Broderi böcker, men inte broderiböcker

Rubriken kanske lurar dig att tro att jag nu kommer att förfasa mig över särskrivningar. Men icke. Det här inlägget kommer att handla om broderade bokomslag.

Broderikursen på HV hade fint besök för en vecka sedan, Karin Holmberg, som broderat omslagsbilderna till Bonniers nyutgivning av Mobergs utvandrarserie.

Karin berättade om arbetet med broderierna, hur det hela utvecklats och om vilka val val och beslut hon ställdes inför. Vi fick också se originalbroderierna, granska, klämma och känna.

Karin har också utvecklat en ”broderad” presentpåse som kommer att finnas på Akademibokhandeln, en jättefin studentpresent nu i vår.

Kontinenterna i bilden är applikationer, vågorna maskinbroderi, fartyget handbroderi och kompassrosen en kombination av applikation och handbroderi. Vi fick också tipser att använda trälim för att förhindrar öppna kanter att rispa upp sig.

Även denna omslagsbild är en kombination av applikation och handbroderi. Kofferten är klippt ur ett bomullstyg från IKEA, med motiv av en trädstam.

Till och med bokryggarna är broderade.

Baksidestexten är textad av Karin och omgiven av en söt broderad linneaslinga. Tyvärr har jag ingen bild av den.

Jag saknar också bilder på insidan av bokomslagen, som visar baksidan av broderierna. Motiven är präglade på omslagen så man kan känna strukturen både på utsidan och insidan av omslagen.

De här böckerna är så fina kan man köpa dem enbart för omslagen. Men Willhlm Mobergs utvandrarserie är också väl värd en omläsning.

Comments are closed.