Att slakta en paradhandduk

I mina ägor finns många dukar, handdukar, kuddar mm som broderats av tidigare generationers kvinnor. En hel del av detta används dagligen, annat ligger bara i ett skåp och väntar på att så småningom komma till användning.

För mer än 30 år sedan köpte jag en blårutig paradhanduk på loppis. Materialet är linne, broderiet i ganska grovt bomullsgarn och kanterna avslutas med ett matchande vävt band. Det är ett fint arbete, men ingen antikvitet, jag förmodar att det syddes på 40- eller 50-talet. Tyvärr har jag aldrig använt handduken.

Visst tar det emot att klippa sönder ett arbete som detta, men nu har jag i alla fall slaktat paradhandduken. Jag använde tekniken från det gamla inlägget Make Fabric och skapade quiltblock.

image

Tillsammans med tygbitar från gamla gardiner, lakan, skjortor mm och lyckades få ihop 25 block som mäter 25 x 25 cm. Varje block innehåller en bit av de ursprungliga handduken.

image

Nu har jag en liten hög med block som ska få en inramning av något slag. Sedan blir det kanske ett sängöverkast.

Tags:

Comments are closed.