03
aug 19

Jude Hill inspirerar

Jag har läst Jude Hills blogg Spirit Cloth från första inlägget från oktober 2006 till idag. Inspirerande läsning, där man får följa hennes arbete i långsam takt. Det handlar om en personlig form av quiltning, som utvecklas i moduler snarare än i traditionella quiltingblock. Det är en blandning av applikation och lapptäckesteknik. Arbetet utvecklas stegvis. Så småningom upptäcker man hennes metod, som är både genomtänkt och konsekvent.

Jude bjuder generöst på såväl process som tekniska lösningar.  Jag har fastnat för flera av hennes idéer.

Ett typiskt verk av Jude Hill med många av hennes kännetecken

Ett typiskt verk under arbete av Jude Hill med många av hennes kännetecken.

Bilden ovan visar tydligt en lager-på-lagermetod. Jude börjar med att fästa ett tyg på en stabiliserande bakgrund med Glue Stitch. Det är ett förstygn/tråckelstygn med ett långt tygn på baksidan och ett litet knappt synligt stygn på rätsidan. Tråden är mjuk bomullstråd ton i ton med tyget, t ex en tråd moulinégarn. Hela ytan fästs fast mot bakgrundstyget. Detta är själva basen för det fortsatta arbetet.

I exemplet ovan har arbetet startat med ett schackmönstrat lager sammanflätat av ljusa och mörka remsor. Vid första anblicken kan man tro att det är kvadratiska lappar i mörka resp ljusa tyger som bildar mönstret men i stället är det remsor som vävts samman. De råa kanterna kännetecknar också Jude Hills verk.

Med många lager tyg finns risk att det blir för tjockt och klumpigt. Judes lösning är att klippa bort så mycket som möjligt från baksidan.

Det centrala motivet byggs sedan ut åt sidorna med fler lappar, applikationer och broderistygn och i detta fall med lösa tvinnade fransar.


Inspirerad av flättrekniken lekte jag lite med några överblivna oregelbundna remsor av lakansväv, fäste hjälpligt med ”Glue Stitch”, dekorerade med några små figurer i plattsöm och quiltade allt mot ett bakgrundstyg samt lade till en ram av brodyrband.

image

Ett första försök med sammanvävda remsor, råa kanter, Glue Stitch och quiltsöm.

Sedan tvättade jag stycket i tvättmaskinen på 60 grader och torkade i torktumlaren för att se hur framför allt de råa kanterna skulle bete sig. Så här långt gillar jag resultatet.

Nu funderar jag på hur/om jag ska fortsätta. Kanske en konturlinje runt figurerna för att ”lyfta” motiven. Förstyg eller något som förenar den vågiga brodyrramen med det övriga motivet saknas. Sedan kanske figurerna behöver bindas samman.


 

 


20
okt 15

Stitch Magic

Då och då försöker jag bringa ordning bland mina böcker. Sedan bär jag omkring dem till olika ställen och till slut har jag ingen aning om var de finns eller ens om de finns i min ägo. Flera misslyckade försök att få en ändring ligger bakom mig. Och nu tar jag tag i eländet igen.

Efter att ha sorterat i högar, ställt in i hyllor osv försjunker jag i en bok, som jag för länge sedan glömt att jag köpt.

image

Det är Stitch Magic av Alison Reid, som handlar om hur stygn, både hand- och maskinsömnad, kan ge ett tyg en ny form eller ett nytt uttryck. Spännande. Jag får genast lust att testa. Med övningen från kursen textil formgivning i tankarna, där jag lekte med temat ”grovt möter skirt”, vill jag genast gå till syrummet och plocka bland mina tyger.

… eller ska jag fortsätta att läsa? … eller ska jag fortsätta att städa? Vardagen är full av beslut av detta slag.

På nätet finns kompletterande material till boken:
Bilder från boken
Magic Stitch-Along


08
jun 13

Boutis ???

Jag hade inte ens hört ordet förrän Ann-Margret Wallner, med entusiasm delade ut små materialsatser och visade några exempel.

Boutis är en typ av fransk quiltning, där man syr kanaler, som proppas fulla mer löst spunnet bomullsgarn.

Två bitar av fin bomullsbatist tråcklas samman. Sedan ritar man upp ett mönster med en hård blyertspenna. De båda tygstyckena sys samman med små förstygn i mönstrets linjer, så att kanaler bildas.

Därefter fyller man kanalerna med bomullsgarn, med en lång grov nål, från baksidan. Förvånansvärt mycket garn kan petas in i kanalerna.

Bilderna är från kursavslutningen i Konstsömnad FK III på HV. Bilden ovan visar hur motivet delvis är fyllt.

Denna bild visa mitt eget broderi. För att vara ett första försök är jag nöjd, trots att fyllningen inte är helt jämn. Men det är väl som i all andra sammanhang, övning ger färdighet.

När broderiet är klart ser det lite solkigt ut men näste steg i processen är att koka det med lite tvättmedel. Nästa bild visar ett tvättat broderi.

Nu kan man montera en kudde, sy en nåldyna, dekorera en blus el dyl.

Nästa rapport från kursavslutningen kommer att handla om maskinbroderi.


16
maj 13

Mastering The Art of McTavishing

När jag läser amerikanska hantverksbloggar och bläddrar bland amerikanska hantverksböcker inser jag hur stort quiltning är i USA. Jag närmar mig med försiktiget. Det är roligt att upptäcka hur mycket man kan åstadkomma med symaskinens hjälp. Quilten verkar för amerikanen vara vad trasmattan är för en svensk – ett återbrukshantverk med trådar, minnen och associationer bakåt i tiden.

