22
nov 11

Rapport från nålen – Läggsöm 2

Min konstsömnadskurs fortsätter med läggsöm och jag har kapitulerat när det gäller löven, det blir löv i alla fall. I mina gömmor finns ett stort antal stickade lappar i växtfärgat garn. De är rätstickade och räcker nästan till en filt. Växtfärgat och höstfärger passar bra ihop, så nu har jag bestämt mig för att brodera höstlöv i olika nyanser av brunt/gult/orange/grönt på mina lappar.

Efter det första lövet insåg jag att det inte är helt enkelt att överföra motivet på stickat. Först klippte jag en pappersmall som fästes på lappen med några knappnålar, medan jag sydde konturerna. Papperet var styvt och otympligt. Det borde finnas bättre metoder.

image

Inför det andra lövet tråcklade jag konturen med sytråd. Jag trodde att det skulle räcka att markera spetsarna i motivet. Detta gick ännu sämre eftersom underlaget var alltför töjbart.

Det trejdje försöket är det hitintills bästa, men det förutsätter att man vill brodera lövet i naturlig storlek. Jag tråcklade helt enkelt fast ett riktigt löv på underlaget, broderade konturerna och petade sedan bort lövet.

image

Kommentera gärna med tips om bra sätt att överföra motivet till stickat.


17
nov 11

Tvåändsstickade ärmar

 

image

image

Tvåändsstickning är min absoluta favorit när det gäller stickning. Det går inte fort men resultater blir fast och slitstarkt.

Garnet i dessa ärmar är z-tvinnat från Wåhlstedts. Det går åt 4 hg.

Tekniken är sk krokvarv och rätstickning, förutom de blå ränderna nertill på ärmen som är avigstickade med två trådar blått garn. I övrigt stickas var annan maska i hela ärmen med grått garn och var annan med grönt eller blått.

Ärmarna ska så småningom sitta på en jacka.


16
nov 11

Ore och tvåändsstickning

Du som läser min blogg har sett att Ore nämns då och då. Du undrar kanske:
Vad är Ore och var ligger det?
Idag ska jag försöka bringa lite klarhet.

Ore är en socken i Dalarna, norr om Rättvik och öster om Orsa. Orebygden består av ett antal byar norr om sjön Skattungen och runt Oresjön. Den som inte är Orebo kallar hela området Furudal, som också är namnet på det stationssamhälle som växte fram, när järnvägen kom till bygden. Än idag är byidentiteten stark, den som bor i Orebygden, anger alltid sin by när hon presenterar sig. Furudal ligger 3,5 mil nordost om Rättvik och tillhör idag Rättviks kommun.

Tradition och bygdekultur är stark i Ore, som på de flesta orter i Dalarna, man verkar för att bevara hantverkstradition, dräktskick, bygdemål etc.

Jag är inte bofast i bygden, men är sommarboende där sedan 35 år och engagerad i min bys bystugeförening, dvs Näsets bystugeförening.

Kurs i tvåändsstickning
Under snart 10 år har Näsets bystugeföreningen arrangerat en fyradagarskurs i tvåändsstickning och vi har haft kursdeltagare från hela landet. Förutom att man får lära sig grunderna i tvåändsstickning studerar vi äldre tvåändsstickade vantar och sockor.

Ore hembygdsförening sköter och bevarar en textilskatt som förvaras på tre olika platser:
1. Orekammaren, ett av museerna vid Furudals bruk
2. Norrboda gammelstad, en välbevarad gård från 1600-talet med bl a dräktkammare.
3. Hembygdsföreningens Magasin, en samling textilier bl a tvåändsstickat.

Under kursen besöker vi en eller flera av dessa samlingar. Hembygdsföreningen har generöst delat med sig av sina skatter.


15
nov 11

Orevantar, dam

 

image

Nu är det bara tummarna som fattas på mina egna orevantar. Ett par vantar från ”Norrboda gammelstad”är min förlaga. Det är omöjligt att få samma kvalitet som i de gamla vantarna, men jag har försökt att efterlikna dem så gått det går. Mina vantar stickas i ”Stickgarn extra” på stickor nr 2, vilket idag måste anses ge en tät, tunn och smidig kvalitet.

Så här ser inspirationskällan ut:

image

Som du ser har originalet ett betydligt större maskantal och garnkvaliteten kan inte på något sätt mäta sig med garner som finns tillgängliga på marknaden idag.


