02
aug 19

Nästa år i Näset, rapport del 4

Den sista delen av rapporten från kursen i tvåändsstickning i Näsets bystuga handlar om ett studiebesök i Mora samt några ord om kommande kurs.

Ett par veckor före kursstart fick jag ett trevligt telefonsamtal från Carin Appelqvist, erfaren tvåändsstickare som producerat flera studiematerial om tvåändsstickning. Hon erbjöd kursen att komma på studiebesök. Vi besökte Carin i hennes vackra hem i Mora. Hon hade dukat upp flera bord med tvåändsstickat och berättade om experiment, garnval och tekniker.

image

Det fanns så mycket att se, olika material, olika tekniker. Vanten längst ner är en Orsavante med den typiska vida kragen

image

Carin experimenterar gärna med olika garntyper och kvaliteter, ull förstås men också silke och lin

Bland allt som fanns att titta på visar jag ett urval från sådant jag själv fastnade för.

Intressanta små prickar

Intressanta små prickar

Mössor som konstruerat från ett pannband i ”vanlig” stickning där maskor plockats upp i kanten för att sedan sticka kullen i tvåändsstickning

image

Här måste jag fundera en god stund för att klura ut hur randningen efter uppläggningen åstadkommits. Lägg också märke till de små krusen efter den bredare mönsterbården

Samma mönsteridé som ovan med variation

image

Ytterligare en variant på samma tema

image

Mudden i denna vante är ett reliefmönster i ”vanlig” stickning som passar väl ihop med den i övrigt tvåändsstickade vanten

Carin har särskilt intresserat sig för djupmaskor och har skrivit ett instruktionshäfte som finns att köpa på Slöjdmagasinet HÄR->

image

Omslagsbild till häftet om djupmaskor. Vi fick se alla provlappar på djupmaskor som ligger till grund för instruktionshäftet

image

Änkans vantar med tre ringar på fingret. Vantarna är stickade med djupmaskor. Det ser nästan ut som resårstickning men resår kan inte stickas med tvåändstekniken

image

Tumvantar med djupmaskor

 

Tack och adjö för denna gång

Kursen avslutades med ett utvärderande samtal. Var och en berättade vad man lärt sig och vad som gjort intryck under veckan. Därefter samtalade vi om önskemål inför kommande kurs.

”Årets vante” har blivit ett begrepp. En av kursdeltagarna tar med sig ett exempel från kursen och introducerar detta i sin lokala stickgrupp som årets vante. I år blir det experiment med de personliga mönster som beskrevs i rapportens första del. Det ska bli intressant att se vad kursdeltagarna hittat på.

När det gäller tema för nästa års kurs framfördes önskemål om ”Djupmaskor på Carin Appelqvists vis” samt hur färg och färgväxlingar påverkar ett mönster.

Öppet hus under ett eftermiddagspass gav oss också ett uppslag inför kommande kurser. Årets öppet hus besöktes av en kvinna som hade en hel väska med tvåändsstickat att visa, både överraskande och inspirerande. Detta gav oss tanken att i stället för ett öppet hus inbjuda till Stickkafé en eftermiddag. Vi skulle kunna mötas kring samtal om stickning i allmänhet och tvåändsstickning i synnerhet. Det finns säkert många stickare i bygden som inte vill eller kan gå en hel kurs men ändå önskar träffas till en trevlig stickstund och visa upp vad man har på stickorna.

Vi ses igen nästa år i Näset!

Information om nästa års kurs hittar du på Näsets Bystugeförenings hemsida HÄR->


29
jul 19

15 år med tvåändsstickning i Näset, rapport del 3

I år firade kursen i Näset 15 år. Vi uppmärksammade det genom ett samarbete med Ore hembygdsförening och en inbjudan till Öppet hus.

Vi fick låna in herr- och damvantar från Ore hembygdsföreningens magasin samt sockor och ett par handkåkar. Dessutom bidrog en av kursdeltagarna, Mona Grälls, med handkåkar och herrvantar från den egna familjens gömmor.

image

Handkåkar med krusmönster och kavelfrans. Tillhör männens oredräkt.

image

Mansvantar till högtidsdräkten. Färgställning och mönster är typiska, men mönsterbårderna kan variera från vante till vante.

Under åren har kursen vid flera tillfällen besökt hembygdsförening och tagit del av samlingarna. Se exempel fler på traditionell stickning från Ore i tidigare inlägg på bloggen HÄR ->

image

Damvantar från Ore från klädkammaren i Norrboda Gammelstan.

