Moravantar

När jag är inne på avdelningen stickat från Dalarna passar jag på att visa ett par moravantar som jag stickat själv.

Beskrivningen kommer från Mora hemslöjd och bygger på traditionella vantar från Mora. Jag är inte helt nöjd med beskrivningen, vanten blir bred och kort om den stickas exakt efter beskrivningen.

Man kan se fler Moravantar IRL bl på Textilkammaren vid Zorns gammelgård.

Tags:

3 comments

  1. Jättefina! Jag gillar verkligen åttauddiga stjärnor.

  2. Jag fick ett elakt mail från någon som ansåg att dessa vantar inte alls kommer från Mora utan är norska. Det kan nog ligga något i det. Det har ja varit mycket handel över gränsen till Norge. Men den åttauddig stjärna finns ju i de flesta kulturer.
    Alla flickor var tuvugna att sticka dessa vantar i skolan på 30-talet. Det var en sport att hitta på egna varianter av den små bårderna på vantmudden. Vanten bärs idag till Moradräkten.

  3. Så fånigt. Vantar kan väl vara traditionellt från en plats utan att vara uppfunna där! Och den åttauddiga stjärnan kan som sagt ingen lägga beslag på som ”sin”. Men norska traditionella mönster är hursomhelst också väldigt vackra.

    Jag är glad att jag inte gick i skolan på 30-talet, min stickinsats omfattade en slätstickad fyrkant, cirka 25×25 centimeter…