27
nov 22

På banan igen

Jag har under en längre tid haft problem med denna hemsida. Det var en uppdatering som gick snett. Nu är det äntligen fixa.

Det har varit en hektisk tid i vår broderiförening, Skapande Broderi Stockholm pga att vi firat 10-årsjubileum med flera utställningar. Jubileumsåret avslutas med en utställning i Skogås och där visar jag mina stygnövningar som upptar en stor del av inläggen på denna blogg.

Välkommen till vernissagen, den 3 december. Utställningen stänger den 18 januari, med juluppehåll under tiden 18 december till 9 januari.


18
sep 19

Spår av medeltida liv – Särken är klar

Idag lämnar jag in särken till Historiska museet. Det är ett led i samarbetet mellan museet och föreningen Skapande Broderi Stockholm. Det blir en curerad utställning senare i höst där våra broderier kommer att hängas i museets medeltidsutställning.

Museet kommer att göra ett urval av inlämnade verk. Man har två kriterier för bedömningen. De verk som bäst kompletterar/kommenterar museets medeltidsutställning väljs i första hand, sedan handlar det också om hur mycket plats verket kräver i utställningshallen. Jag kanske inte skulle ha gjort ett så stort verk.

Motivet färdigt med tioägg av skuggor

Motivet färdigt med tillägg av skuggor, som saknades i mitt förra inlägg.

Även halsringningen broderades.

Även halsringningen broderades. Det visade sig vara svårt att pressa tyget helt slätt. Kanske ett dygn i ett fuktigt badrum eller en lätt dusch i duggregn skulle lösa problemet. Men det finns inte tid för det just nu.

Hela särkem är handsynd. Till sömmarna och stickningar valde jag moulinegarn

Hela särken är handsynd. Till sömmarna och stickningar valde jag moulinegarn. Eftersom axelsömmarna är raka hänger det ner i sidorna när plagget hänger på en klädhängare.

Det har varit ett riktigt roligt projekt. Ull är ju mitt favoritmaterial för såväl   broderi och sömnad som för stickning. Jag gillar också motivet. Det skulle kunna utvecklas, men just nu är jag nöjd med hur det blev. Däremot är modellen snyggare på en galge än på kroppen. Det känns mer som ett enmanstält än en klänning, när jag tar på mig den. Det kanske blir några förändringar av modellen när jag får tillbaka särken från museet.

Två tidigare inlägg om arbetet finns Spår av medeltida liv->och Spår av medeltida liv – fortsättning->.


04
sep 19

Spår av medeltida liv – fortsättning

Nu är det redan den 4 september och jag har bra tempo i broderiet. Sedan sist har jag hunnit med två resdagar och en helgkurs i tovning på Handarbetets vänner. Trots det har arbetet med särken gått framåt. Två veckor kvar till den 18:de, det bör fungera.

Jag planerade en ändring av särkens axelparti för bättre passform och sydde en toile. Det blev inte bra. Den satt visserligen bra över axeln men ärmvinkeln blev konstig. Plagget förlorade sin karaktär så jag återgick till originalutförandet.

imageTyget är smidigt och lätt att arbeta med. Jag har klippt ut fram- och bakstycket och broderat huvudmotivet på framstycket men väntar med kilarna tills broderiet är klart.

Nu funderar jag på om jag ska sy hela plagget för hand eller använda symaskinen. Tiden får avgöra hur jag gör.

Så här gjorde jag med broderiet på framstycket:
En pappersmall användes för mönsteröverföringen. Jag lade den mitt fram på tygdelen och ritade med min favoritstiftpenna från SewLine. Pennan har ett tunt och fint stift av krita och ger en distinkt linje, som inte sitter länge på tyget. Jag hann i alla fall brodera konturerna innan linjerna var borta. Först högdagrar, sedan skuggor med klyva efterstygn, enligt inspiration från Jude Hill som jag skrivit om i tidigare inlägg.

image

Bilden visar konturerna och en del av fyllningen med schattersöm.

Jag syr med ett trevligt garn, Soraya från Nordiska. Det tillverkas inte längre, men man kan ibland hitta det på Tradera. Garnet påminner om redgarn men är något tjockare och lite lösare spunnet. Det fyller bra utan att bli ”fluffigt”.

Schattersöm syr jag på mitt eget sätt med långa och korta stygn som är lite oregelbundna. Jag varierar längden på stygnen. Med korta stygn på avigsidan kommer merparten av tråden att ligga på framsidan (ungefär samma princip som enkelsidig plattsöm).

