Bandvävning

Jag äger en bandvävstol, en bandgrind och brickor för bandvävning. Jag har försökt att tälja en gaffel för gaffelpåtning och jag har sparat några gamla trådrullar i trä för att användas till påtning. Som du förstår tänker jag prova på att väva band så småningom. Men tills vidare räcker det med att bläddra i den innehållsrika boken Band på många sätt från HV:s konsulentkurs på 70-talet.

Boken innehåller det mesta man behöver veta för att komma igång att väva band. Den kom ut i flera upplagor och den tredje från 1985 ligger på nattduksbordet just nu.

Vid närmare eftertanke så sysslar jag faktiskt med band, men i väldigt liten skala.
1. På mina tvåändsstickade vantar flätas en snodd av ändarna från uppläggningen. Det är faktiskt ett flätat band som beskrivs i boken. Det kommer en bloggpost om hur man flätar så småningom. Vi ska ju göra snoddar på kursen i tvåändsstickning för Sollentuna slöjdgille.
2. Mina tovade bollar förses också med ett slags band, en sk i-cord. Det är en stickad snodd som liknar en trådrullepåtad snodd. Här finns en beskrivning av hur man gör.

Tags: ,

2 comments

  1. Jag läst tidningen Hemslöjden och fick syn på artikeln om att slynga en snodd. Måste ju pröva men hade ingen ”gaffel”. Rotade runt i köket och hittade en skinkgaffel. Den fungerade utmärkt att testa med. Lite onödigt stor och otymplig kanske 🙂
    Tror att tekniken kan vara användbar om man behöver en lite ”fyrkantig” snodd till något!
    Hälsningar Irene