Hur gör man: Krokmaskor

Nu när du kan sticka räta och aviga maskor är krokmaskor en enkel match.

Placera tråden från den senast stickade maskan på arbetets rätsida och den andra på arbetets avigsida. Sticka en rät maska med tråden på avigsidan. Sticka sedan en avig maska med tråden på rätsidan. Fortsätt att sticka växelvis med tråden på avigsidan och tråden på rätsidan. Sticka var annan maska rät och var annan avig.

Resultatet blir ett varv där en tråd ligger framför de räta maskorna, ett så kallat krokvarv.

På nästa varv stickas den räta maskan ovanpå en avig i varvet under och den aviga maskan stickas på en rät maska i varvet under. För att få snygga och osynliga varvväxlingar krävs ett udda antal maskor. Eftersom krokmaskorna drar ihop stickningen kan det vara lämpligt att öka en maska vid behov.

Två krokvarv stickade på detta sätt kallas kedjekrok eller kedjegång. Kedjekrok används ofta för att hålla in en vantkrage innan man stickar en tumkil.

Kedjemaskor används också till så kallade krus som är den traditionella, unika mönstertypen i tvåändsstickning, vilken inte kan åstadkommas med andra stickmetoder.

Vi ska träna på kedjevarv, krokvarv och krus på vår provlapp.

På våra museer, hembygdsgårdar etc kan vi ofta finna fina exeplar av brudvantar stickade med krus. Bilden nedan kommer från Digitalt Museum. Sök gärna i deras databas för fler bilder.

På vanten ser du krus och avigvarv förutom slätstickning.

Studera bilden noga, så kanske du upptäcker fler saker som borde nämnas när man granskar vanten med en vaken blick. Vi talar om det när vi träffas under kursen.

Tags: , ,

Comments are closed.