Spetssöm

image

Ytterligare ett jag-vill-veta-hur-man-gör arbete. I detta fall spetssöm eller stygn i luften.

Nu syr man inte i luften direkt, men man syr inte heller i något tyg. Bakom broderiet finns ett stödtyg och ett kraftigt vaxat papper. Nålen är utan udd och sys inte i bakgrunden.

Så här gör man:
– Motivet ritas upp på ett papper, som tråcklas fast på stödtyget.
– Motivets konturer sys med läggsöm på papperet. Stygnen som håller fast läggsömstråden sys genom papper och stödtyg, men läggsömen ligger enbart utanpå papperet utan att fästas i papperet. (Stygnen genom papperet sprättas loss när arbetet är klart.) Nu är förberedelserna klara och det egentliga broderandet kan börja.
– Först syr man langettsöm, knapphålsstygn el dyligt runt läggsömmen så tätt att den döljs helt.
– Sedan fyller man på med glesare stygn, t ex langett, men det finns många andra stygn att välja mellan.
– När motivet är fyllt sprättas det loss från papperet och spetsen är klar.

Jag har inte fattat vad man kan ha detta till, men det är roligt att prova. Du, som läser detta, har kanske något förslag.

6 comments

  1. Kul med nya tekniker! Det skulle ju kunna bli härliga applikationer t.ex.

  2. Jag funderar på användningsområde. Testade på en lampskärmsstomme, men fick inte till det.

  3. […] ett större applikationarbete. En rad mindre teknikövningar: guldbroderi, tyllbroderi, mola, spetssöm, korsade stygn,  intarsia och skarvsöm. Mestadels provlappar, dvs inget krav på särskild […]

  4. […] var mitt första försök att sy spets. Spetssöm har jag också skrivit om tidigare, nämligen HÄR. Till en början blev jag djupt missnöjd med resultatet, men vid närmare eftertanke kanske det […]

  5. Tja, jag kan se det som hängande dekoration i ett fönster tex. I och med att det blir genomsläppligt kan det ju passa.

    • Den är bara 6 cm hög så det blir nog en ynklig fönsterdekoration, men du gav mig en ide, att tänka vidare på det genomsläppliga. Man skulle kunna montera den på en pinne med ståltråd i ytterkanten och använda som dekoration i en blomkruka. Blompinne typ.