28
feb 13

Bandvävning

Jag äger en bandvävstol, en bandgrind och brickor för bandvävning. Jag har försökt att tälja en gaffel för gaffelpåtning och jag har sparat några gamla trådrullar i trä för att användas till påtning. Som du förstår tänker jag prova på att väva band så småningom. Men tills vidare räcker det med att bläddra i den innehållsrika boken Band på många sätt från HV:s konsulentkurs på 70-talet.

Boken innehåller det mesta man behöver veta för att komma igång att väva band. Den kom ut i flera upplagor och den tredje från 1985 ligger på nattduksbordet just nu.

Vid närmare eftertanke så sysslar jag faktiskt med band, men i väldigt liten skala.
1. På mina tvåändsstickade vantar flätas en snodd av ändarna från uppläggningen. Det är faktiskt ett flätat band som beskrivs i boken. Det kommer en bloggpost om hur man flätar så småningom. Vi ska ju göra snoddar på kursen i tvåändsstickning för Sollentuna slöjdgille.
2. Mina tovade bollar förses också med ett slags band, en sk i-cord. Det är en stickad snodd som liknar en trådrullepåtad snodd. Här finns en beskrivning av hur man gör.


27
feb 13

UFO och Pojagi

Visst är det härligt att bli klar med gamla UFO:n (unfinished object). Jag deltar i ”UFO blir FO under 2013” och under årets första månader har det gått bra. I januari slutförde jag ett av mina ärvda UFO:n en kudde och i februari sydde jag klart gardinen till sovrummet på landet.

Gardinen är insprerad av den koreanska lappsömnadstekniken Pojagi, men jag har förenklat lite. I stället för att sy fina fällsömmar har jag använt overlockmaskinen för att få jämna sömsmåner. Här på Google bildsök kan du hitta underbara exempel på den äkta varan.


26
feb 13

Designs and Patterns from Muhu Island

Ett praktverk, en guldgruva, inspirationsfrossa. Denna tungviktare till hantnverksbok beskriver traditionellt textilhantverk från ön Muhu i Estland. Boken innehåller ett rikt bildmaterial och visar originalplagg ofta i autentisk miljö, samt detaljritningar av mönster. Teknikbeskrivningarna är utmärkta, man kan lära sig mycket nytt.

Här finns en hel del som jag inte sett förut, t ex halvvante med hela lillfingrar…

… och beskrivning av hur man stickar ett motiv fram och tillbaka i en rundstickning.

Förutom stickning, behandlar boken virkning, broderi och klädsömnad mm.


25
feb 13

Vilken typ av garn är bäst att använda till tvåändsstickning?

Kort svar:
Z-tvinnat garn av långfibrig glansig ull, hårt tvinnat som passar stickor 2 -2,5.

Utförligare svar:
Z-tvinnat garn ger en slätare och jämnare slätstickning än s-tvinnat garn. Eftersom man snor garnet för varje maska kommer det z-tvinnade garnet att snos upp och bli mjukare när det stickas än det är på härvan. Snodden i garnet samverkar med snodden som tekniken ger. Därför ska garnet vara hårt tvinnat. Ett alltför löst tvinnat garn kommer att tvinna upp sig och i värsta fall dela sig.

S-tvinnat garn beter sig tvärt om. Garnets snodd påverkas av teknikens snodd så att garnet tvinnas hårdare för varje stickad maska, det kan i värsta fall ”korva sig” när det stickas. Om man trots allt använder s-tvinnat garn ska det vara löst tvinnat.

Maskan i s-tvinnat garn ser ut att lägga sig på sidan och förefaller vara lösare på ena sidan. Det ger den stickade ytan ett långrandigt utseende. Granska maskkolumnerna i bilden nedan.

Men det finns fler argument:

Tvåändsstickningstekniken ger möjligheter att skapa strukturmönster som inte kan åstadkommas med andra sticktekniker. Mönstret framträder tydligare med ett fast och slätt garn än med ett mjukt och luddigt.

Slutligen, ett tvåändsstickat plagg är mycket slitstarkt och har lång livslängd. Långfibrig ull slits vackrare och långsammare än ull med korta fibrer. Det blir med tiden allt glansigare.

 


22
feb 13

Hur gör man: Uppläggning

Nu när du kan sticka räta maskor i tvåändsstickning, och vet hur man håller trådarna i högerhanden, är det inte så svårt att lära sig att lägga upp maskor.

Uppläggning

Man använder tre trådar till uppläggningen. Två trådar bildar maskorna och den tredje, den sk bindetråden, binder samman maskorna. Bindetråden är ofta i en avvikande färg och ibland i ett tjockare garn.

Gör gärna uppläggningen på en lång jumpersticka, som du stöder mot mellangärdet.

Gör så här:
1. Börja med en löpögla med de tre trådarna och sätt öglan på stickan. (Löpöglan tas sedan bort.)

2. Håll bindetråden i vänster hand och de båda övriga trådarna höger hand. Håll pekfinger och långfinger mellan trådarna i höger hand, som vid rätstickning.

3. Stick in vänster tumme under bindetråden och lägg tråden om tummen, så att den ligger som en ögla runt tummen. Bindetråden ska nu löpa från stickan, upp bakom tummen och sedan ovan och framför tummen.

