02
maj 13

Shibori Knits

Köper du också böcker på en intressant titel eller omslagsbild?

Denna bok blev min när jag egentligen sökte efter något helt annat. Jag har anmält mig till HV:s nya kurs Shibori och tänkte förbereda mig genom att läsa en bok i ämnet.

Shibori är en uråldrig japansk färgningsmetod, där man skapar mönster genom att reservera delar av tyget som inte ska färgas.

På Adlibris föll mina ögon på Shibori Knits av Gina Wild, alltså något helt annat. Här beskrivs hur man, i stället för att färga, tovar stickad ull och i stället för att hindra färgning av vissa partier, förhindrar tovning med olika metoder. Man kan exempelvis knyta in föremål i stickningen, sy veck, som efter filtningsprocessen tas bort, blanda garner med olika filtningsegenskaper, etc.

Boken ger många uppslag till experiment med stickade material även om de beskrivna modellerna inte helt faller mig i smaken.

Efter detta lilla stickspår får jag väl leta efter en bok som faktiskt behandlar ämnet.

 


13
apr 13

500 Felt Objects

En inspirationsbok utan dess like. Här hittar man kläder, smycken, skulpturer, heminredning och till och med möbler.

Jag har nästan ingen erfarenhet av tovning, har provat lite i tvättmaskinen och gått en alltför kort kurs i nunotovning. Men, den här boken kan jag bläddra i hur länge som helst och lusten att lära mig mer om tovning bara växer.

Att boken innehåller 420 sidor och inte kostar mer än 158 kr på Adlibris gör inte saken sämre. Oj, nu blev jag visst reklampelare – ja, varför inte?


02
mar 12

Slöjdtips

image

Idag har mina tovade bollar visats på bloggen 356 saker du kan slöjda. Dagen till ära visas en boll jag broderade häromdagen.


04
okt 11

Mina egna arbeten från kursen i nunotovning

Nu har jag kompletterat mina bilder från kursen i nunotovning med mina egna arbeten. Hade inte ro att ta kurstid för att fota dem, så det blev först idag.

image

Resultater för egen del blev ett antal provlappar och en sjal som jag kommer att använda när det blir lite kallare framåt hösten.

Fler bilder finns här.


02
okt 11

Nunotovning

image

Igår på världstovningsdagen gick jag igenom mina bilder från förra helgens nunotovningskurs. Nu finns de på Flickr!, se här.

Jag har sett nunotovning på utställningar tidigare och faschinerats av de  tunna och fina  kvaliteter, har t.o.m sett en nunotovad brudklänning. Urläckert. När jag gick till kursen trodde jag att det skulle vara riktigt svårt att åstadkomma något liknande, men upptäckte att det var ganska enkelt.

Nuno är japanska för tyg. Nunotovning är en teknik där man tovar samman ett tyg med ull. I regel väljer man ett tunt och glesvävt sidentyg och lägger på ett flortunt lager av merinoull. Det ska verkligen vara tunt. Jag använde 75 gram ull till 3 meter siden då jag tovade min första sjal – med lite träning kanske jag kan lägga ut ullen ännu tunnare.image

Under tovningsprocessen krymper ullen ihop till ungefär hälften, tyget krymper inte uten lägger sig i fina veck. Det ser nästan ut som smock.

Under kursen lärde vi oss principen för nunotovning och gjorde en hel del prover i olika kvaliteter. Andra dagen tovade vi en sjal, ett tyg el dyl. Tror faktiskt att jag skulle våga testa på egen hand efter denna introduktion.

Lite länkar för den som vill veta mer:
Kursarrangör var länshemslöjdskonsulentena i Stockholm, Slöjdhuset.
Slöjdfröjd (pdf-fil)
Kursledare fantastiska, pedagogiska Yvonne Habbe.

 


01
okt 11

Idag är det världstovningsdagen

image

Idag är det världstovningsdagen. Jag firar den med att visa mina tovade bollar.

Vissa tror att jag sparar på allt, men det är bara ont förtal. Jag sparar bara på sådant som är användbart, eller snarare sådant som jag tror att jag kan ha användnig för. Sällan vet jag vad det ska användas till. Det brukar visa sig.

-Jag sparar i alla fall de småsnuttar av ullgarn som blir över när man fäster trådar. Av dessa tovar jag bollar som ibland dekorerars med broderier. Bollarna används att hänga på nyckelringen.

image

Småsnuttarna av ullgarn formas till en boll som knyts in i en gammal nylonstrumpa. (Jag sparar natuligtvis nylonstrumpor också.) Sedan får bollen gå med i tvättmaskinen tillsammans med en vanlig 60-tvätt. I regel kommer det ut en fin rund boll, men ibland måste man lägga på lite mer ull och köra ytterligare en gång i maskinen.

Så kommer det roliga, bollen ska dekoreras, t ex som här med franska knutar och läggsöm. Bandet är en i-cord stickad med 4 maskor.

Fler bollar finns på i min Flickr! photostream.

Jag har tidigare skrivit om dessa bollar på min gamla hemsida.