12
jul 15

Ores herravantar klara

Under förra årets kurs påbörjades dessa vantar inspirerade av herrvanten från Ore.
image

I år fick vi se dem klara. Fina eller hur?

image


23
okt 13

Tvåändsstickade sockor klara

Här visas sommarens andra stickprojekt. Juli är tvåändsstickningsmånad för mig. Då genomför vi en kurs i tvåändsstickning på mitt lantställe i Furudal, norr om Rättvik. I juli blev alltså dessa sockor, som jag skrivit om tidigare, klara och nu tas de snart i bruk. Jag bor med golvdrag ock kakelugnsbrasor, så ett extra lager isolerande ull är ett måste. Fler bilder på sockorna finns på ravelry.

Du kan redan nu börja drömma om en härlig tvåändsstickningsvecka sommaren 2014. Skicka ett mail till e@ullabritt.se så sätter jag upp dig på intresselistan till nästa års kurs och du får mer information framåt våren. Genom att läsa sådant jag skrivit om tidigare kurser får du en uppfattning om hur vi lägger upp det. Börja läs här så hittar du länkar till flera rapporter från kurserna. Det är fyra dagar i vecka 28 det gäller.


21
okt 13

Bingekoftan klar

Det blev ett längre sommaruppehåll på bloggen än jag hade tänkt mig. Nu är det bara en vecka kvar tills det är dags för vintertid, vi har haft några frostnätter och jag har slutat använda sandaler utomhus. Sommaren är definitivt slut och det är hög tid att återuppta bloggandet. Jag tänker fortsätta att dokumentera mina aktiviteter på det textila området.

Först vill jag berätta att bingekoftan är klar. Knapparna köptes på JM Trimming i New York i juni, en butik som har allt, knappar, band, kristaller, pärlor, paljetter av alla tänkbara slag.  Det blev helt omöjligt att välja, så jag köpte bara enkla knappar till koftan.

Alla poster om koftan finns här.


25
maj 13

Stickmönster på Öland

Ett litet häfte från Ullcentrum på Öland, som diskuterar den öländska stickningens rötter och mönstertradition. Man får veta att ursprunget till mönstren är oklart. Liknande mönster finns på många andra platser i Sverige, runt Östersjön och ute i världen. Dessutom har hemslöjdsrörelsen starkt påverkat vad som nu kallas öländskt.

Hur som helst, häftet innehåller många små fina och användbara mönster, både bårder och ytmönster. Omslagets åttabladiga blomma tillhör de mer kraftfulla. Men jag har stickat ett snarlikt mönster från Gotland, vilket där kallas ”solhjul”.

Mönster och garn köptes på Gotlands Läns Hemslöjd någon gång på 70-talet. Jag var ivrig att komma igång och lade upp i bilkön till gotlandsfärjan, sedan blev det ett UFO, färdigstickat för ett par år sedan.

Det var inte helt självklart med mönsterpassningen i vantens topp och beskrivningen gav inte tillräcklig vägledning. Fick repa upp göra om, när jag insåg att mönstret inte fungerade. Jag gillar vantmudden. Den förekom på flera vantbeskrivningar från Gotlands läns Hemslöjd på 70-talet. De kanske rent av säljs fortfarande. Mudden är ganska vid och sitter inte åt runt handleden. Den är stickad i rätstickning och är dubbel. Mudden avslutas mer ett par cm 2/2-resår.

De optiska mönstren nedan är annars den mönstertyp jag hitintills förknippat med Öland. Även dessa återfinnas på många andra platser.


Bilderna kommer från häftet.

Jag provstickade en variant av det optiska mönstret under kursen ”Stickresan genom Sverige” på HV-skola.


16
jun 12

Handspunnet, rätstickat och liten uddspets

Konstigt att jag har så svårt att bli riktigt klar med mina arbeten. Jag brukar tröttna när jag kan föreställa mig det färdiga resultatet, då är det inte så spännande längre. En klok lärare sade en gång ”Man tycker att något är intressant så länge det finns ett problem. Löser man problemet brukar intresset försvinna”. Jag tog nog till mig detta eftersom det stämmer utmärkt på mig.

image

Nu har jag i alla fall gjort klart denns sjal i handspunnet garn från långfibrig gobelängull. Den var egentligen lättstickad, men att fästa trådar och blocka tillhör det ointressanta.

image

Jag stickade först en trekant i rätstickning, från spetsen och uppåt, och ökade en maska i början på varje varv, tills garnet tog slut.

image

Sedan stickade jag fast en uddspets i svart garn av samma ull.

