28
feb 13

Bandvävning

Jag äger en bandvävstol, en bandgrind och brickor för bandvävning. Jag har försökt att tälja en gaffel för gaffelpåtning och jag har sparat några gamla trådrullar i trä för att användas till påtning. Som du förstår tänker jag prova på att väva band så småningom. Men tills vidare räcker det med att bläddra i den innehållsrika boken Band på många sätt från HV:s konsulentkurs på 70-talet.

Boken innehåller det mesta man behöver veta för att komma igång att väva band. Den kom ut i flera upplagor och den tredje från 1985 ligger på nattduksbordet just nu.

Vid närmare eftertanke så sysslar jag faktiskt med band, men i väldigt liten skala.
1. På mina tvåändsstickade vantar flätas en snodd av ändarna från uppläggningen. Det är faktiskt ett flätat band som beskrivs i boken. Det kommer en bloggpost om hur man flätar så småningom. Vi ska ju göra snoddar på kursen i tvåändsstickning för Sollentuna slöjdgille.
2. Mina tovade bollar förses också med ett slags band, en sk i-cord. Det är en stickad snodd som liknar en trådrullepåtad snodd. Här finns en beskrivning av hur man gör.


09
jun 12

Rödvitt i Dalarna

Hemslöjden 100 år firas i hela landet med utställningar och aktivitetet.

Jag besökte för ett par veckor sedan jubileumsutställningen på Dalarnas museum, och eftersom jag på sistone pysslat med orevantarna fortsätter jag att uppmärksamma det röd/vita.

Denna utställning visar bl a många vantar, både traditionella och nyskapande. Inga typiska Orevantar dock, men man ser tydligt det röd/vita inslaget i många alster.

image

Det röd/vita återkommer också i andra föremål i utställningen. Jag gillade både trasväven och kuddarna på detta tema.

image

image

Utställningen pågår hela sommaren och visar en fantastisk variation av tekniker och material.


17
maj 12

Nordiska museets vävutställning

image

Besökte Nordiska museets fina vävutställning idag med både traditionellt och nyskapande. Här visas krabbasnår.


19
apr 12

Vackraste frukostduken

På frukostbordet i Strandby låg denna vackra damastduk.

image

Den är vävd på Georg Jensen Damaskvaeveri i Kolding.

image

Det måste vi besöka på hemresan.


29
mar 12

En gammal handduk berättar

Kardorna som jag skrev om igår kom inlindade i en gammal handduk, sliten till sista tråden. Möjligen trodde faster Carin att jag skulle kasta den. Men hon vet inte att jag aldrig kastar något som är vackert eller kan användas.

image

Handuken har säkert tjänstgjort i många år, först som handhandduk och därefter som trasa, kanske till fönsterputsning eller disk. När den inte längre dög som trasa blev den ett skyddande omslag kanske för ett par kardor, så att de inte skulle repa sönder intilliggande föremål i byrålådan, slutligen blev den ett embalage när kardorna transporterades i en väska. Det finns ju risk att andra saker i väskan kan trassla in sig i kardornas piggar. Därefter borde livet vara slut för denna handduk.

Visst tänkte jag klippa mattrasor först, men detta material är ju alltför slitet för att duga ens till mattrasor. Jag tvättade i alla fall upp handduken och sedan tittade jag på den en gång till och såg att den var riktigt vacker.

Handduken är vävd med ränder i satin som är lika på rät-och avigsida. Varptrådarna är tunnare och slätare än inslagen. Inslagstråden har mer struktur, är oregelbunden, förmodligen är det handspunnet lin. På sina ställen är inslagen tätare (se bilden ovan). Det vittnar om att handduken är handvävd och att väverskan gjort ett uppehåll i vävningen och inte direkt hittat tillbaka till samma inslagstäthet efter uppehållet. Det är alltså någon som lagt ner både tid och arbete på att skapa denna handduk och därför vårdat den länge.

… eller är jag helt ute och cyklar, jag menar spekulerar. Handduken är fållad på maskin. En fin handvävd handduk skulle nog fållas för hand idag. Hålen kan ha tillkommit genom felaktig tvätt, kanske fläckborttagning med klorin. Den kanske är inhandlad som andrasortering på någon realisation på 60- talet. Ingen har brytt sig om att märka handduken med ett fint broderi. Gjorde man inte det förr på sina fina handdukar?

Efter tvätt och strykning kan du se den bättre biten av handuken på bilden nedan och jag tycker att den är vacker oavsett historien bakom.

image

Linet har en fin glans även som mycket slitet. Mönstret framträder fint. Visst är det härligt med material som åldras vackert.

Jag tror att denna handuk ska få leva lite till.


29
okt 11

Nya trasmattan

image

Min senaste matta är tonad från gult till rött/vinrött, vävd i kypert med dubbla ganska tunna trasor, varav den ena i frotte. Varpen är kraftig svart linmattvarp, med 25 trådar per 10 cm. Denna kvalitet gör att man kan packa trasorna tätt och man får en tjock och stadig matta.

Just nu sprider frottetrasorna en hel del ludd, men det blir nog bättre efter ett antal dammsugningar.

Mattan är 4 meter lång och vävd för en speciell plats. Tyvärr passar den inte längre på sin förutbestämda plats, eftersom vi valde en tapet som inte passar till mattan. Tapeten är jättefin, så mattan måste få ett annat hem. Nu står den hoprullad bakom TV:n.

image