20
okt 15

Stitch Magic

Då och då försöker jag bringa ordning bland mina böcker. Sedan bär jag omkring dem till olika ställen och till slut har jag ingen aning om var de finns eller ens om de finns i min ägo. Flera misslyckade försök att få en ändring ligger bakom mig. Och nu tar jag tag i eländet igen.

Efter att ha sorterat i högar, ställt in i hyllor osv försjunker jag i en bok, som jag för länge sedan glömt att jag köpt.

image

Det är Stitch Magic av Alison Reid, som handlar om hur stygn, både hand- och maskinsömnad, kan ge ett tyg en ny form eller ett nytt uttryck. Spännande. Jag får genast lust att testa. Med övningen från kursen textil formgivning i tankarna, där jag lekte med temat ”grovt möter skirt”, vill jag genast gå till syrummet och plocka bland mina tyger.

… eller ska jag fortsätta att läsa? … eller ska jag fortsätta att städa? Vardagen är full av beslut av detta slag.

På nätet finns kompletterande material till boken:
Bilder från boken
Magic Stitch-Along


05
jan 14

Broderier från Indien och Pakistan

Titta vilken fin julklappsbok jag fick av min syster. Vi planerar att åka på textilresa till Indien i höst så detta blir en bra förberedelse.

Visst ser man likheter med våra skånska yllebroderier. Bilden visar en detalj från en kudde sydd i bomullsgarn på bomullsbotten.


25
maj 13

Stickmönster på Öland

Ett litet häfte från Ullcentrum på Öland, som diskuterar den öländska stickningens rötter och mönstertradition. Man får veta att ursprunget till mönstren är oklart. Liknande mönster finns på många andra platser i Sverige, runt Östersjön och ute i världen. Dessutom har hemslöjdsrörelsen starkt påverkat vad som nu kallas öländskt.

Hur som helst, häftet innehåller många små fina och användbara mönster, både bårder och ytmönster. Omslagets åttabladiga blomma tillhör de mer kraftfulla. Men jag har stickat ett snarlikt mönster från Gotland, vilket där kallas ”solhjul”.

Mönster och garn köptes på Gotlands Läns Hemslöjd någon gång på 70-talet. Jag var ivrig att komma igång och lade upp i bilkön till gotlandsfärjan, sedan blev det ett UFO, färdigstickat för ett par år sedan.

Det var inte helt självklart med mönsterpassningen i vantens topp och beskrivningen gav inte tillräcklig vägledning. Fick repa upp göra om, när jag insåg att mönstret inte fungerade. Jag gillar vantmudden. Den förekom på flera vantbeskrivningar från Gotlands läns Hemslöjd på 70-talet. De kanske rent av säljs fortfarande. Mudden är ganska vid och sitter inte åt runt handleden. Den är stickad i rätstickning och är dubbel. Mudden avslutas mer ett par cm 2/2-resår.

De optiska mönstren nedan är annars den mönstertyp jag hitintills förknippat med Öland. Även dessa återfinnas på många andra platser.


Bilderna kommer från häftet.

Jag provstickade en variant av det optiska mönstret under kursen ”Stickresan genom Sverige” på HV-skola.


23
maj 13

Handbok i stickning

Oh, vad jag älskar dessa gamla böcker. Denna är en omsorgsfullt skriven lärobok i stickning av Barbro Wahlund-Lundquister från 1946, där man fortfarande kan lära sig mycket. Jag stickar inte sockor så ofta och behöver just nu en påminnelse om hur man stickar hälar.

Men boken påminner också om mycket annat, hur språket utvecklas, om hur modet förändras och till och med om hur man förändrar sin syn på hur en människokropp ser ut.

Förutom tidsbilden ger boken även insikter i mer bestående sanningar, t ex en rejäl dos materialkunskap, olika varianter av grundläggande stickmoment, grundmönster till vantar, sockor och klädesplagg för barn och vuxna. Javisst, dessa måste modifieras för att passa idag, men de är en utmärkt utgångspunkt.

Tack Olle-Petter för denna utmärkta bok. Du som är medlem i Ravelry kan se exempel på hans stickning här.


20
maj 13

Knitting Brioche

Brioche är ju ett bakverk, en slags bulle som bakas med en grop eller ett hål i mitten där man lägger ner en lite för stor degklump. När degen sedan jäser reser sig den lilla bullen i mitten mer än den övriga delen av bakverket. På så sätt skapas det karakteristiska utseendet. Denna bulle har gett namn till en stickteknik.

På svenska använder vi ordet ”patentstickning” för denna teknik. Patentstickningen bygger bl a på lyfta maskor och omslag. Den ”växer” på bredden och påminner kanske därför om ett jäsande bakverk.

Boken Knitting Brioche av Nancy Marchant är en guldgruva för den som vill lära sig allt, ja, jag menar verkligen allt, om patentstickning. Hennes webbsida är nästan lika innehållsrik.