Ett återkommande inslag i kurserna är besöket på Gammelstan i Norrboda under hembygdsföreningens hantverksdag. Vi bidrar med tvåändsstickning men många fler hantverk visas, såsom bandvävning, knyppling, repslagning mm. I år lades särskilt fokus vid linberedning. Läs om Ore hembygdsförening HÄR ->

Norrboda Gammelstan. Bild från Ore hembygdsförenings Facebooksida.

Norrboda Gammelstan med anor från 1600-talet. Bild från Ore hembygdsförenings Facebooksida.

image

Kursdeltagare visar tvåändsstickning

image

En Sollerövante under arbete samt kopia av kyrkvantar från 30-talet.

Kursdeltagare visar tvåändsstickning.

Kursdeltagare visar tvåändsstickning.

image

Kerstin Danielsson visar kardning av ull från de egna Värmlandsfåren, som har sitt sommarbete i Näset. Ullen ger fint Z-tvinnat garn i vackra naturfärger lämpligt för tvåändsstickning.

Nästa inlägg blir den sista rapporten från kursen och handlar om ett uppskattat studiebesök samt utvärderingsamtalet med tankar inför kommande kurser.

image

Massor med tvåändsstickat. Studiebesök i ett vackert morahem.


18
jul 19

Tvåändsstickning i Näset 2019, rapport del 2

Vad kan man lära sig under en 4-dagarskurs i tvåändsstickning?

Här fortsätter rapporten från förra inlägget om inspirationsdagarna/kursen om tvåändsstickning i Näsets bystuga, vecka 28, år 2019. Denna del av rapporten handlar främst om kursens nybörjare.

De flesta av nybörjarna ville påbörja ett par vantar som första projekt. Först måste man lära sig uppläggning, som kan upplevas komplicerat. Men när man väl behärskar uppläggning förstår man huvudprincipen för tvåändsstickning.

image

Ett första tvåändsstickat alster på gång som visar uppläggning med lila bindetråd, avigvarv för att kanten inte ska rulla sig, slätstickning med räta maskor samt två varv med krusmaskor sk kedjegång.

Tvåändsstickning är inget för den som har bråttom. Man ska sticka fast och tätt. Om du ställer vantstickningen på ett bord med stickorna nedåt ska den kunna stå upprätt som i bilden nedan.

image

Ytterligare en vante. I detta fall med fyra krokvarv. Därefter ökning för tummen och längst ner till höger syns tråden som håller tummaskorna på plats under tiden som resten av handen stickas.

image

Här ser vi ett typiskt exempel där man använder två färger för maskorna. Avigvarven bildar en fläta, eftersom man snor trådarna om varandra på olika sätt i de båda varven. Bindetråden i uppläggningen är diskret vit, så att flätan kan spela huvudrollen. Vi ser också att ökningen för tummen just börjat.

image

Om man inte vill starta med tvåändsstickningens svåraste moment, uppläggningen, kan man sticka en vanlig resårmudd och därefter träna på slätstickning. Här testas även två mönsterbårder vid sidan om tumökningen, en rad med så kallade o:n samt en zigzag-bård med orevanten som förebild.

image

I stället för att starta ett stort projekt såsom vantar kan det vara klokt att testa tvåändsstickningens möjligheter i en provlapp.

Kursinnehållet för nybörjare handlar främst om tvåändsstickning i ett nötskal, uppläggning samt de fyra masktyperna; räta- och aviga maskor, krokmaskor samt djupmaskor.

Vi talat också om krav på garn och stickor samt principerna för att utforma en vante efter den egna handen.

Sedan är det bara att hålla stickorna varma tills tekniken sitter i händerna och du kan sticka en vante framför TV:n.

Även nästa inlägg kommer att handla om tvåändsstickningsdagarna.


17
jul 19

Tvåändsstickning i Näset 2019, rapport del 1

Nu har vi genomfört den 15:de sommarveckan med tvåändsstickning i Näsets Bystuga, Furudal. 20 personer, varav 8 helt nya på tvåändsstickning, träffades för inspirationsvecka/kurs. En av deltagarna från tidigare kurser, Margareta Padellaro, var till stor hjälp med såväl det praktiska runt kursen samt instruktioner för nybörjardeltagarne. Tack Margareta.

Deltagarna bjöd, som alltid, generöst på idéer och kunskaper. 4 dagars erfarenhestutbyte, gemenskap och spännande samtal blev en riktig inspirationskick.

Många av deltagarna, som återkommer år från år, tar med tvåändsstickat att visa under kursen. Ibland kan det se ut som i bilden nedan.

