Rea på Skansenbutiken

Jag slank in på Skansenbutiken för några veckor sedan. Butiken lockade med rea, så ett par böcker fick följa med hem.

Den nya Wirkboken af Wilhelmina Ståhlberg kom i originalutgåva 1848 och i facsimilutgåva 1981. Boken innehåller beskrivningar på spetsar, mössor, väskor, förkläden, barnkläder mm. Jag brukar inte virka, men det är roligt att bläddra bland sidorna. Om jag ändå virkar något från boken blir det nog en krage eller någon lite spets som som avslutning på stickat.

Den andra boken handlar om Hallandssöm. Redan för fyra år sedan, på HV:s grundkurs i konstsömnad, blev jag fängslad av bygdebroderier. De känns fantasifulla, glada och användbara även idag. Boken kommer säkert att inspirera framtida broderier.

Boken handlar om innehållet i halländska brudkistor, framför allt om hängkläden och pudevar. Fina och tydliga teckningar beskriver vilka stygn och symboler som använts. Man får också inblick i såväl kvinnohistoria som enskilda kvinnors levnadsöden – en fängslande bok på många olika sätt.

Jag sökte vidare på nätet och fann detta:
Lilla Hamragårdens hemslöjdsmuseum
Från Hallandsposten
Brodera.nu
Bloggen ”Ord och Aforismer”
Euroturism
Googlesökning på bygdebroderi
365slöjd om Hallandssöm

Tags: , ,

Comments are closed.