Slösa inte på färgen

image

Idag startade den årliga kursen i tvåändsstickning i Näsets bystuga i Furudal och jag fick lära mig något nytt.

När man förr stickade större plagg såsom ärmar och långa strumpor användes vitt eller möjligen svagt naturfärgat garn. Det visste jag redan.

Sedan färgades plaggen i önskad färg, ofta rött. Det visste jag också.

Men ibland, t ex för att spara på den dyrbara färgen, vek man in delar av plagget och sydde ihop så att färgen inte skulle tränga in. Den rosa färgen på strumpskaftet ovan är ett exempel på detta. Det visste jag inte.
image

Vi tittade också på den vackra bården på ett gammalt strumpskaft som burits av av vår kursledare Beibritt Risbergs mormor som föddes på 1880-talet. Glöm slit och släng, skriv in dina tvåändsstickade plagg testamentet.

Tags: , ,

1 comment

  1. Vad roligt det är att få lära sig nya saker! Jag lärde mig massor om tvåändsstickning på en kurs i Vaxholm! Det är verkligen spännande med denna teknik! Jag får skriva in mössan i mitt testamente!/Lisa