen McTavish har utvecklat en helt eget quiltningsstil, som också bär hennes namn. Hur denna stil vuxit fram och hur man kan lära sig att behärska den är bokens tema.

Bland exemplen från boken fastnade jag för dessa quiltade jackor i collegetyg med mönstrat bomullsfoder.


03
apr 13

Inspired by Zentangle

Ett impulsköp som tyvärr inte svarade mor mina förväntningar, lite stereotypt och tråkigt enligt min mening. Här nedan visas ett par exempel ur boken.

Jag fick i alla fall ett tips om en användbar och lättkonstruerad väggupphängning för mindre och lättare textier. Det kan inte vara så svårt att fästa en tygkvadrat vikt på diagonalen i de fyra hörnen som bilden visar. Sedan kan man hänga arbetet på vilken ledd som helst.

 


20
mar 13

Doodle Quilting eller klottra med symaskinen

Det är nästan som telefonklotter, men med symaskinen.

När jag först kom i kontakt med frihandsquiltning blev jag väldigt faschinerad. Men nu efter att ha läst hundratals bloggar, testat lite själv och bläddrat i några böcker vet jag inte riktigt vad jag tycker längre.

Det är i alla fall roligt att testa – jag kommer säkert att leka med symaskinen vid fler tillfällen – men just nu får det vänta, maskinen behöver lite service först.

Den här sidan ur Doodle Quilting av Cheryl Malkowski visar hur det kan se ut.

Hur gör man?
Kopplar bort matningen av tyget, sätter stynglängden till 0 och kör på fri hand. Nålen används som penna. Det låter enkelt men kräver en hel del träning.


24
jan 13

Böcker som inspirerar: 15 Minutes of Play

Oh, vad jag gillar inspirerande böcker. Om jag hittar något jag tycker om slår jag till direkt. På nattduksbordet ligger en hög som handlar om lappsömnad, broderi, stickning, vävning och klädsömnad tillsammans med några trädgårdsböcker och en deckare.

Just nu försöker jag bli duktigare på att hantera symaskinen och inser att lappsömnad är både roligt och lärorikt.

Victoria Findlay Wolfe har skrivit en bok, 15 MINUTES OF PLAY, som bygger på erfarenheter från bloggen med samma namn. Bloggen inspirerade mig att börja sy ihop lappar mer eller mindre slumpmässigt för att därefter kunna användas på ett mer strukturerat sätt. Jag har skrivit om det tidigare, här.

När boken kom beställde jag den genast från Adlibris och jag blev inte besviken.

Kudden, från inledningen av boken, sammanfattar vad det hela handlar om. Den är både slumpmässig och planerad på samma gång. Den bygger på lappar som till synes planlöst sammanfogts till trianglar. Dessa har sedan sytts ihop med vingliga ränder och en liten kvadrat i mitten till en utsökt charmig kudde.

Kudden är sydd av Victoris mormor/farmor. Victoria berättar inledningsvis om hur hon växt upp med lappar ungefär på samma sätt som jag skulle vilja beskriv min uppväxt bland trasor. Trasmattan är väl vår kulturs motsvarighet till den amerikanska quilten. Båda väcker såväl känslor som minnen.


03
apr 12

Vad gör man med ”skräpet”?

När man skär ner quiltblocken till 25 x 25 cm blir det alltid lite rester över. Jag syr ihop dem för att ha en grund till ytterligare ett arbete. Exakt vad det blir vet jag inte än. ”Bra att ha”-bitar alltså.

image

När dessa ”bra att ha”-bitar är renskurna får jag ytterligare en liten hög kvar med bitar som är för små att sys ihop. Kan de användas till något eller bör de gå i soporna?

image


25
mar 12

Att slakta en paradhandduk

I mina ägor finns många dukar, handdukar, kuddar mm som broderats av tidigare generationers kvinnor. En hel del av detta används dagligen, annat ligger bara i ett skåp och väntar på att så småningom komma till användning.

För mer än 30 år sedan köpte jag en blårutig paradhanduk på loppis. Materialet är linne, broderiet i ganska grovt bomullsgarn och kanterna avslutas med ett matchande vävt band. Det är ett fint arbete, men ingen antikvitet, jag förmodar att det syddes på 40- eller 50-talet. Tyvärr har jag aldrig använt handduken.

Visst tar det emot att klippa sönder ett arbete som detta, men nu har jag i alla fall slaktat paradhandduken. Jag använde tekniken från det gamla inlägget Make Fabric och skapade quiltblock.

image

Tillsammans med tygbitar från gamla gardiner, lakan, skjortor mm och lyckades få ihop 25 block som mäter 25 x 25 cm. Varje block innehåller en bit av de ursprungliga handduken.

image

Nu har jag en liten hög med block som ska få en inramning av något slag. Sedan blir det kanske ett sängöverkast.


30
jan 12

Vinglar runt med symaskinen

image

Sewcalgal har en tutorial och en utmaning i frihandsquiltning på sin blogg. Jag har försökt att följa handledningen och genomföra januari månads uppgift. Det blev lite vingligt. Det gäller nog att träna ganska mycket om man ska behärska symaskinen fullt ut.

Hur gör man? Kopplar bort matningen på maskinen, sätter stygnlängden till noll och styr helt och hållet på egen hand. Det gäller att vara stadig på handen och ta det lugnt.


30
jan 12

Crazy Quilt

image

Mitt första Crazy Quiltblock börjar ta form. Planen är att göra ett block i månaden under 2012 inom ramen för Crazy Quilt Journal Project. Ännu vet jag inte riktigt vart det ska leda, men arbetar med landskap som ledord. Mitt första block handlar om himmel och moln och det gula påminner mig om att februari månads ledord ska bli sol. Undrar just om det blir något mer?