Ore och tvåändsstickning

Du som läser min blogg har sett att Ore nämns då och då. Du undrar kanske:
Vad är Ore och var ligger det?
Idag ska jag försöka bringa lite klarhet.

Ore är en socken i Dalarna, norr om Rättvik och öster om Orsa. Orebygden består av ett antal byar norr om sjön Skattungen och runt Oresjön. Den som inte är Orebo kallar hela området Furudal, som också är namnet på det stationssamhälle som växte fram, när järnvägen kom till bygden. Än idag är byidentiteten stark, den som bor i Orebygden, anger alltid sin by när hon presenterar sig. Furudal ligger 3,5 mil nordost om Rättvik och tillhör idag Rättviks kommun.

Tradition och bygdekultur är stark i Ore, som på de flesta orter i Dalarna, man verkar för att bevara hantverkstradition, dräktskick, bygdemål etc.

Jag är inte bofast i bygden, men är sommarboende där sedan 35 år och engagerad i min bys bystugeförening, dvs Näsets bystugeförening.

Kurs i tvåändsstickning
Under snart 10 år har Näsets bystugeföreningen arrangerat en fyradagarskurs i tvåändsstickning och vi har haft kursdeltagare från hela landet. Förutom att man får lära sig grunderna i tvåändsstickning studerar vi äldre tvåändsstickade vantar och sockor.

Ore hembygdsförening sköter och bevarar en textilskatt som förvaras på tre olika platser:
1. Orekammaren, ett av museerna vid Furudals bruk
2. Norrboda gammelstad, en välbevarad gård från 1600-talet med bl a dräktkammare.
3. Hembygdsföreningens Magasin, en samling textilier bl a tvåändsstickat.

Under kursen besöker vi en eller flera av dessa samlingar. Hembygdsföreningen har generöst delat med sig av sina skatter.

Tags:

Comments are closed.