Den här boken presenterar ett avspännt förhållningssätt till quiltning, som annars följer strikta regler. Karen McTavish har utvecklat en helt eget quiltningsstil, som också bär hennes namn. Hur denna stil vuxit fram och hur man kan lära sig att behärska den är bokens tema.

Bland exemplen från boken fastnade jag för dessa quiltade jackor i collegetyg med mönstrat bomullsfoder.


03
apr 13

Inspired by Zentangle

Ett impulsköp som tyvärr inte svarade mor mina förväntningar, lite stereotypt och tråkigt enligt min mening. Här nedan visas ett par exempel ur boken.

Jag fick i alla fall ett tips om en användbar och lättkonstruerad väggupphängning för mindre och lättare textier. Det kan inte vara så svårt att fästa en tygkvadrat vikt på diagonalen i de fyra hörnen som bilden visar. Sedan kan man hänga arbetet på vilken ledd som helst.

 


20
mar 13

Doodle Quilting eller klottra med symaskinen

Det är nästan som telefonklotter, men med symaskinen.

När jag först kom i kontakt med frihandsquiltning blev jag väldigt faschinerad. Men nu efter att ha läst hundratals bloggar, testat lite själv och bläddrat i några böcker vet jag inte riktigt vad jag tycker längre.

Det är i alla fall roligt att testa – jag kommer säkert att leka med symaskinen vid fler tillfällen – men just nu får det vänta, maskinen behöver lite service först.

Den här sidan ur Doodle Quilting av Cheryl Malkowski visar hur det kan se ut.

Hur gör man?
Kopplar bort matningen av tyget, sätter stynglängden till 0 och kör på fri hand. Nålen används som penna. Det låter enkelt men kräver en hel del träning.


24
jan 13

Böcker som inspirerar: 15 Minutes of Play

Oh, vad jag gillar inspirerande böcker. Om jag hittar något jag tycker om slår jag till direkt. På nattduksbordet ligger en hög som handlar om lappsömnad, broderi, stickning, vävning och klädsömnad tillsammans med några trädgårdsböcker och en deckare.

Just nu försöker jag bli duktigare på att hantera symaskinen och inser att lappsömnad är både roligt och lärorikt.

Victoria Findlay Wolfe har skrivit en bok, 15 MINUTES OF PLAY, som bygger på erfarenheter från bloggen med samma namn. Bloggen inspirerade mig att börja sy ihop lappar mer eller mindre slumpmässigt för att därefter kunna användas på ett mer strukturerat sätt. Jag har skrivit om det tidigare, här.

När boken kom beställde jag den genast från Adlibris och jag blev inte besviken.

Kudden, från inledningen av boken, sammanfattar vad det hela handlar om. Den är både slumpmässig och planerad på samma gång. Den bygger på lappar som till synes planlöst sammanfogts till trianglar. Dessa har sedan sytts ihop med vingliga ränder och en liten kvadrat i mitten till en utsökt charmig kudde.

Kudden är sydd av Victoris mormor/farmor. Victoria berättar inledningsvis om hur hon växt upp med lappar ungefär på samma sätt som jag skulle vilja beskriv min uppväxt bland trasor. Trasmattan är väl vår kulturs motsvarighet till den amerikanska quilten. Båda väcker såväl känslor som minnen.


03
apr 12

Vad gör man med ”skräpet”?

När man skär ner quiltblocken till 25 x 25 cm blir det alltid lite rester över. Jag syr ihop dem för att ha en grund till ytterligare ett arbete. Exakt vad det blir vet jag inte än. ”Bra att ha”-bitar alltså.

image

När dessa ”bra att ha”-bitar är renskurna får jag ytterligare en liten hög kvar med bitar som är för små att sys ihop. Kan de användas till något eller bör de gå i soporna?

image


25
mar 12

Att slakta en paradhandduk

I mina ägor finns många dukar, handdukar, kuddar mm som broderats av tidigare generationers kvinnor. En hel del av detta används dagligen, annat ligger bara i ett skåp och väntar på att så småningom komma till användning.

För mer än 30 år sedan köpte jag en blårutig paradhanduk på loppis. Materialet är linne, broderiet i ganska grovt bomullsgarn och kanterna avslutas med ett matchande vävt band. Det är ett fint arbete, men ingen antikvitet, jag förmodar att det syddes på 40- eller 50-talet. Tyvärr har jag aldrig använt handduken.

Visst tar det emot att klippa sönder ett arbete som detta, men nu har jag i alla fall slaktat paradhandduken. Jag använde tekniken från det gamla inlägget Make Fabric och skapade quiltblock.

image

Tillsammans med tygbitar från gamla gardiner, lakan, skjortor mm och lyckades få ihop 25 block som mäter 25 x 25 cm. Varje block innehåller en bit av de ursprungliga handduken.

image

Nu har jag en liten hög med block som ska få en inramning av något slag. Sedan blir det kanske ett sängöverkast.


30
jan 12

Vinglar runt med symaskinen

image

Sewcalgal har en tutorial och en utmaning i frihandsquiltning på sin blogg. Jag har försökt att följa handledningen och genomföra januari månads uppgift. Det blev lite vingligt. Det gäller nog att träna ganska mycket om man ska behärska symaskinen fullt ut.

Hur gör man? Kopplar bort matningen på maskinen, sätter stygnlängden till noll och styr helt och hållet på egen hand. Det gäller att vara stadig på handen och ta det lugnt.