En egen vante

Tisdagen före påsk hade vi vår fjärde träff i tvåändsstickningskursen. Kursdeltagarnas  övningsvantarna börjar bli klara och många är igång med sina teknikövningar. Övningarna handlade då om krokvarv, kedjegång och o:n. Nästa träff blir på tisdag. Då kommer jag att presentera djupmaskor. Vi ska också fläta en snodd och planera nästa vantprojekt.

Det är dags att planera egna tvåändsvantar från grunden. Många vill sticka ”krus” i vitt. På jakt efter vitt z-tvinnat garn från Wåhlstedts upptäcker jag att det är slutsålt. Man ska spinna nytt, men jag har inte fått besked om när.

Men planera kan vi ju göra i alla fall.

Jag brukar alltid sticka vantar efter min egen hand och utgår från måttet runt handen ett par cm ovanför tumgreppet. Mät din hand, prova och anteckna när du stickar din vante. På så sätt kan du utveckla ett eget grundmönster som sedan kan anpassas det till vilken storlek som helst och till vilket garn som helst.

Det behövs ett masktäthetsprov för att kunna göra beräkningarna. Våra övningsvantar blev, som ni sett, väldigt olika beroende på skiftande handlag, så masktätheten har stor betydelse för slutresultatet.

Hur vill vi/ni ha er vante? Skissa på några ide’er som vi kan diskutera i kursen.

Tags: ,

Comments are closed.