Kurshelg i textil design

Kursen Textil Design på HV hade temat ”Naturen som formgivare” . Vi arbetade med stiliseringsövningar med utgångspunkt från höstlöv, blommor och frökapslar.

Efter ett antal stiliseringsteg såg mina löv ut som på bilden ovan. Jag ska testa om detta kan överföras till spetsstickning – kanske med hål som ”blad” och ev avigmaskor i ”stjälkarna”, alltså läge för en ny provlapp.

Efter ytterligare några timmar med fler bra övningar kom jag fram till mönstret nedan, som inte lämpar sig för stickning direkt, snarare ett tryck, en applikation eller något liknande.

3 comments

 1. Klistrade du dina stiliserade löv efter att du klippt remsor? Blev ju snyggt.
  Jag har klistrat löv och blommor, men ännu inte klippt och klistrat remsor.
  Jag tänkte försöka sticka mitt föl. Både som det är, och då kommer det att bli väldigt brett och platt. Och så överfört till annat rutpapper… Med rätt form på rutorna.

  • Hej Stickeri!
   Jag är inte van att kalla dig så, därför fick du ett goddag-yxskaft-svar. Du känner ju till uppgiften lika bra som jag.

   Jag klippte remsorna först, klistrade ihop och hyffsade till kanterna. Sedan klistrade jag på löven. I vårt rutpapper tas ingen hänsyn till att maskorna inte är kvadratiska. I mitt mönster går det att förlänga mönstret om det blir alltför hoptryckt. Det blir nog en provlapp för ett första test.

 2. Uppgiften gick ut på att stilisera ett motiv från naturen på olika sätt. Sedan valde vi ut ett som skulle användas i ett mönster.

  Därefter målade vi ränder i gråskala på ett papper. Vissa klistrade upp motiven direkt, andra klippte papperet i remsor och förskjöt remsorna lite innan de klistrades ihop på nytt. Andra klippte i den ”färdiga” bilden och förskjöt delarna eller möblerade om helt. Några var nöjda med resultatet utan att klippa.

  Vi hade alltså fria händer, utgångspunkten var ett stiliserat motiv och en randig bakgrund.