Broderiet nästan klart. Det ska kompletteras med några fler skuggor.

Broderiet nästan klart. Det ska kompletteras med några fler skuggor.


Min förenings samarbete med museer i Stockholm ger tillgång till en ny och inspirerande motivkrets. Att broderierna ska ställas ut innebär också att jag gör klart även om jag stöter på problem och hinder under resans gång. Besök föreningens galleri om du vill se resultatet av vårt förra projekt på Historiska museet.


22
aug 19

Spår av medeltida liv

Nu drar det ihop sig till höstterminsstart i min broderiförening Skapande Broderi Stockholm. Redan den 18 september är det inlämning av broderier till en utställning på Historiska museet.

Ännu har jag inte påbörjat det praktiska arbetet, men idag sätter jag fart. Även om det inte blivit så mycket sömnad så har jag planerat, tänkt och skaffat material.

Vi arbetar alltså med medeltidstema i samarbete med Historiska museet. Vår uppgift är att ge en broderad kommentar till museets medeltidsutställning.

Jag har fastnat för en kopia av en särk och ett dekorerat stenkärl.

image

Särk i ull, treskaftad kypert med kilar i sidorna, mitt fram och mitt bak samt under ärmarna.

image

Kärlet vet jag inte så mycket om än. Gillade det vackra mönstret. Måste ta reda på mer.

Så här långt har jag kommit hitintills:
– Valt inspirationsobjekt.
– Planerat ändringar av särkens axelparti för bättre passform.
– Köpt ett smidigt och fint kläde på Historiska Rum i Visby.
– Planerat hur mönsteröverföringen ska ske, där sommarens kurs i Påsöm på Mora Folkhögskola gav några nya infallsvinklar.
(Garn finns redan i överflöd. Det gäller bara att välja rätt.)

Jag har alltså allt som behövs för en rivstart.


05
aug 19

Mer Jude Hill och fortsättning på mitt eget försök

Fram och baksida

Fram och baksida

Här ser vi hur Jude Hills broderi från förra blogginlägget utvecklats.

Baksidan är intressant där överflöd från två lager är bortklippta, det schacmönstrade och applikationen med ögat.


Jag fortsätter med min egen vävda bakgrund med småmotiven. För att komma vidare har jag skannat in broderiet, skrivit ut på papper och därefter ritat in tänkbara förändringar.

Första intrycket är att det är rörigt. Det finns inget fokus och man vet inte var man ska fästa blicken. Det blir särskilt tydligt på pappersbilden som också visar skuggorna från quiltstygnen.

En mörkare kontur runt figurerna skulle ”lyfta” dem från bakgrunden. Att sammanbinda dem leder också blicken. Jag är kluven när det gäller det nedre vänstra hörnet. Måste fundera lite till.

image

En pappersutskrift att kladda på för att testa olika lösningar

Det blev en konturlinje med klyvsöm på Jude Hills vis. Hon syr klyvsöm med efterstygn i stället för med stjälkstygn. Det är betydligt lättare att sy och ger dessutom rakare och mer distinkta linjer.

Det blev både kontursöm runt motiven samt linjer som sammanbinder dem till spretiga figurer.

Det blev både kontursöm runt motiven samt linjer som sammanbinder dem till spretiga figurer.

Så här ser broderiet ut när det är klart.

image

Till sist monterade jag broderiet som ficka på en blus. Broderiet tål maskintvätt på 60 grader så det kommer att kunna tvättas på samma sätt som blusen.

Monterat med små huller om bullerstygn.

Monterat med små huller om bullerstygn i brodyrbandet runt fickan på båda sidor om vågmönstret.


03
aug 19

Jude Hill inspirerar

Jag har läst Jude Hills blogg Spirit Cloth från första inlägget från oktober 2006 till idag. Inspirerande läsning, där man får följa hennes arbete i långsam takt. Det handlar om en personlig form av quiltning, som utvecklas i moduler snarare än i traditionella quiltingblock. Det är en blandning av applikation och lapptäckesteknik. Arbetet utvecklas stegvis. Så småningom upptäcker man hennes metod, som är både genomtänkt och konsekvent.

Jude bjuder generöst på såväl process som tekniska lösningar.  Jag har fastnat för flera av hennes idéer.

Ett typiskt verk av Jude Hill med många av hennes kännetecken

Ett typiskt verk under arbete av Jude Hill med många av hennes kännetecken.

