26
sep 12

Tyllbroderi igen

Jag har skrivit om tyllbroderi förr och konstaterade då att det var lättare än jag trott. Jag skrev också att tyllbroderi inte kommer att bli min melodi. Men jag är väl inte dummare än att jag kan ändra mig.

Tyllbroderi behöver inte betyda spetsgardiner eller brudslöjor. Det fick jag erfara under första lektionen på HV:s fortsättningskurs III i konstsömnad, och nu sitter jag här och är lite glad över mina löv i flammande höstfärger.

Löven är broderade med ullgarn på syntettyll.

Vår kursledare Katarina Evans har publicerat bilder från kursen på sin blogg. Hon har också skrivit flera intressanta inlägg med om okonventionella tyllbroderiet, för den som vill veta mer.


22
sep 12

Halkade in på ett bananskal

Som tonåring älskade jag att brodera. Men under de hektiska åren med studier och arbete   var jag glad om jag hann ta fram stickorna någon gång emellanåt. Till och med symaskinen stod oanvänd under många år. Men intresset har ändå legat under ytan.

För några år sedan bestämde jag mig för att komma igång på allvar. Sätergläntan lockade med en kurs i vadmalssömnad och jag skickade in min anmälan. Tyvärr var kursen redan fulltecknad och den enda kurs som fanns den veckan var broderi.

Fantastiska Carina Olsson bjöd på flera dagars överraskningar och inspiration på temat Folkliga muddar och vantar. Vilken härlig vecka. Därefter har det blivit tre kurser i konstsömnad på HV och nu är jag inne på den fjärde och sista kursen som HV har att erbjuda.

Det började så här – ett grupparbete där vi skickade runt var sin lapp, som alla fick brodera några stygn på. Resultatet blev tio härliga änglar och jag började förstå att broderi kan vara något helt annat än att räkna trådar eller fylla i ett uppritat motiv med perfekta stygn.


14
sep 12

Vriden resår med finess

Andra kursdagen innehöll inte så mycket nytt för mig. Vi påbörjade ett arbete som kommer att sträcka sig över flera, kanske alla kurshelger. Vi ska sticka en minikofta med prov på olika uppläggningar, kanter, avslutningar, knapphål, sömmar, etc. Innan vi börjar att öva på montering är det en hel del stickning som ska göras. Jag börjar med en liten ärm.

Vi lade upp maskorna med dubbel korsuppläggning i en avvikande färg, för att den skulle synas bra. Men jag gjorde misstaget, att även sticka första varvet i den avvikande färgen, vilket inte var meningen.

Efter uppläggningen kommer vriden resårstickning. Jag har aldrig stickat vriden resår tidigare, eftersom jag inte förstått vitsen med det – och inte blir det snyggare än vanlig resårstickning heller. Men vriden resår blir fastare än vanlig resår och det är bra om man stickar i mindre elastiska garner såsom bomull eller lin. I ull är det onödigt enligt min mening, men det är alltid roligt att testa något nytt.

Vi fick ett par tips om hur man får en fin anslutning mellan vriden resår och slätstickning:
1. Anslutningen blir mer distinkt om man, på det första slätstickade varvet, vrider de räta maskorna ovanför de maskor som är vridna i resåren.

2. Anslutningen blir också finare om man fortsätter med den tunnare stickan första varvet på slätstickningen, samt att gör ev ökningar i detta första släta varv. Ökningarna placeras ovanför resårstickningens avigmaskor. Byt till den grövre stickan på andra slätstickade varvet.

3. Om vi sedan ska vara riktigt nördiga görs ökningarna så att de vänder mot höger på högra sidan av plagget och till vänster på den vänstra sidan av plagget. Men, har detta någon betydelse i ökningar på första varvet efter resåren? Om man använder en tunnare sticka och placerar ökningarna ovanför avigmaskorna i resårstickningen bör de redan vara näst intill osynliga.

Det viktigaste från den andra dagen var nog knapphålen och framkanten på framstycket. De ska jag skriva om i ett kommande inlägg.


13
sep 12

Helhetssyn och stickade detaljer

Visst har jag stickat mycket men har ändå mycket att lära. Under första kursdagen på HV:s stickkurs inser jag vikten av en strategi för att planerar och genomför ett projekt från början till slut. Ofta fastnar jag när det är dags att ta beslut om ett visst moment. Helhetsstyn är ju viktigt i alla sammanhang. När det gäller stickning innebär detta bl a att planera alla små detaljer på ett genomtänkt sätt redan från början. Vår kursledare Ulla verkar vara fast besluten att pränta in detta synsätt hos oss.

Första uppgiften handlade om att sticka några delar till en minitröja med uppvikt nederkant och rak halsringning, som formas i efterhand med invik och söm.

Moment som vi tränade på:
– Uppläggning, virkad med en tråd i en avvikande färg och material, som man kan ta bort för att få öppna maskor.
– Vikvarv.
– Sticka samman uppvikningen och samtidigt göra nästan osynliga ökningar.
– Kantmaskor.
– Använda en tråd för att hålla koll på antal stickade varv, ökningar mm.
– Vanlig korsuppläggning.
– Lyfta en maska på rätsidan före kantmaskan för att kanten inte ska rulla in sig.
– Avmaska med avvikande garn där man sedan ska sy ihop med maskstygn.


12
sep 12

Nu har höstterminens kurser på HV startat

Detta läsår ska jag gå två kurser på HV och de har redan startat.
Det blir fortsättningskurs II i stickning och konstsömnad III.

Stickkursen handlar om montering, detaljer och diverse finlir och går av stapeln under 7 helger. Kursledare är Ulla Enquist som också driver företaget Speciell på http://www.speciell.nu

Broderikursen går en kväll i veckan. Vi kommer att ha olika gästlärare. Den första blir Katarina Evans. Under de tre närmaste måndagarna kommer vi att syssla med tyllbroderi.


10
sep 12

Ulla-Britt flyttar till egen domän

Hit flyttar min blogg inom kort. Jag måste bara lära mig hur man genomför en flytt först. Tills vidare fungerar min gamla blogg.