Knitting Brioche

Brioche är ju ett bakverk, en slags bulle som bakas med en grop eller ett hål i mitten där man lägger ner en lite för stor degklump. När degen sedan jäser reser sig den lilla bullen i mitten mer än den övriga delen av bakverket. På så sätt skapas det karakteristiska utseendet. Denna bulle har gett namn till en stickteknik.

På svenska använder vi ordet ”patentstickning” för denna teknik. Patentstickningen bygger bl a på lyfta maskor och omslag. Den ”växer” på bredden och påminner kanske därför om ett jäsande bakverk.

Boken Knitting Brioche av Nancy Marchant är en guldgruva för den som vill lära sig allt, ja, jag menar verkligen allt, om patentstickning. Hennes webbsida är nästan lika innehållsrik.

Både webbsidan och boken ger mersmak. Nancy kommer att vara en av kursledarna under Stickstämman på Hållands folkhögskola i augusti och jag ser verkligen fram emot att få ta del av hennes kunskaper. I väntan på det ska jag grotta ner mig i boken och det blir säkert fler blogginlägg om patentstickning under sommaren.

Visst är det läckert med flerfärgspatent. Bilden kommer från boken.

Tags:

Comments are closed.