Tvåändsstickat

Den här boken är nog den bästa som finns om tvåändsstickning. Den kom i ny och omarbetad utgåva häromåret och var efterlängtad av många. Författarna är Birgitta Dandanell och Ulla Danielsson.

Här finns såväl historik, som förklaring till tekniken och beskrivningar på grundmodeller, som man själv kan variera. Boken är rikt illustrerad med förklarande och inspirerarande fotografier.

Broderikursen på HV handlar just nu om ”broderat på stickat” och jag experimenterar med maskbundna stygn. Boken inspirerar med några vantar från Gagnef, broderade med sådana stygn.

Bland stickbeskrivningarna finns grundmönster på en pjäxsocka inspirerad av vantarnas mönster.

Jag bestämmer mig för att testa stygnen på ett par vantar.

…. och upptäcker att teckningen, som visar hur man syr stygnet är felaktig när det gäller hur man startar. Det borde se ut så här i stället.

Man börjar alltså med att sticka upp nålen i nedre delen av mönsterraden och tar ett litet snedstygn uppåt/bakåt. Sedan följer man den streckade linjen under arbetet och den heldragna linjen ovan arbetet. Det tog ett tag innan jag förstod detta, men sedan gick det bra.

Tags: , ,

3 comments

 1. solveig seuffert

  Hejsan,

  Ser att Du skall ha en kurs i tvåändstickat i Sollentuna. Jag skulle gärna
  vilja vara med om det finns plats?
  Hörde att det var stort intresse, men försöker ändå.

  hälsn Solveig

 2. Hej! När jag åkte till Rom hade jag förberett mig genom att kolla den här länken (knitmap.com). Här finns flera förslag på garnbutiker. http://www.knitmap.com/locations/map/#/origin:roma/
  Astrid