18
okt 15

Kurshelg tre, dag 2: Textil formgivning.

Gårdagens fotoövningar handlade om att fota en jacka i olika ljus och på olika sätt. Jackan såg ut så här:

bild2b

Jag blev mest nöjd med detaljbilden av det veckade partiet som visades i föregående post. Dagens övning handlade om att göra ett vernissagekort med inbjudan till en utställning inspirerad av gårdagens övning.

För mig ligger broderiet nära och jag tänker mig en utställning med broderier på temat ”Det grova möter det skira”, där jag tar fasta på kontrasten mellan den grova ullen med inslag av glansiga trådar och den skira chifongen i  de veckade partiet. De råa kanterna med korta fransar kan också tillföra något i det tänkta broderierna. Min utställning fick arbetsnamnet, ”En jackas berättelse”. Det kanske blir något av dessa tankar så småningom.

Vernisagekorten skissades först på papper och sedan tog vi hjälp av Photoshop och InDesign för att färdigställa dem.

Nästa gång vi träffas i blir det stoffteckning och kroki, områden jag inte alls känner mig bekväm med, en riktig utmaning alltså.


17
okt 15

Textil formgivning på HV – tredje kurshelgen

Idag fortsätter kursen med fotografering. Vi fotare både inomhus med konstljus och utomhus med dagsljus. Därefter följde redigering i Photoshop.

Detta är en av bilderna. Kan någon gissa vad det föreställer?

bild1
Tidigare inlägg om kursen finns här:
Redan andra kurshelgen på HV-kurs
Rapport från kurshelg 2, textil formgivning, dag 2


23
sep 15

Rapport från kurshelg 2, textil formgivning, dag 2

Denna dag bjöd på föreläsning och bildvisning som handlade om vad man bör tänka på när en utställning planeras. Vilken känsla förmedlas?
image

Vi skapade också ”besökare” och modeller av utställningsföremål.
image

image

Så här såg det ut när vi var klara:

image imageimage image Nästa kurshelg ska vi bl a ljussätta våra utställningsmodeller.


22
sep 15

Rapport från kurshelg 2, textil formgivning

Som vi jobbade – intensivt från första ögonblicket.

Först redovisade vi designuppgiften och jag förvånas över att alla löst en och samma uppgift på helt olika sätt. Inget rätt, inget fel, bara idérikt och inspirerande.

image

Lisbet Salander får en ny garderob inför afrikaresan.

image

Kungen får nya påslakan inspirerade an mosaikbitar.

image

Robyn får en broderad kudde till soffhörnet inspirerad av ett av hennes skivomslag.

Under eftermiddagen gjorde vi  en modell av en utställningslokal i skala 1:20.

image

Vi utgick från en verklig loktal, nämligen HV:s galleri mot gatan. Lokalen mättes upp och modellen tillverlades i Kapaskiva. Vi använde både lim och knappnålar för att foga samman delarna.

Så här långt hann vi den första dagen.


19
sep 15

Redan andra kurshelgen på årets HV-kurs

Redan en bit in på hösten och strax ska jag kila iväg till den anda kurshelgen på Handarbetets Vänner. Oh, så mycket jag lärt mig på dessa kurser, så roligt det är dessutom.

Detta läsår går jag kursen Textil Formgivning, fortsättning, och vi har redan läxa. Älskar läxor. Den första kurshelgen handlade om designprosessen. imageUppgiften, som påbörjades under den helgen, består i att utforma en produkt för en känd person och redovisa den i en liten ”dragspelsbok”.image

Vi ska redovisa hela prosessen från moodboard till modell eller skiss på produkten.

image

Jag får på min lott att designa för är Robyn, denna färgstarka, charmiga och kraftfulla person. Uppgiften passar mig perfekt. Jag är glad att jag inte fick kungen eller Zlatan.

image Detta skivomslag blir så småningom min inspirationsbild. Idag fortsätter äventyret.


16
sep 15

Klänningsbroderiet klart

imageMinns ni mitt klänningsbroderi? Förmodligen inte.

Mina kurser på Handarbetets Vänner har inneburit att högen med UFO: n växt. Men nu kan jag i alla fall stolt berätta att klänningen är klar och bars på sonens bröllop den 5 september. Här kommer bilder på broderiet.

Alla poster om detta broderi finns här.

image

image

image

image


19
jan 14

Sy garderoben med en plan

Det är lika bra att erkänna. Jag är periodare. Det spelar ingen roll vad det gäller, antingen  engagerar jag mig helhjärtat, eller också blir det minsta möjliga. Under hösten har jag inte broderat, inte stickat, inte bloggat. Jo, jag har faktiskt gått på en kurs på HV, shibori, men jag måste erkänna, att jag inte engagerat mig fullt ut där heller.

Men jag har sytt, mer än på länge, tillsammans med andra, i Facebookgruppen ”Sy garderoben med en plan”. Det är en aktiv och trevlig grupp, där man ger varandra uppmuntran och sömnadstips.

