Från Van Dykestygn till vävda kedjestygn, stygn 31 – 40

Här presenteras på nytt ytterligare 10 TAST-Stygn. Jag har ju under många år följt Sharon Boggons Take a Stitch Tuesday. Nedan länkas till mina äldre bloggposter. Stygnen behåller i regel sina engelska namn eftersom det blir allt svårare att hitta svenska. I denna grupp på 10 stygn förekommer inga nyheter. De har alla presenterats tidigare här på bloggen men i en annan ordning, så att tidigare publicerade stygn har ett annat ordningsnummer än stygnen nedan.

Jag blev nyfiken på bakgrunden till stygnnamnet Vandyke Stitch och sökte information på nätet. Namnet syftar på ett hårmode från 1600-talet med bockskägg och mustasch. Vi kan se det på ett välkänt porträtt av Gustav II Adolf. Stygnet ser faktiskt ut som en mustasch.

image

Vecka 31 Van Dyke Stitch – Gustav II Adolfs mustasch.
Vecka 32 Buttonholed Herringbone Stitch – Flätsöm med langett
Vecka 33 Barred Chain Stitch
Vecka 34 Raised Cross Stitch Flower Stitch
Vecka 35 Long Tail Chain Stitch
Vecka 36 Crossed and Plaited Feather Stitch
Vecka 37 Woven Cross Stitch – Vävda korsstyngn
Vecka 38 Knotted Cretan Stitch – Kretastygn med knut
Vecka 39 Oyster Stitch  – Ostronstygn
Vecka 40 Woven Detatched Chain Stitch – Vävda enstaka kedjestygn

Comments are closed.