19-visa

Under årets kurs bjöd Marianne Särkinen på en överraskning. Hon hade deltagit i en dansk stickresa till Nederländerna och mött Clara Meijsen (som för övrigt deltagit i en tidigare kurs i Näset). Clara beskriver i sin bok, Magic Motifs, hur man konstruerar mönster efter en matematisk modell, som bygger på ord, som översätts till siffror och därefter till mönster. Marianne hade tolkat kursdeltagarnas namn till mönster. Var och en av oss fick ett personligt mönster. Nu hoppas vi få se flera exempel uppstickade då vi möts igen sommaren 2020. Årets vante blir alltså en personlig vante med våra egna namn som utgångspunkt. Spännande.

19-Carla1

Mönster konstruerat med namnet David som utgångspunkt

19-Carla2

Detta mönster heter Birgitta

Under 2018 års kurs presenterades två profilvantar som årets vantar, en vante från Sollerön och en modernare vante med krokmaskor i mönstret. Några av dessa fanns nu på kursdeltagarnas stickor.

19-sollero1

Vante från Sollerön i klassiskt utförande, krusmönster och rödvitt. Observera att mönstret föreställer små gummor.

Sollerögummor i helt ny färgsättning

Sollerögummor i helt ny färgsättning

Krus med modernare uttryck.

Krus med modernare uttryck.

Den nedre vanten illustrerar tvåändsstickningens unika mönstringsmöjligheter. Eftersom man använder två trådar kan man arbeta med en tråd bakom arbetet och en tråd framför arbetet. Vanten stickas i sin helhet med var annan maska grön och var annan maska blå. Den blå tråden läggs på framsidan av arbetet och döljer den bakomliggande gröna maskan, därav mönstringen.

Lägg också märke till den fiffiga prickraden i vantens nederkant. Den bildas av maskbågarna på ett avigvarv.

Det finns mycket mer att säga om kursen. Rapporten fortsätter i mitt nästa inlägg på denna blogg.

Så småningom kommer också information om nästa års kurs att publiceras på Näsets bystugas webbplats HÄR ->


18
jul 15

Sammanfattning: Kursen i tvåändsstickning, Ore 2015

Igår skrev jag det sista inlägget om kursen i tvåändsstickning i Näset 2015. Idag kommer en sammanfattning. Om du följer denna länk visas alla inlägg märkta med Orekurs 2015, med den yngsta posten först.

Om du vill läsa posterna i samma ordning som de skrivits följer du direktlänkarna nedan.

Nu är det juli igen
Oreinspirerat under …
Vi dukar upp …
Ores damvante
Ores herravantar klara
Krokmaskor
Djupmaskor
Enkla bårder …
Fler inspirationsbilder
Utvärdering och förslag


Dagen efter kursen visade hembygdsföreningen Ore Dräktkammare. Jag fick då se vantarna nedan, som skiljer sig från dem vi sett tidigare genom en annorlunda tumbård. Den ser nästan ut som ett vävt band.

image

Tyvärr blir bilden inte så bra med mobiltelefonen genom monterglaset, men man kan ändå ana bården. Jag har blivit lovad att få se vanten under bättre förhållanden och hoppas att den kan ingå i inspirationsmaterialet under nästa års kurs.


17
jul 15

Utvärdering av tvåändsstickningskursen 2015

Årets kurs samlade 12 deltagare med varierande kunskaper i tvåändsstickning från nybörjare till avancerade. Några hade deltagit i tidigare kurser i Näset, andra kom för första gången. Några var hängivna stickare som stickar varje dag, andra ringrostiga som önskade komma igång igen.

Vi inledde med en presentationsrunda där man berättade om sina erfarenheter av tvåändsstickning och önskemål inför kursen. Samtidigt visade man sitt medhavda material som sedan dukades upp på bord runt väggarna. Detta tjänade som inspirationsmaterial under hela kursen. Det var både färdiga alster och provlappar. Därefter presenterades ett par vantar och en mössa som bybor lånat ut till kursen med traditionellt orestickat.

Kursdeltagarna arbetade sedan i sin egen takt och kursledarna svarade på frågor och visade sådana moment man behöver lära sig. Frågorna haglade under hela veckan. Under kursen kom önskemål om en genomgång/diskussion om färg och färgkombinationer vilket vi också genomförde. Kursledaren bröt in då och då med korta genomgångar av allmänt intresse, t ex hur maskorna ska luta på avigvarven, att stickningen alltid måste vara tillräckligt fast, olika uppläggningar, Beibritts favoritvariant av djupmaskor, som skapar reliefmönster, baland annat.

image

Några kursdeltagare arbetade med provlappar och testade mönster och tekniker från kursens rika inspirationsmaterial andra avslutade sådant som redan var påbörjat och några startade nya projekt.

image

Kursen avslutades som vi började, med en runda, där var och en berättade vad man lärt sig och visade vad man gjort. Sedan följde ett samtal om vad vi kunde ha gjort bättre och önskemål inför kommande år.

