Blocka nu eller sedan? – kofta del 4

Man ställs inför många beslut. Ska jag blocka framstyckena nu eller när koftan är monterad och klar?

På HV lärde jag mig att sticka klart alla delar, montera och sticka kanter, sedan tvätta och torka så att det blir slätt, men inte spänna ut arbetet nämnvärt. Det ska räcka att skaka och vända några gånger under torkningen.

När jag klippt isär framstyckena hade jag ett par ohanterliga ”korvar” i min hand och beslutatade mig för lätt blockning, dvs våtspänning med knappnålar och en blöt handduk på strykbrädan. Bara ett framstycke åt gången fick plats på strykbrädan.

Samtidigt blev jag otålig och ville komma igång med framkanterna. Därför satte jag igång med det andra stycket utan blockning. Och nu har jag kommit så här långt.

I samband med blockningen mätte jag upp framstycket för att kolla att det stämmer i storlek.

Hel längd: 60 cm
Midjeresår: 9 cm
Från resår till ärmhål: 28 cm
Från ärmhål till halsurringning: 14 cm
från halsurringning till axel: 9 cm

Vidd under ärmhålet: 31 cm
Ärmhålsvidd: 7 cm
Axel: 14 cm
Halsringningsvidd: 10 cm

När jag provar stycket mot kroppen visar det sig att axel borde formas med förkortade varv. Stycket passar längst ut på axeln mot armen men inte mot halsen. Jag har förberett för denna lilla ändring genom att maska av axeln med ett bomullsgarn. Det blir enkelt att peta upp och sticka på en liten bit till.

Tags:

Comments are closed.