Tyllbroderi verkade omöjligt

image

Här kommer nästa lilla teknikprov.

Jag trodde det var helt omöjligt att lära sig att brodera på tyll. Hur kan man sy på ett så tunt och sladdrigt material utan att det drar sig, blir veck och fult på alla möjliga sätt. Men nu när jag testat så verkar det inte alls så svårt.

Tyllbroderi är egentligen tyllträdning. Man för nålen upp och ner i hålen på tyllen. Lätt som en plätt.

Hemligheten är bakgrundstyget. Man tråcklar fast tyllen på ett stadigt stödtyg i en avvikande färg så att tyllens hål syns tydligt. Antingen ritar man upp ett motiv på bakgrundstyget som man kan följa eller också räknar man hålen i tyllen. Det är viktigt att inte sy i bakgrundstyget, men med en trubbig nål är det inget problem.

Trots att jag inte längre anser det omöjligt att sy på tyll kommer jag varken att sy tyllgardiner ett brudslöja. Men en och anna liten dekoration kan det nog bli i framtiden.

Nedan en detaljbild.

image

Tags:

4 comments

  1. Detta testade jag i ett fritt arbete under min utbildning. Sydde ”gubbar” med metalltråd i kanten som sen klipptes ut och fästes upp på något i gips….. Mycket underligt har man gjort i sitt liv:-))

  2. Det är kanske inte viktigt att använda kunskapen till nåt men det är ändå roligt att veta hur man gör egentligen.
    Tack för bra beskrivningar.

  3. […] Fyra prover inför ett större applikationarbete. En rad mindre teknikövningar: guldbroderi, tyllbroderi, mola, spetssöm, korsade stygn,  intarsia och skarvsöm. Mestadels provlappar, dvs inget krav på […]

  4. […] har skrivit om tyllbroderi förr och konstaterade då att det var lättare än jag trott. Jag skrev också att tyllbroderi inte […]