Dala-Floda hemslöjdsbutik

image

Jag undrar om inte Dala-Floda har Sveriges vackraste folkdräkt?

Dala-Floda hemslöjd är en liten hemslöjdsbutik, som drivs ideellt av entusiaster från Hemslöjdsföreningen. Den är verkligen värd ett besök. Jag var där häromdagen och fick bland annat se enastående broderier och vackert tvåändsstickat, både traditionellt och nyskapande.

Denna trevlig bok om påsöm fick följa med hem.

image

Jag kunde inte heller motstå det charmiga tyget ”Lustgårdens blommor”, det är nästan som en textil målarbok. Jag ska fylla det med övningsstygn i projektet ”Take a stitch Tuesday”. Det kanske blir en kudde till soffhörnet så småningom.

image
Efter att ha läst boken förstår jag att Lustgården är ett namn för flodabygden. Jag fick också veta att broderandet i hemmen haft en avgörande ekonomisk betydelse för bygden under första delen av 1900-talet.

Boken innehåller ett rikt bildmaterial med tydliga och bra bilder som kan användas som inspiration till egna broderier. Avsnittet ”Tekniken i Påsöm” ger en rad handfasta tips.

Jag fastnade för följande:
”Ett gott råd är att sy från höger till vänster på en blomform och vrida lite på nålen för varje stygn, då tvinnar garnet inte upp sig”.

Nästa råd är kanske ännu bättre:
”När jag syr gör jag det varje dag, då får jag ett jämnt och fint resultat på sömmen”.

Besöket i Floda har gett mig lust att försöka sy en vacker blomma, kanske en pion (mallar finns på bokomslagets insida) samt hålla utkik efter påsömskurser som hemslöjdsföreningen i Floda arrangerar två gånger om året. De annonseras på föreningens hemsida.

Comments are closed.