Fair Isle igen

Äntligen fick jag tag på denna Fair Isle Knitting ”bibel”. Ja, den innehåller faktiskt allt.

Diskussionen om ursprunget till tekniken är särskilt intressant. Hur kan ett fattigt, isolerat folk som lever under extremt svåra förhållanden utveckla en så rik och konstfull och exotisk teknik med utstuderade mönster och färger? Mönster som dessutom förefaller innehålla kryptiska symboler, svåra att tyda och härleda.

Författaren menar att utveckligen av tekniken varken är mystisk eller förvånande utan fullständigt logisk och naturlig. Dessa tankar måste jag naturligtvis ta del av.

Boken innehåller en diskussion om hur man kan härleda nya mönster ur enkla geometriska former, principer för mönsterkonstruktion och ett omfattande mönsterbibliotek.

Därefter följer ett avsnitt om färgval, ett avsnitt om teknik och slutligen mönster till tröjor, koftor, västar, vantar och baskrar.

…. och allra sist ett kapitel om hur man konstruerar ett helt eget plagg mönsterpassat både på bredd och höjd. Den enda nackdelen är att teckningarna, som illustrerar egna modeller, är moderiktigt 80-tal med överdimensionerade axelpartier.

Den här boken är något jag kan luta mig mot om/när jag startar ett större FairIsleprojekt. Men dessförinnan ska jag ta del av mängder av FairIslegodis som finns på nätet.

Tags:

Comments are closed.