Garnet är resultat från en kurs i spinning på Sätergläntan för ett par år sedan. Vi övade oss att karda långfibrig ull så att fibrerna kom att ligga parallellt.

image image

Det är inte helt enkelt när kardorna är mycket kortare än ullen.


31
maj 12

Orevantarna klara

Nu är mina tvåändsstickade orevantar klara. De är maj månads UFO i 12 under 12, så det är i sista minuten. Men med tanke på att jag hållt på i flera år med detta projekt så tycker jag att det rullat på bra mot slutet.

image

Förebilden till denna vante finns på Norrboda gammelstad i Ore socken, Furudal. Jag har tidigare skrivit om dem här.

Garnet är stickgarn Extra från Bergå, som tyvärr inte tillverkas längre. Jag har använt stickor nr 2. Originalet har betydligt tunnare garn och tunnare stickor. Det innebär att mina mönsterfigurer är mycket grövre än förlagans.

Det finns mer stickat från Ore på bloggen. Här är alla inlägg.


01
feb 12

Nu är det kallt om öronen

image

Så kom vintern till slut även till stockholmsområdet.  Nu behöver man något värmande. Varför inte sticka denna mössa efter min beskrivning. Det var visserligen många år sedan jag stickade den själv, men jag får fortfarande frågor och synpunkter på beskrivning från besökare på min gamla hemsida.

Här är den senaste.
”Vill bara tacka för mönstret på ”Mössa i Silketweed”. Särskilt bra blev ”kullen”.
Jag stickade den i Fugagarn-Järbo istället. I garnaffären sa de att jag skulle använda rundstickor på 40 cm, men det blev alldeles för stramt att sticka på så jag fördela alla maskor på 4 strumpstickor istället och det gick bra också. Mannen är mycket nöjd

Carina”


21
jan 12

Tänk om jag hade ro att sitta ner och spinna lite

Oh, så härligt rofyllt det är att spinna. Jag önskar att jag tog mig mer tid till spinning. Nu har jag just fått en inspirationskick genom att färdigställa årets första UFO inom ramen för projektet 12 under 12.

image

Mitt val föll på en väst i mitt första egenspunna garn, en massa småsnuttar som kombinerades till en väst. Detta skedde redan på 70-talet och konstigt nog krympte västen i garderoben.

Synd på ett så fint garn, omöjligt att repa upp för att användas till något annat. Det måste finnas en annan lösning. Jag funderade en hel del, men fullföljde inte. Västen hamnade i högen ”bortglömt” i några år. Nu är den klar och jag har skrivit om den på 12 under 12, här.

image


30
dec 11

The final countdown 2

Så har den andra uppgiften inför nyår postats här. Uppgiften går ut på att i röran från igår välja något att ta itu med lite grundligare.

Jag hittade en liten spetsstickad skarf som jag färgade i augusti under en kurs på Sätergläntan. Den såg mest ut som en disktrasa, men nu är den uppspänd på strykbrädan och kommer att bli jättefin i morgon, dessutom varm och skön att ha runt halsen när nyårsvinden viner.

image

Mitt andra fynd i röran var mitt första försök att sy spets. Spetssöm har jag också skrivit om tidigare, nämligen HÄR. Till en början blev jag djupt missnöjd med resultatet, men vid närmare eftertanke kanske det kan användas till något. Nu är även detta lilla prov uppspänt på strykbrädan. Bilden kan ge intryck av att det är en blomma i jätteformat, men den är bara 5 – 6 cm hög.

image


09
dec 11

Tvåändsstickade vantar med mudd i krokmaskor

image

image

Mudden i dessa vantar är stickade med krokvarv, alltså på samma sätt som mönstret i ärmarna, som visades här. Den melerade effekten åstadkoms genom att maskantalet är udda och varje varv är ett krokvarv, alltså inga mellanliggande räta varv.

Genom att maskantalet är udda kommer en mörk maska att stickas ovanpå en ljus, och vice versa. Maskbågen från varvet under syns därför på framsidan och  det uppstår en blandning av färgerna.

Garnet är Wålstedts z-tvinade och stickorna nr 2,5.