Här följer några önskemål och förslag (samt hur det kan åtgärdas):
– Bättre och flexiblare belysning. (Önskemålet framfört till bystugeföreningens styrelse)
– Särskilda nybörjarstunder där man kanske går undan för att slippa bruset av alla sprudlande idéer och samtal. Lite lugnare stunder helt enkelt. (Enkelt att ordna i kafferummet om nästa kurs så önskar)
– Förlängning av kurstiden. (Kursledningen diskuterar detta)
– Någon gemensam utflykt. (Det har vi haft tidigare, men i år gjorde deltagarna egna mindre utflykter på eftermiddagarna. Med utflykter blir kurstiden längre, det ska inte inkräkta på sticktiden.)
– Några fler genomgångar av den typ som under årets kurs behandlade färglära, kanske om snoddar, kavelfrans el dyl, eventuellt ”dagens tema”. (Kursledningen funderar på innehåll)
– Ev Öppet hus sista timmen på kursen för att öka intresset och kunskapen om tvåändsstickning i bygden.
– En gemensam middag på torsdagskvällen. (Förmodligen lite svårt att ordna i bystugan, men vi kanske skulle kunna använda något av de näringsställen som finns i Furudal)
– En gemensam stickvandring till Ärteråsens fäbod på lördagen efter stickkursen. (Tas upp med ” ”ärteråsfolket” samt ”vädermakterna”. Kan ordnas om intresse finns.)
Bättre information inför kommande kurser, framför allt med tanke på dem som behöver ta ut en semestervecka för att kunna delta. (Skäms lite, men information finns på bland aktiviteter på www.nasetsbystuga.se. Startar också en Facebookgrupp inom kort. Då kan alla se frågor och svar kring kursen samt hålla kontakt under året. Vi får se om detta förbättrar informationen.)

Så reste vi hem, laddade med ny idéer och inspiration. Vi hoppas ses igen nästa år i Näset, under Oreveckan, vecka 28.


16
jul 15

Några fler exempel från kursdeltagarna

Idag visar jag några av kursdeltagarnas mössor och vantar.

imageimage image

image image image image


15
jul 15

Enkla bårder med två färger

Eftersom man använder två garnändar i tvåändsstickning är det enkelt att skapa bårder med hjälp av den naturliga färgväxlingen.

Här följer några exempel:

image

image

image

image

image

image

Med fler färger får du oändligt många kombinationsmöjlogheter.


14
jul 15

Djupmaskor

Igår visade jag exempel på hur man med krokmaskor kan skapa mönster genom att dölja den bakomliggande maskan  och lägga den garnända som har önskad färg på rätsidan av stickningen.

Ett annat sätt att åstadkomma en liknande effekt är genom djupmaskor.

image

Här ser du att man kan sticka rutigt trots att var annan maska stickas vit och var annan grön. I de vita fälten ligger den vita tråden på rätsidan, man drar åt lite så att den gröna maskan hamna bakom och döljs. I de gröna fälten är det tvärt om, den gröna tråden ligger på rätsidan. Detta drar ihop stickningen och påverkar masktätheten. Man måste justera för detta.

Vart annat varv stickas som ”vanliga räta varv” med båda trådarna på avigsidan, som snos på vanligt sätt, utmärkande för tvåändsstickning.

Ett annat sätt att använda djupmaskor är att lägga den tråd som står i tur att stickas, på rätsidan. Sticka nästa maska rät, lägga tillbaka tråden och lägga fram nästa tråd, sticka maskan rät och lägga åter igen tillbaka tråden på baksidan. Du får då ett reliefmönster. Denna teknik används i vantarna nedan. Mönstret är uppbyggt med två djupmaskor följda av två räta maskor.

image


13
jul 15

Krokmaskor

I år var det många som ville träna på krokmaskor. Dessa små prover blev avstampet till flera provlappar med liknande mönster.

image

image

Trots att var annan maska stickas med mörkt garn och var annan maska med ljust kan man åstadkomma mönster av så skiftande slag. Visst är det magiskt.

Här är några av de nya provlapparna:

image

image

imageimage
image