30
mar 12

Klänningsbroderiet 2 – nu är jag igång

image

Nu är jag igång och börjar lite trevande. Det är blått i blått än så länge och jag grundar med lite huller-om-buller-trådar i läggsöm. Det finns ingen skiss att följa, men en grundide’ i mitt huvud. Det ska vara struktur, blomliknande former som inte är övertydliga. Mycket stygn och tätt, blå-blågröna nyanser med någon accentfärg, kanske gult, kanske ytterligare någon färg. Jag tänker låta det växa fram efter hand men först en bakgrund.

Stygnen jag använt hitintills är:
Läggsöm i de ljusare blå slingrande stygnen.
Schattersöm i de mörkare stygnen därunder.
Förstygnen är bara markeringar, dels runt hela formen men jag har också markerat några stråformer som ska broderas härnäst i klyvsöm.

Den första posten om klänningsbroderiet finns här.


29
mar 12

En gammal handduk berättar

Kardorna som jag skrev om igår kom inlindade i en gammal handduk, sliten till sista tråden. Möjligen trodde faster Carin att jag skulle kasta den. Men hon vet inte att jag aldrig kastar något som är vackert eller kan användas.

image

Handuken har säkert tjänstgjort i många år, först som handhandduk och därefter som trasa, kanske till fönsterputsning eller disk. När den inte längre dög som trasa blev den ett skyddande omslag kanske för ett par kardor, så att de inte skulle repa sönder intilliggande föremål i byrålådan, slutligen blev den ett embalage när kardorna transporterades i en väska. Det finns ju risk att andra saker i väskan kan trassla in sig i kardornas piggar. Därefter borde livet vara slut för denna handduk.

Visst tänkte jag klippa mattrasor först, men detta material är ju alltför slitet för att duga ens till mattrasor. Jag tvättade i alla fall upp handduken och sedan tittade jag på den en gång till och såg att den var riktigt vacker.

Handduken är vävd med ränder i satin som är lika på rät-och avigsida. Varptrådarna är tunnare och slätare än inslagen. Inslagstråden har mer struktur, är oregelbunden, förmodligen är det handspunnet lin. På sina ställen är inslagen tätare (se bilden ovan). Det vittnar om att handduken är handvävd och att väverskan gjort ett uppehåll i vävningen och inte direkt hittat tillbaka till samma inslagstäthet efter uppehållet. Det är alltså någon som lagt ner både tid och arbete på att skapa denna handduk och därför vårdat den länge.

… eller är jag helt ute och cyklar, jag menar spekulerar. Handduken är fållad på maskin. En fin handvävd handduk skulle nog fållas för hand idag. Hålen kan ha tillkommit genom felaktig tvätt, kanske fläckborttagning med klorin. Den kanske är inhandlad som andrasortering på någon realisation på 60- talet. Ingen har brytt sig om att märka handduken med ett fint broderi. Gjorde man inte det förr på sina fina handdukar?

Efter tvätt och strykning kan du se den bättre biten av handuken på bilden nedan och jag tycker att den är vacker oavsett historien bakom.

image

Linet har en fin glans även som mycket slitet. Mönstret framträder fint. Visst är det härligt med material som åldras vackert.

Jag tror att denna handuk ska få leva lite till.


28
mar 12

Ett par gamla kardor

image

Jag fick ett par kardor av min faster Carin. Tack Carin. De har tillhört Johanna, som var faster Carins farfars mamma. Johanna levde ett strävsamt liv i Bohuslän för snart 200 år sedan.

 


27
mar 12

HV hade öppet hus i helgen

image

HV hade öppet hus i helgen. Min röda skål skål av sisalsnören lindade med trasor fick vara med.

Titta gärna in på HV skolas hemsida och fundera på om du ska anmäla dig till en kortkurs till hösten. Det finns mycket att välja på. Jag har gått på stickning, konstsömnad och textil formgivning och har lärt mig massor.

När jag började på ”grundkursen i stickning” trodde jag att jag kunde det mesta om stickning och trodde dessutom att jag var ganska duktig på det, men nu efter fyra stickkurser vet jag att det finns mer att lära.

Till hösten har jag anmält mig till sticknördarnas verkstad dvs ”stickkurs fortsättning 2”. Det kommer att handla om alla de små detaljerna, som man borde kunna göra betydligt bättre. Jag ser fram emot att gräva ner mig maska för maska och varv för varv.


