Tornado 1 – mer blackwork

Övningarna med blackwork fortsätter. Under skissövningarna på temat ”nederbörd” finns en bild som jag kallade tornado.  När det så småningom blir skarpt läge väljer jag just tornadobilden för mitt broderi. Motivet förstorades till 150 % med hjälp av en kopiator och överfördes till tyget med tråckelstygn. Därefter tillämpas samma teknik som i provet jag visade här och här.

image

Tyget är en gardin i oblekt linne och tråden svart moulinegarn.

1. Först tråcklades motivets konturer samt huvudlinjer med orange sytråd.
2. Därefter fylldes hela motivet med förstygn. Jag försökte att placera stygnen trådrakt och med någorlunda jämna avstånd. Resultatet blev något mellanting mellan fria stygn och räknade trådar.
3. I nästa steg tråcklade jag runt de delar av motivet som ska vara ljusast med vit sytråd. Innanför den vita tråcklingen kommer jag inte att brodera något mer.
4. All delar av motivet utanför den vita tråckeltråden fylls därefter med förstygn vinkelräta mot de ursprungliga. Motivet är nu i huvudsak rutigt. Bilden visar hur de rutiga partierna börjar växa fram.

Tags: ,

3 comments

  1. Hej,
    så intressant att följa hur du bygger upp ditt broderi. Jag tycker mycket om dina förstygn- tänk så mycket man kan brodera med ett så enkelt stygn- Men det enkla är ofta det svåra…i varje fall så blir det väldigt charmigt med nästan raka stygnen det är det som ger charmen till broderiet att de är nästan raka. Perfekt tilltalar inte mig – det blir sterilt. Jag följer så gärna dina utflykter i blackwork.
    Dessutom hade jag på något sätt kommit nära begreppet ni arbetar med men ändå långt ifrån- att det var nederbörd hade jag aldrig kunnat gissa.

    • Jag är själv förvånad över hur effektfullt det blir att ”förtäta” broderiet med allt fler förstygn. Så här i juletid finns det inte så mycket tid att pyssla med broderi, men om några dagar hoppas jag kunna visa mer.

  2. […] följt min blogg känner till min väska i yllebroderi, mina höstlöv broderade på stickat och gardinen i blackwork. Hoppas att bli klar av två ad vessa till den 8:de maj. Like this:GillaBli först att gilla denna […]