Övningsvantar del 9: Mönster till gråvanten

Övningsvanten har ju presenterats bit för bit. Här kommer en sammanfattning i form av ett mönster till hela vanten. Det är en beskrivning av min övningsvante. Din kan se lite annorlunda ut.

Garn och stickor:
Garn: Ullgarn som inte är superwashbehandlat, ungefär 6/2, typ filtgarn.
Garnåtgång: ca 1 hg
Strumpstickor: 2,5

Beskrivning:
Mudd:
Lägg upp 68 maskor med korsuppläggning på stickor 2,5.

Fördela maskorna på fyra stickor. Slut samman till en ring.
Sticka resår 2 räta, 2 aviga i 5 cm. (Det blev 23 varv)
Sticka den andra mudden på samma sätt. Det är bättre att räkna varv än att mäta med måttband.

Kommande fyra varv
Övergå till tvåändsstickad slätstickning och öka 4 maskor jämnt fördelat över det första varvet – 72 maskor totalt. Ökning i tvåändsstickning görs genom att de båda trådarna stickas i samma maska. På nästa varv stickar man maskorna var för sig.
Sticka 4 varv (inkl ökningsvarvet) på båda vantarna.

Kontrollera att det är lika många maskor på varje sticka och att trådändarna från uppläggningen hänger nedanför första maskan på första stickan.

Vänster tumkil
Öka 1 maska i slutet av sticka 2. Gör ökningen i andra maskan från slutet av stickan.  Öka varje varv 10 gånger. Du har nu stickat 14 varv slätstickning och har 82 maskor på stickorna.
Öka vart annat varv 4 gånger. (22 varv och 86 maskor)

(Prova vanten. Är den lagom vid? Om inte öka ytterligare ett par maskor vart annat varv)

Sticka 6 varv slätstickning utan ökningar.
Prova igen och kontrollera att tumkilen är lagom lång. Mät med stickan i tumgreppet som på bilden.

Höger tumkil
Öka i början på den 3:dje stickan i den andra maskan. Sticka sedan tumkilen på samma sätt som den vänstra.

Nu är det snart dags att göra tumhålen. Kontrollera att alla ökningar finns på sticka 2 resp. sticka 3 och att övriga stickor har 18 maskor var samt att uppläggningstrådarna hänger maskrakt mellan sticka 1 och 4.

Vi ska strax sätta tummaskorna på en bomullstråd och lägg upp nya maskor mellan tummen och handen. Uppläggningen är enkel att göra som vanlig korsuppläggning, eftersom du arbetar med två trådar.

Vänster tumhål
På sticka nr 2 gör du så här:
Sticka 8 maskor sätt resten av maskorna utom den sista på en bomullstråd.
Lägg upp 9 nya maskor. Sticka den sista maskan. Du har nu 8 + 9 + 1 = 18 maskor på stickan.

Höger tumhål
På sticka nr 3 gör du så här:
Sticka en maska, lägg upp 9 nya maskor, sätt alla utom de 8 sista maskorna på en tråd. Sticka de 8 sista maskorna. Du har nu 1 + 9 + 8 = 18 maskor på stickan.

Handen
Sticka slätstickning till önskad längd. Strax ovanför lillfingertoppen brukar bli bra. Jag stickade 34 varv. Prova på din egen hand så att vanten blir lagom lång.

Hoptagningar i vantens topp
Nu minskas 4 maskor varje varv tills 4 maskor återstår på varje sticka. Det blir 14 varv ungefär 3 – 4 cm. Mät på din hand och sluta när hela handen får plats i vanten. Antalet minskningar kan variera från person till person.

Minskningarna görs så här: Första minskningen görs mellan sticka 4 och 1. Stick in stickan i de bakre maskbågarna på de två första maskorna på sticka 1. Vrid stickan så att spetsen pekar mot sista maskan på sticka 4. Fånga upp denna maska i främre maskbågen och dra den igenom de båda maskorna från sticka 1 släpp av maskan från sticka 4.

Gör sedan på samma sätt mellan sticka 3 och 2.

Minska sedan på detta sätt varje varv till lagom längd på vanten eller tills du har 2 – 4 maskor kvar på varje sticka.

Avsluta med att dra en tråd växelvis genom maskorna på vantens ovansida och vantens insida.

Tummen
Plocka upp 9 maskor bakom tummen och 2 maskor i vardera sida av tumhålet samt de 23 maskorna på tråden (36 maskor). På första varvet stickar man samman de båda maskorna som plockats upp i sidorna.

Fördela maskorna jämnt på 4 stickor (8, 9, 8, 9 maskor på resp sticka). Sätt en räknetråd på tummens utsida, maskrakt ovanför tumgreppet.

Sticka till mitt på tumnageln, 16-17 varv. Hoptagningarna i tummen topp görs sedan på samma sätt som i vantens topp. Den första hoptagningen görs vid räknetråden, alltså maskrakt ovanför tumgreppet. När du har 2 – 3 maskor på vardera sticka dras tråden genom maskorna på samma sätt som i vanttoppen.

Avslutning
Fäst trådar, fläta eventuellt en snodd av uppläggningstrådarna. Tvätta vantarna, filta dem lätt vid behov.

Kommentar
Det finns två skäl att sticka de första tvåändsstickade vantarna med en resårmudd:
1. För att göra en helt tvåändsstickade vante behöver du kunna lägga upp och sticka aviga varv i tvåändsstickning. Detta upplever många som de svåraste momenten i tvåändsstickning och jag tyckte det var olämpligt att börja med just det.
2. Resårstickad mudd användes förr på enklare arbetsvantar, bl a för att den sluter tätt kring handleden.

Tags: , , ,

Comments are closed.