Övningsvantar del 2: Kursdeltagarnas förberedelseuppgift

Om drygt en vecka startar kursen i tvåändsstickning på Sollentuna slöjdgille. Jag har gett deltagarna en förberedelseuppgift så att vi snabbt ska komma igång med det egentliga kursarbetet. Nu tänker jag själv utföra samma uppgift och har startat med förberedelserna.

Vi ska sticka ett par ”gråvantar” som inte behöver vara grå. Mina blir gröna. Mudden består av vanlig resårstickning, resten ska stickas i tvåändsstickad slätstickning.

Så här har jag förberett mig:

Garnval:
Från mitt garnförråd valde jag ett tvåtrådigt garn från Bergå 6/2. Färgen ska inte vara för mörk i det första arbetet. Mitt är mellangrönt. Garnet är egentligen tänkt till vävning av plädar och är s-spunnet. Inte det perfekta garnet för tvåändsstickning, men det fungerar bra för den inledande uppgiften.

Nystningsmetod:
Garnet delades i två nystan eftersom vi ska sticka de båda vantarna parallellt. Hos en nybörjare kommer handlaget att förändras, när man efter lite övning blir mer van. Risken är annars, att man får en stor och en liten vante.
Garnet nystas, så att man kan ta garnet både innifrån och utifrån. Jag lindar en tofs över tumme och pekfinger som sticker fram ur nystat. Därefter kan man jobba med båda ändarna. Det finns elegantare sätt att nysta, men detta sätt fungerar bra.

Stickor:
Mina favoritstickor kommer från ADDI, men för denna uppgift kan man ta vad man har. Jag avråder dock från trä- eller bambustickor. Det är svårt att sticka hårt och fast med trästickor utan att bryta av dem. Stickstorlek 2,5 passar bra.

Nu är det bara att sätta igång.

Tags: , ,

Comments are closed.