Gruppen startade i höstas med att man skulle planera och sy en höstgarderob, med 5-6 plagg, som passar ihop och stämmer med den egna garderoben. Jag kom in ganska sent, så jag sydde bara ett höstplagg – en tunika av ett broderi som påbörjades under HV:s konstsömnadskurs under avsnittet, vitbroderi.

TunikaFram

Därefter följde samma uppgift för vintern, nu sydde jag 5 plagg, varav det största var en kappa i vadmal. För några år sedan gick jag på en kurs på Sätergläntan i vadmalssömnad och gjorde då ett grundmönster till en kappa. Det kom till användning nu, en kapuschong lades till och nu blev det ett rejält skydd mot vinterkylan.

kappaFram600

Sedan sydde jag en massa annat också, av bara farten, när maskinerna ändå stod framme, och träda med rätt tråd, ja ni vet, det är lika bra att passa på.

Och snart är det vår. Det ska bli 6 nya plagg till våren.


22
jun 13

Pärlbroderi

Här fortsätter rapporteringen från kursavslutningen på HV:s fortsättningskurs III i konstsömnad.

Två måndagskvällar behandlade pärlbroderi. Vår kursledare visade massor av vackra broderier som bygger på kurdisk tradition. Jag väljer att visa mössan nedan med intressanta stygn.

Själv är jag, som tidigare sagt, inte särskilt intresserad av pärlbroderi. Jag tog dock tillfället i akt ock sydde fast några pärlor och paljetter på min Crazy Quilt från tidigare kursmoment.

Mina kurskamrater var betydligt flitigare och kreativare än jag. Idén att smycka knappar med pärlor lockade mig.

Nedan följer några broscher.

… och lite fria fantasier.

Visst måste jag erkänna att det blev fint. Man ska ju aldrig säga aldrig. Jag kanske plockar fram lite pärlor och testar en vacker dag.

Nu är det bara två kursmoment kvar. Nästa moment handlar om Yllebroderi och det avslutande momentet handlar om Berättande broderi.

 


19
jun 13

Sashiko

Så kom turen till avsnittet Sashiko, en japansk teknik som bygger på förstygn. Tekniken används traditionellt för att laga, förstärka och quilta. Idag används Sashiko i avancerad konstsömnad och har en strikt uppsättning regler man bör följa.

Jag tjuvstartade lite med en kurs på Slöjdhuset och var riktigt stolt över detta verk. Men när jag fick höra vår lärare Ann-Margret Wallner presentera tekniken och visa sina arbeten, insåg jag, att det fanns mycket att lära. Motiven kunde ritas upp bättre och stygnen borde vara mycket jämnare. Dags för teknikövning.

Vi testade att sy på olika tyger och med skiftande garnkvaliteter.

Därefter koncentrerade jag mig på ett lite större, men inte så komplicerat arbete för att träna mig att sy jämna och fina stygn. Inte helt lätt.

Vi valde alla olika infallsvinklar och lösningar. Här visas några av mina kurskamraters arbeten:

Sashiko är en mycket användbar teknik, som jag helt säkert kommer att fortsätta med. Först ska jag lappa och laga mitt älsklingsnattlinne, som på sina ställen är helt tunnslitet. På nätet finns exempel på plagg lagade så att bottentyget knappast syns längre, både rörande och charmigt. Mitt hjärta klappar lite extra för omsorgsfullt vårdade textilier.

Här kan du hitta några inspirationsbilder från Pinterest.

Nästa rapport från kursavslutningen handlar om pärlbroderi, något som jag faktiskt inte alls såg fram emot. Bling, bling är inte min melodi.


17
jun 13

Brodera på stickat

Konstsömnadskursen innehöll ett avsnitt där vi broderade på stickat. Tolkningen av uppgiften var väldigt vid. Några av oss räknade maskor, andra broderade fritt. Material och kvalitet skiftade, tunt, grovt, handstickat, maskinstickat, trikå etc. Någon testade även att brodera på tovat.

Själv valde jag att testa maskbundet broderi på prover från fortsättningskurs II i stickning, som gick parallellt med konstsömnadskursen. Jag skrev lite om det här, sedan använde jag även denna provkofta för ytterligare försök med broderi på stickat.

Det är inte helt lätt att brodera på stickat om man ska behålla stickningens elasticitet.

Mina kurskamraters arbeten visade prov på både kreativitet och skicklighet:

 

 

De flesta bilderna talar för sig själv, men denna mössa kräver kanske en förklaring. Det är en tunnare mössa helt täckt av stora kedjestygn med flera trådar mohairgarn. Fyndigt tycker jag.

Jag förundras över hur olika vi löste uppgiften och är helt säker på att jag kommer att experimentera vidare med broderi på stickat.

Vill du se fler exempel på broderat på stickat kan du besöka vår kursledare Katarina Evans blogg. Hon visar både eget material, inspirationsmaterial till kursen och bilder från själva kursarbetet.

Nästa blogginlägg från kursavslutningen i konstsömnad kommer att handla om Sashiko.