Vilken typ av garn är bäst att använda till tvåändsstickning?

Kort svar:
Z-tvinnat garn av långfibrig glansig ull, hårt tvinnat som passar stickor 2 -2,5.

Utförligare svar:
Z-tvinnat garn ger en slätare och jämnare slätstickning än s-tvinnat garn. Eftersom man snor garnet för varje maska kommer det z-tvinnade garnet att snos upp och bli mjukare när det stickas än det är på härvan. Snodden i garnet samverkar med snodden som tekniken ger. Därför ska garnet vara hårt tvinnat. Ett alltför löst tvinnat garn kommer att tvinna upp sig och i värsta fall dela sig.

S-tvinnat garn beter sig tvärt om. Garnets snodd påverkas av teknikens snodd så att garnet tvinnas hårdare för varje stickad maska, det kan i värsta fall ”korva sig” när det stickas. Om man trots allt använder s-tvinnat garn ska det vara löst tvinnat.

Maskan i s-tvinnat garn ser ut att lägga sig på sidan och förefaller vara lösare på ena sidan. Det ger den stickade ytan ett långrandigt utseende. Granska maskkolumnerna i bilden nedan.

Men det finns fler argument:

Tvåändsstickningstekniken ger möjligheter att skapa strukturmönster som inte kan åstadkommas med andra sticktekniker. Mönstret framträder tydligare med ett fast och slätt garn än med ett mjukt och luddigt.

Slutligen, ett tvåändsstickat plagg är mycket slitstarkt och har lång livslängd. Långfibrig ull slits vackrare och långsammare än ull med korta fibrer. Det blir med tiden allt glansigare.

 

Tags: , ,

1 comment

  1. […] bara ett spinneri som idag spinner högklassigt Z-tvinnat garn som uppfyller kraven jag beskrev i detta inlägg. Det är Wåhlstets textilverkstad i Dala-Floda. Garnet kan köpas på mässor och direkt från […]