15
nov 11

Moravantar igen

I ett tidigare inlägg visades moravantar i svart och vitt. För att få bättre passform har jag stickat ett par nya, denna gång med några extravarv där det gick att flika in dem.

image

Egentligen gillar jag inte vantar med raka tummar utan föredrar tumkil. Om jag gör ytterligare ett par moravantar ska jag försöka mig på en tumkil i stället.


13
nov 11

Sammanfattning av FK 2

I tidigare inlägg har jag beskrivit kursinnehållet i  ”Fortsättningskurs 1 i konstsömnad” på Handarbetets vänners skola.

Det känns bra att få en överblick och här kommer en sammanfattning.

När kursen pågår börjar man med nya arbeten när kursplanen så föreskriver. Det finns inte alltid tid att göra klart, utveckla ideer och reflektera. Därför finns det anledning att gå tillbaka, fundera igenom kursinnehållet och slutföra.

Kursen omfattade följande moment:

Raka stygn: En bild med buteljer, tänkt att bli en väska för tomflaskor.
Applikationsövning: Fyra prover inför ett större applikationarbete.
En rad mindre teknikövningar: guldbroderi, tyllbroderi, mola, spetssöm, korsade stygn,  intarsia och skarvsöm. Mestadels provlappar, dvs inget krav på särskild montering. (Det finns inga blogginlägg om intarsia och skarvsöm).
Tunna tyger: En applikation tänkt att monteras i kilram.
Eget fritt arbete som bygger på någon av de tekniker vi lärt oss under grund- eller påbyggnasdskurs. Vantar och mössa i eget utförande.

Kursen omfattar 80 timmar fördelat på två terminer och gick en kväll i veckan.


11
nov 11

Katthimlen igen

image

Igår visades vantarna  och här kommer mössan med mönstret ”Mimmi i katthimlen”. Även den är tvåändsstickad i samma fina garn från ett brunt värmlandsfår. Stickbeskrivningen kommer från Ravelry. Om du är medlem där kan den laddas ner fritt härifrån. Upphovsmannens blogg hittar du här.

image


10
nov 11

Mimmi i katthimlen

image

Kursen i konstsömnad avslutades med ett fritt arbete. Vi fick välja bland tekniker vi lärt oss under de två senaste åren. Valet föll på yllebroderi, men på stickat i stället för på vadmal. Under sommaren stickade jag ett par vantar och en mössa i brun naturfärgad ull från Värmlandsfår. Motivet kallas ”Mimmi i katthimlen” efter vår kisse som levde hos oss i nästan 20 år.

image

Vantarna är tvåändsstickade efter min hand, dvs lite bredare än vanligt. Med några extra ökningar i tumkilen blir vantarna rymliga och bekväma.


05
nov 11

Lust och fägring

image

Denna broderisats fick jag i födelsedagspresent. Det ska bli en ganska stor kudde 50 x 90 cm. Mönstret är komponerat av Britt-Marie Nilsson och kommer från hemslöjden i Mora . Det kallas ”Lust och Fägring” och broderas med ullgarn på vadmal.  Motivet är inspiretat av kurbitsmåleriet. Jag har tagit mig friheten att göra några avvikelser från originalet.

Blommorna och de stora bladen är redan klara, nu är det några småmotiv i periferin som återstår. Den vita tråden är slut så jag får nog improvisera lite till.


03
nov 11

Rapport från nålen – Läggsöm 1

Så blev det dags för första kurstillfället av tre med läggsömsbroderier. Vi började med att titta på några exempel från finaste guldbroderiet till bilder med riktigt grova material såsom kardad ull, snören och mattrasor.

Sedan definierade vi vad läggsöm är. Vi ser det ganska brett.

Läggsöm innebär att man lägger en tråd (eller något annat) på tyget och syr ner det med en tråd. Man kan egentligen lägga vad som helst på tyget, bara det går att sy fast med ett broderistygn, vilket som helst. Reglerna är alltså ytterst få, och risken att man begränsar sig av föreställningar, om vad ett broderi borde vara är stora. Mina löv känns helt plötsligt alltför tråkiga, när jag ser alla nya möjligheter.

image

Första utmaningen: Vad ska jag göra med mina ”tråkskisser”?

I väntan på en bättre ide mjukstartade jag med att rita upp lövet på ett jeanstyg. Sedan sydde jag fast en massa trådtrassel i höstfärger och broderade bladnerver med ett grövre garn och slutligen en konturtråd runt lövet och längs några av bladnerverna. Som accent sydde jag ner lite av det gröna trasslet med en glittertråd, som tyvärr inte syns i bilden.

image