4. För in stickan i främre delen av omtaget runt tummen.

5. Ta sedan den bakre av trådarna i högerhandel och lägg den över den främre tråden under stickans spets, sedan över stickan och håll tråden åt höger. (Som vid rätstickning.)

6. Öglan på vänstertummen dras slutligen över stickspetsen. Öglan hamnar nu under maskan och bildar så småningom en fin öglekant

7. Dra i trådarna så att du får jämna och fina maskor. Spänningen i trådarna ska vara ungefär lika på båda sidor om stickorna.

8. Jämnast blir maskorna om man drar i trådarna vinkelrätt mot stickan efter varje maska.

Tips:
Det är alltid svårt att få de först upplagda maskorna jämna och fina. Därför brukar jag lägga upp några extre maskor så att jag kan ta bort de första ofta ojämna maskorna samtidigt som jag tar bort startöglan.


19
feb 13

Övningsvantar del 5: Hål för tummen och räknetråd

Du har nu stickat tumkilen. Nästa steg blir att göra ett hål för tummen. Ett antal maskor ska sättas på en bomullstråd och några maskor ska läggas upp mellan tummen och handen. Först gör vi en liten beräkning.

Antalet maskor som ska läggas upp är 1/8 av det totala antalet maskor innan ökningarna från tumkilen, i detta fall 72 maskor. 1/8 av 72 är 9. Alltså behöver jag lägga upp 9 nya maskor.

Om jag hade 72 maskor nedanför tumkilen ska jag ha 72 maskor även ovanför tummen, vilket innebär 18 maskor per sticka.

vänstervanten där tumkilen stickats i slutet av sticka nr 2 gör du så här:
Sticka 8 maskor, sätt resten av maskorna, utom den sista på en bomullstråd.

Lägg upp 9 nya maskor. Sticka den sista maskan. Du har nu 8 + 9 + 1 = 18 maskor på stickan.

(Vid slutet av varvet för tumhålet lägger jag i en räknetråd för att hålla reda på antalet stickade varv mellan tumme och avmaskning för vantens topp.)

högervanten där tummen stickas i början av sticka 3 gör du så här:
Sticka en maska, lägg upp 9 nya maskor, sätt alla utom de 8 sista maskorna på en tråd. Sticka de 8 sista maskorna.

Om du tycker att vanten är för trång eller för vid kan du justera detta något genom att öka eller minska antalet nya maskor. Då måste maskorna plockas om på stickorna, så att det blir lika många maskor på vantens ovansida som insida.

Nu kan du fortsätta att sticka till strax ovanför lillfingret. Sedan är det dags att göra hoptagning i toppen av vanten. Glöm inte att sticka båda vantarna parallellt.


15
feb 13

Rapport! en bok om att göra mönster

Så fin, så inspirerande.

Många har bloggat om den tidigare, har inget att tillägga, instämmer helt.

Som en visuell gottepåse

En mönsterresa

En handfull praktiska tips

Retrofina mönster

Jag har blivit tokinspirerad


13
feb 13

Alla hjärtans dag igen

I morgon är det alla hjärtans dag och eftersom mina hjärtan blev aktuella igen i samband med Skapande broderis lilla utställning och tävling plockade jag fram mina gamla bilder på hjärtan samt förra årets bloggpost. Där finns en kortfattad beskrivning om du vill prova själv.

Fler av mina hjärtan finns här.


12
feb 13

Uppdatering och ReRun av TAST

Visst är det roligt att delta i utmaningar och aktiviteter på nätet.

Ni som följt min blogg minns kanske att jag deltog i Sharon B’s ”TAST 2012 – Take a stitch Tuesday”, som går ut på att man ska lära sig ett nytt broderistygn i veckan. Till en början gick det riktigt bra men någon gång i slutet av sommaren kom jag hopplöst efter.

Nu får jag en ny chans genom ReRun 2013.

Förra året försökte jag göra en sida för varje stygn. (Se menyraden högst upp på sidan.) När den gamla bloggen flyttades till en egen domän följde inte alla länkar och bilder med. Nu uppdaterar jag sidorna i samma takt som ReRun 2013 repeterar stygnen. De fyra första sidorna är nu uppdaterade, länkarna pekar rätt och några nya bilder illustrerar stygnen.

Här är ett smakprov på kråkspark/Feather stitch:

Klicka på menyalternativet ”Take a stitch Tuesday” för att komma till sidorna.


09
feb 13

Både stolt och hedrad

Besökte den nystartade föreningen Skapande broderis medlemsmöte idag. Vi uppmanades att ta med ett broderi på temat ”hjärtligt”. Det blev en liten men fin utställning och så småningom omröstning. Nu är jag både stolt och hedrad andrapristagare.

Första pris gick till Asta

Andra pris gick till mig

Tredje pris delade mellan Tuula och (minns inte namnet, om du vet skriv det i kommentarsfältet).

Nu tackar jag alla som röstade på mitt bidrag.

Själv hade jag dessa två favoriter. Det tog en stund innan jag kunde bestämma mig för vilket bidrag jag skulle rösta på.

Jag missade att skriva upp namnen på brodöserna. Om du vet, skriv namnen i kommentarsfältet.