Flytta upp en för lång ärm högre upp på axeln.

Maken fick en tröja i julklapp med alldeles för långa ärmar. Vad gör man? Blundar och viker upp upp ärmen, klipper av ärmen och stickar en ny mudd eller tillämpar nyvunna kunskaper från monteringskursen på HV.

Vid närmare eftertanke var inte bara ärmarna för långa. Tröjan var av rak modell och saknade avmaskningar för ärmhålet. Ärmen hasade ner alltför långt på armen och tröjan var bylsig runt axlarna. Den såg helt enkelt alldeles för stor ut även om längd och vidd i övrigt var bra. Att flytta ärmen var den avgjort bästa lösningen. Tack HV för att jag fått lära mig hur man kan göra detta med bra resultat.

Jag gjorde så här:

1. Ärmarna klipptes bort. Därefter pillade jag bort garnrester och ett varv högst upp på ärmen. Maskorna sattes på en sticka och maskades av löst.

2. Ärmen provades in, dvs jag mätte ut var på axeln ärmen skulle sitta. Det fanns en risk att ärmen då skulle bli för kort i stället, men tur nog blev den exakt lagom lång, dvs 7 cm kortare.

3. Därefter tråcklades ett maskrakt ärmhål på fram- och bakstycket med ett bomullsgarn i avvikande färg.

4. Maskorna förankrades på fram- och bakstycket genom att jag virkade med ullgarn mitt i maskan en halv maska utanför markeringen.

5. Ärmhålet klipptes ut. De fria maskorna på fram- och bakstycket i den nedre delen av ärmhålet, alltså under armen, ca 7 cm plockades upp och förankrades med en lös avmaskning.

6. Sömmen under ärmen petades upp motsvarande ca 7 cm

7. Ärmen syddes i med maskstygn längs det tråckelmarkerade ärmhålet och slutligen ångades sömmen lätt.

Ärmisättningen blev bättre än den ursprungliga och passformen på hela tröjan mycket bättre. Nöjd alltså.

Kommentar:
Metoden att förankra maskorna med en virkning mitt i en maska lärde jag mig av Helene Wallin på hennes kurs ”Våga klipp”. Metoden fungerar bra i ull som inte är superwashbehandlad, så att fibrerna kan haka i varandra.

På HV:s kurs får vi lära oss att sy en söm på symaskin med 1:ans stygnlängd innan vi klipper. Jag gjorde så på en tröja för många år sedan och tyckte att sömmen blev bubblig. Men jag ska ge det en ny chans. Denna metod fungerar på alla garntyper.

Tags:

Comments are closed.