The Art of Fair Isle Knitting

Ann Feitelsons intressanta bok, The Art of Fair Isle Knitting, landade äntligen i min brevlåda. Den har länge varit slutsåld på Adlibris och stod på min bevakningslista. Så plötsligt kom ett mail om att den åter fanns inne och jag klickade direkt på beställningsknappen.

Nu har jag mycket läsning och inspiration. Det är verkligen en innehållsrik bok, omfattande historikavsnitt, tydliga beskrivningar av tekniken, färglära, gamla och nya modeller. Vad mer kan man önska sig?

Jag får lära mig att FairIsle-stickningen hade sin höjdpunkt på 20-talet, att norska flyktingar under kriget influerade mönstren med sina stjärnor och att det fanns en intresseorganisaton för handstickare som tillvaratog deras intressen, förhandlade om priser mm. Historieavsnittet avslutas med att beskriva stickmaskinens betydelse för utveckling av nya förenklade modeller.

Teknikavsnittet ger några användbara tips, t ex om hur man håller garnet. Här föreslås olika metoder, ingen rätt, ingen fel, men man måste vara konsekvent och förstå på vilket sätt den ena färgen råder över den andra. Boken ger också tips om hur man klipper i stickningen och fäster trådar – man helt enkelt knyter ihop dem och låter några centimeter av ändarna hänga på insidan.

I ett utförligt kapitel om färg och diskuteras färgval utifrån hur väl ett mönster framträder i olika kombinationer av t ex nyans, mättnad och kontrast. Författaren tar färgläran från en teoretisk nivå till en praktisk. Jag har trott att färgval tillhör mina starkare sidor men här finns mycket att lära.

Bilden nedan visar effekten av att kombinera samma färger på olika sätt.

Boken avslutas med beskrivningar på olika koftor, slipovers, vantar och mössor, men dessförinnan finns ett utförligt kapitel om hur man planerar en tröja.

En utmärkt bok om man vill planera sin FairIsletröja från grunden.

Comments are closed.