15
okt 23

En gammal lampa får nytt liv

Mitt engagemang i föreningen Skapande Broderi fortsätter. Jag är nu inne på mitt åttonde år i styrelsen. Under hela 2023 samarbetar vi med Strindbergsmuseet. Vår första uppgift handlade om Strindbergs sista hem, som ligger på Drottninggatan i Stockholm. Det resulterade i en utställning på temat ”Jugend i vår tid”.

Strindberg var mycket förtjust i jugendstilen och hela hemmet präglas av det. Jag fastnade för lampan över matsalsbordet.

Lampan ovanför matbordet i Strindbergs hem. Bild från Strindbergsmuseets webbplats.

Jag hade en gammal sliten lampa som följt mig genom livet. Historien om lampan börjar redan på 60-talet i Örebro. Den inhandlades på en loppis för 5 kr och hängde först i mitt tonårsrum, sedan i studentrummet i Uppsala och slutligen i min första lägenhet i Stockholm. Därefter följde en rad vinds- och källarförråd, eftersom min familj helst ville slippa se den. Så nu efter ungefär 60 år, när tyget blivit så skört att det riskerade falla sönder bara man tar i det, kom äntligen det rätta tillfället att åter ta den i bruk.

En gammal sliten lampa klädd med mycket skört sidentyg


Nu skulle det gamla sköra sidentyget tas bort och stommen skulle lindas med tygremsor. Det visade sig att den som ursprungligen klätt lampskärmen hade gjort ett bra jobb och stommen kunde behållas som den var.

Allt gammalt tyg är borta. Stommen lindad med bruna bomullsband och remsor av originaltyget. Jag täckte det röda med vita remsor.

Så till min idé. Återbruk tillhör ju vår tid, likaså en ljusare färgskala. Äntligen fick jag även bruk för svärmors efterlämnade broderier, som ingen annan än jag ville bevara. En del var slitna och fläckiga, men det gjorde det lättare att klippa i dem. Några var inte färdigbroderade. Jag kunde välja de bästa bitarna.

Broderierna klipptes i sektioner som passade lampskärmen.
Varje sektion stabiliserades med ett vitt bomullstyg. De syddes fast i bomullsbandet på stommen sektion för sektion. Vissa skarvar täcktes slutligen av bårder klippta ur broderierna .
Det var svårt att sammanfoga de olika sektionerna i toppen på lampan på ett snyggt sätt. De täcktes med ett motiv från broderierna och här gjorde jag mitt enda egna broderi, ett engelskt hål för sladden.
Så här ser lampan ut när den är klar.

Kommentarer:
– Tyget på en lampskärm måste spännas hårt. Det var svårt med linnet i broderierna. Det vill gärna töja sig. Bomullstyget jag använde för att stabilisera räckte inte. Om jag så småningom klär om ytterligare en lampskärm på liknande sätt ska jag stabilisera tyget med tunn vliselin.
– Jag var också orolig att klippkanterna på broderierna skulle fransa upp sig. Därför penslade jag bokbindarlim på kanterna, vilket blev både kladdigt och klumpigt. Min oro visade sig vara obefogad så jag slutade med limmet.
– Undrar du vad ett ett engelskt hål är? Här finns en bra beskrivning -> https://broderibloggen.se/?p=161

Jag är så nöjd med att denna lampa fått ett nytt liv och kan komma till användning igen, trots att tyget borde varit lite bättre spänt. Gillar också att några av svärmors broderier inte längre behöver ligga i en låda.