Både webbsidan och boken ger mersmak. Nancy kommer att vara en av kursledarna under Stickstämman på Hållands folkhögskola i augusti och jag ser verkligen fram emot att få ta del av hennes kunskaper. I väntan på det ska jag grotta ner mig i boken och det blir säkert fler blogginlägg om patentstickning under sommaren.

Visst är det läckert med flerfärgspatent. Bilden kommer från boken.


19
maj 13

Fler böcker

För ett par månader sedan skrev jag om försöket att skapa en lista över mina hantverksböcker. Då visade jag också en liten hög med böcker från mitt nattduksbord. Jag har gått i genom dem plus ytterligare några som jag ramlat över under tiden. Allt finns i boklistan.

Nu har jag laddat med en ny hög, lite huller om buller, men två av dem är särskilt angelägna. Det är Designs and patterns from Muhu Island, som jag skrivit om tidigare, samt Knitting Brioche (patentstickning). I augusti bär det av till stickstämma på Hållands folkhögskola och jag hoppas få fördjupa mig i patentstickning och stickning från Muhu. Bäst att komma väl förberedd, då får man ut mer av kurserna.

Jag ska nu ta itu med den här högen och börjar med att skriva in böckern i boklistan. Därefter länkas blogginläggen till titlarna i listan, allt eftersom de publiceras här.


18
maj 13

Color your cloth

Nu har jag impulsköpt en bok igen. Jag slog till och köpte denna bok, som ömsom skjuter över målet och ömsom är alltför trivial.

Ibland känner jag lust att färga ett tyg, delar av ett broderi el dyl, men mina kunskaper i området är bristfälliga.

Författaren, Malka Dubrawsky, går igenom olika metoder att skapa tryckta mönster, från potatistryck, över stämplar till reservage med vax. Jag får också veta hur man kan inreda ett hörn i garaget till färgeri – men tyvärr har jag inget garage. Jag uppmanas att använda ett förkläde när jag färgar – det kunde jag nog räkna ut själv.

Visst finns det en hel del att hämta i denna bok, men tills vidare lägger jag den åt sidan. Men jag fortsätter att följa författarens bilder på Flickr!, hemsida och blogg. Allt du behöver för att hitta dit finns här.


17
maj 13

Maskinbroderi

Även dagens inlägg handlar delvis om symaskinen. På HV:s konstsömnadskurs har vi testat maskinbroderi. Det resulterade inte i något mästerverk precis, men jag har provat lite.

Vi testade bl a ”pricksöm”. Man ökar helt enkelt trådspänningen på övertråden så att undertråden dras upp på framsidan. Med en kontrastfärg på undertråden bildas då prickar på rätsidan.

Nästa bild visar avigsidan. Vi använde ett stadigt bomullstyg som stödtyg.

En ny teknik kräver en fördjupning på nätet eller i någon bok.

Jag hittade denna bok av Pam Watts med bara 64 sidor, men innehållsrik. Den ger både tips och inspiration.

Under kursen testade vi också ”lurvvsöm” som även presenteras i boken. Ögglor bildas med hjälp av en tråckelpressarfot – ett tillbehör till Berninas symaskiner, se bilden nedan. Tyvärr finns den inte till min nya Janomemaskin.


16
maj 13

Mastering The Art of McTavishing

När jag läser amerikanska hantverksbloggar och bläddrar bland amerikanska hantverksböcker inser jag hur stort quiltning är i USA. Jag närmar mig med försiktiget. Det är roligt att upptäcka hur mycket man kan åstadkomma med symaskinens hjälp. Quilten verkar för amerikanen vara vad trasmattan är för en svensk – ett återbrukshantverk med trådar, minnen och associationer bakåt i tiden.

Den här boken presenterar ett avspännt förhållningssätt till quiltning, som annars följer strikta regler. Karen McTavish har utvecklat en helt eget quiltningsstil, som också bär hennes namn. Hur denna stil vuxit fram och hur man kan lära sig att behärska den är bokens tema.

Bland exemplen från boken fastnade jag för dessa quiltade jackor i collegetyg med mönstrat bomullsfoder.


02
maj 13

Shibori Knits

Köper du också böcker på en intressant titel eller omslagsbild?

Denna bok blev min när jag egentligen sökte efter något helt annat. Jag har anmält mig till HV:s nya kurs Shibori och tänkte förbereda mig genom att läsa en bok i ämnet.

Shibori är en uråldrig japansk färgningsmetod, där man skapar mönster genom att reservera delar av tyget som inte ska färgas.

På Adlibris föll mina ögon på Shibori Knits av Gina Wild, alltså något helt annat. Här beskrivs hur man, i stället för att färga, tovar stickad ull och i stället för att hindra färgning av vissa partier, förhindrar tovning med olika metoder. Man kan exempelvis knyta in föremål i stickningen, sy veck, som efter filtningsprocessen tas bort, blanda garner med olika filtningsegenskaper, etc.

Boken ger många uppslag till experiment med stickade material även om de beskrivna modellerna inte helt faller mig i smaken.

Efter detta lilla stickspår får jag väl leta efter en bok som faktiskt behandlar ämnet.