Stickmönster på Öland

Ett litet häfte från Ullcentrum på Öland, som diskuterar den öländska stickningens rötter och mönstertradition. Man får veta att ursprunget till mönstren är oklart. Liknande mönster finns på många andra platser i Sverige, runt Östersjön och ute i världen. Dessutom har hemslöjdsrörelsen starkt påverkat vad som nu kallas öländskt.

Hur som helst, häftet innehåller många små fina och användbara mönster, både bårder och ytmönster. Omslagets åttabladiga blomma tillhör de mer kraftfulla. Men jag har stickat ett snarlikt mönster från Gotland, vilket där kallas ”solhjul”.

Mönster och garn köptes på Gotlands Läns Hemslöjd någon gång på 70-talet. Jag var ivrig att komma igång och lade upp i bilkön till gotlandsfärjan, sedan blev det ett UFO, färdigstickat för ett par år sedan.

Det var inte helt självklart med mönsterpassningen i vantens topp och beskrivningen gav inte tillräcklig vägledning. Fick repa upp göra om, när jag insåg att mönstret inte fungerade. Jag gillar vantmudden. Den förekom på flera vantbeskrivningar från Gotlands läns Hemslöjd på 70-talet. De kanske rent av säljs fortfarande. Mudden är ganska vid och sitter inte åt runt handleden. Den är stickad i rätstickning och är dubbel. Mudden avslutas mer ett par cm 2/2-resår.

De optiska mönstren nedan är annars den mönstertyp jag hitintills förknippat med Öland. Även dessa återfinnas på många andra platser.


Bilderna kommer från häftet.

Jag provstickade en variant av det optiska mönstret under kursen ”Stickresan genom Sverige” på HV-skola.

Tags: ,

2 comments

  1. Hej!
    Jag heter Marie Olander och är stickfantast! Och är halvt uppväxt på Öland 🙂 Säljer Ni den fina Stickmönster På Öland?! Då är jag verkligen spekulant!
    Mvh
    Marie Olander

    • Marie, jag är som du stickentusiast och samlar på mig böcker och andra skrifter om stickat. Detta häfte köpte jag på rea på Skansenbutiken under våren/försommaren. Jag vet inte om de har kvar häftet. Du kanske kan kontakta dem och fråga. Om inte kanske du kan söka via Ullcentrum på Öland, i hemslöjdsbutiker eller på andrahandsmarknaden. Hoppas du hittar det.