26
mar 12

Grönt är …

Grönt är verkligen allt möjligt, lugnt och skrikigt, vilsamt och gapigt, svalt och varmt. Tänk dig hav, sommar, vår, påsk, lime, sallad, vindruvor, mögel, lackad plåt på brummande maskiner och geleråttor.

Det finns de som säger att grönt är fult. Tänk dig då naturen utan grönska.

Idag visar jag gröna ulltrådar upphängda en galge, bara att ta för sig om man vill skapa grönska med nålen.

image

Mitt Förra inlägg om färg finns här. Där hittar du också en länk till Sveas färgutmaning.


25
mar 12

Att slakta en paradhandduk

I mina ägor finns många dukar, handdukar, kuddar mm som broderats av tidigare generationers kvinnor. En hel del av detta används dagligen, annat ligger bara i ett skåp och väntar på att så småningom komma till användning.

För mer än 30 år sedan köpte jag en blårutig paradhanduk på loppis. Materialet är linne, broderiet i ganska grovt bomullsgarn och kanterna avslutas med ett matchande vävt band. Det är ett fint arbete, men ingen antikvitet, jag förmodar att det syddes på 40- eller 50-talet. Tyvärr har jag aldrig använt handduken.

Visst tar det emot att klippa sönder ett arbete som detta, men nu har jag i alla fall slaktat paradhandduken. Jag använde tekniken från det gamla inlägget Make Fabric och skapade quiltblock.

image

Tillsammans med tygbitar från gamla gardiner, lakan, skjortor mm och lyckades få ihop 25 block som mäter 25 x 25 cm. Varje block innehåller en bit av de ursprungliga handduken.

image

Nu har jag en liten hög med block som ska få en inramning av något slag. Sedan blir det kanske ett sängöverkast.


24
mar 12

Gladgult

Jag upptäckte nyss Sveas färgutmaning och eftersom jag gillar alla dessa utmaningar på nätet hoppar jag på tåget.

Jag älskar verkligen färg, mycket färg, starka färger och många färger. De sprider glädje och ger föremålen liv.

Jag har ingen älsklingsfärg utan gillar alla färger. Det hela beror på sammanhanget. Idag skriver jag om färgen GUL.

Främst av allt gillar jag vårt gula glada gamla hus som borde få ny och fräsch gul färg, men just nu älskar jag nog de gula krokusarna allra bäst. De lovar att våren är här.

image

Dessutom tycker jag om färgkombinationen i Svenska flaggan blått med lite gult.

Några gula knutar i ett blått broderi skapar intresse och liv. En gul rand i en blå mössan likaså, och visst är det det de gula partierna i min blågula kofta som lyfter det hela. En helt okänd dam stoppade mig på gata och sa att min kofta gjorde henne glad. Gul är en riktig gladfärg.

image

Läs Sveas bloggposter om färg här.
Läs mer om arbetet med min blågula kofta på min hemsida här.


23
mar 12

Klänningsbroderiet 1: Nu inleds slutspurten

Efter lite bloggtystnad, med influensa och kurs på Sätergläntan, vill jag berätta vad jag håller på med just nu.

Kursen på HV har gått in i avslutningsskedet. Vi ska göra ett större projektarbete under de veckor som återstår och jag har börjat sy på isättningen till en klänning.

image

Materialet är blått thaisiden. På bilden visas pappersmönstret och du ser säkert att det inte är helt symetriskt. Jag har lagt ner mycket ansträngning på att utforma ett personligt mönster som tar hänsyn till att jag är lite sne både i axeln och höften. Utan att justera för detta uppstår oönskade rynkor på plaggen. Mönstret har testats tre gånger förutom de två toiller jag sydde för att skapa mönstret. Nu är jag tämligen klar över att det kommer att passa.


14
mar 12

Vilka stickor ska jag välja?

image

Det här enkla knepet lärde vi oss på spinnkursen förra veckan.

Så här avgör man vilka stickor som kan vara lämpliga till handspunnet garn.

Ta en mätsticka som används för att kontrollera stickgrovlek.
Trä in två garnändar i det hål där garnet fyller ut hålet utan att det blir för trångt. Nu har du en stickstorlek som kan vara lämplig att testa.


08
mar 12

Garnprover


Vi får lära oss en massa nyttigt också, förutom att spinna lär vi oss att dokumentera våra garnprover så att vi kan återskapa våra mästerverk i framtiden.