Bilden ovan visar tydligt en lager-på-lagermetod. Jude börjar med att fästa ett tyg på en stabiliserande bakgrund med Glue Stitch. Det är ett förstygn/tråckelstygn med ett långt tygn på baksidan och ett litet knappt synligt stygn på rätsidan. Tråden är mjuk bomullstråd ton i ton med tyget, t ex en tråd moulinégarn. Hela ytan fästs fast mot bakgrundstyget. Detta är själva basen för det fortsatta arbetet.

I exemplet ovan har arbetet startat med ett schackmönstrat lager sammanflätat av ljusa och mörka remsor. Vid första anblicken kan man tro att det är kvadratiska lappar i mörka resp ljusa tyger som bildar mönstret men i stället är det remsor som vävts samman. De råa kanterna kännetecknar också Jude Hills verk.

Med många lager tyg finns risk att det blir för tjockt och klumpigt. Judes lösning är att klippa bort så mycket som möjligt från baksidan.

Det centrala motivet byggs sedan ut åt sidorna med fler lappar, applikationer och broderistygn och i detta fall med lösa tvinnade fransar.


Inspirerad av flättrekniken lekte jag lite med några överblivna oregelbundna remsor av lakansväv, fäste hjälpligt med ”Glue Stitch”, dekorerade med några små figurer i plattsöm och quiltade allt mot ett bakgrundstyg samt lade till en ram av brodyrband.

image

Ett första försök med sammanvävda remsor, råa kanter, Glue Stitch och quiltsöm.

Sedan tvättade jag stycket i tvättmaskinen på 60 grader och torkade i torktumlaren för att se hur framför allt de råa kanterna skulle bete sig. Så här långt gillar jag resultatet.

Nu funderar jag på hur/om jag ska fortsätta. Kanske en konturlinje runt figurerna för att ”lyfta” motiven. Förstyg eller något som förenar den vågiga brodyrramen med det övriga motivet saknas. Sedan kanske figurerna behöver bindas samman.


 

 


17
jun 19

Stitch 105: Buttonhole Picot Stitch

During week 17 of TAST 2019 I saw Buttonhole Picot Stitch, for the first time

image

There are two ways to do the picot. Here is a Bullion Knot in combination with Blanket Stitch.

Here is another one. I tried to hide the black lines with a thread.

Another one. I tried to hide some of the black lines with a thread.

image

Here is the second method, three Chain stitches ”in the air” in combination with Buttonhole Stitch.

Both variants are slow to sew and not easy to get nice and tidy. A lot of practice is needed to master them.

Links:

Buttonhole Picot Step by Step Tutorial of 2 Versions

Google picture search


14
jun 19

104. Spanish Feather Stitch

Spanish Feather Stitch is the third stitch new to me from TAST 2109, week 15.
This is a nice looking stitch but not easy to learn. I needed an instruction from YouTube to get hold of it. I also had trouble with the curvy lines on my training cloth. Anyway, here are three attempts. More practice is nessesary.

image

It was easier to work with a light coloured thread. This is my second attempt.

image

My very first Spanish Feather Stitch. This colour made it difficult to see where to put the needle down.

My third and last attempt for now. In combination with Split Back Stitch.

My third and last attempt for now, in combination with Split Back Stitch. I have to do something to hide the disurbing black lines.

Links:

How to hand Embroider Spanish Feather Stitch


Google picture search
Instruction on YouTube


11
jun 19

103. Raised Close Herringbone Stitch

Raised Close Herringbone Stich was a surprise. Beautiful, fairly easy to learn and gives structure to the embroidery. This is the Stitch from Week 6, 2019.

My first attempt. Learning progress.

My first attempt. Learning progress

It takes some practice to get them nice and even.

It takes some practice to get them nice and even.

I do like this stitch. Here is a leaf in many shades of green.

I do like this stitch. Here is a leaf in many shades of green.

Links:

Raised Close Herringbone Stitch Tutorial

Google picture search


07
jun 19

102. Italian Border Stitch

Now, as I have found my lost cloth I will catch up with stitches that are new to me from TAST 2019. The first one is Italian Border Stitch from the second week. A stitch very easy to learn if you know Fly stitch and French knots.

Fly Stitch was my very first TAST stitch. French knots, is one of my favorites and one of few stitches I knew before it started following TAST.

image image image

Links:

Italian Border Stitch Tutorial

Google picture search