Tvåändsstickning i Näset 2019, rapport del 1

Nu har vi genomfört den 15:de sommarveckan med tvåändsstickning i Näsets Bystuga, Furudal. 20 personer, varav 8 helt nya på tvåändsstickning, träffades för inspirationsvecka/kurs. En av deltagarna från tidigare kurser, Margareta Padellaro, var till stor hjälp med såväl det praktiska runt kursen samt instruktioner för nybörjardeltagarne. Tack Margareta.

Deltagarna bjöd, som alltid, generöst på idéer och kunskaper. 4 dagars erfarenhestutbyte, gemenskap och spännande samtal blev en riktig inspirationskick.

Många av deltagarna, som återkommer år från år, tar med tvåändsstickat att visa under kursen. Ibland kan det se ut som i bilden nedan.

19-visa

Under årets kurs bjöd Marianne Särkinen på en överraskning. Hon hade deltagit i en dansk stickresa till Nederländerna och mött Clara Meijsen (som för övrigt deltagit i en tidigare kurs i Näset). Clara beskriver i sin bok, Magic Motifs, hur man konstruerar mönster efter en matematisk modell, som bygger på ord, som översätts till siffror och därefter till mönster. Marianne hade tolkat kursdeltagarnas namn till mönster. Var och en av oss fick ett personligt mönster. Nu hoppas vi få se flera exempel uppstickade då vi möts igen sommaren 2020. Årets vante blir alltså en personlig vante med våra egna namn som utgångspunkt. Spännande.

19-Carla1

Mönster konstruerat med namnet David som utgångspunkt

19-Carla2

Detta mönster heter Birgitta

Under 2018 års kurs presenterades två profilvantar som årets vantar, en vante från Sollerön och en modernare vante med krokmaskor i mönstret. Några av dessa fanns nu på kursdeltagarnas stickor.

19-sollero1

Vante från Sollerön i klassiskt utförande, krusmönster och rödvitt. Observera att mönstret föreställer små gummor.

Sollerögummor i helt ny färgsättning

Sollerögummor i helt ny färgsättning

Krus med modernare uttryck.

Krus med modernare uttryck.

Den nedre vanten illustrerar tvåändsstickningens unika mönstringsmöjligheter. Eftersom man använder två trådar kan man arbeta med en tråd bakom arbetet och en tråd framför arbetet. Vanten stickas i sin helhet med var annan maska grön och var annan maska blå. Den blå tråden läggs på framsidan av arbetet och döljer den bakomliggande gröna maskan, därav mönstringen.

Lägg också märke till den fiffiga prickraden i vantens nederkant. Den bildas av maskbågarna på ett avigvarv.

Det finns mycket mer att säga om kursen. Rapporten fortsätter i mitt nästa inlägg på denna blogg.

Så småningom kommer också information om nästa års kurs att publiceras på Näsets bystugas webbplats HÄR ->

Tags:

Comments are closed.