Maskinbroderi igen

Här kommer en liten bildsvit från konstsömnadskusens avslutande presentation av årets arbeten. Denna gång handlar det om Maskinbroderi. Mitt maskinbroderi presenterades här. Nu visas mina kurskamraters.

Kursavsnittet inleddes med en formgivningsövning. Uppgiften var att arbeta med begreppet arkitektur. Alla var inte helt trogna temat, eftersom avsnittet också bjöd på nya tekniker att prova, vilka ibland tog över. I mitt tidigare inlägg om maskinbroderi skrev jag om lurvsöm och pricksöm. Jag koncentrerade mig på pricksöm.

Eileene använde lurvsöm.

Broderierna innehöll även applikation, ibland med okonventionellt material. Kaviartuber, tomatpuretuber etc. har ofta en guldfärgad insida. I bilderna ovan användes dessa till hustaket, stjärnan och solen.

Anna tar fasta på temat arkitektur och utgår från denna bild på Lunds universitetsbibliotek i sitt arbete.

Bilden innehåller många detaljer, som kräver renodling innan broderiet blir helt klart. Vi planerar en återträff till hösten och jag är nyfiken på hur denna bild utvecklas.

Gingen utgick också från en bild av ett hus, men av helt annat slag. Innerpåsen från en kaffeförpackning återspeglar ljuset i byggnadens glaskonstruktion.

Till slut visas Astas tre bilder. Vi var alla förundrade över, hur hon alltid lyckades sy tre gånger så mycket som vi andra och hon blev dessutom klar med sina arbeten. Dessa bilder var monterade på kilramar.

Asta började med att applicera kvadratiska lappar på ett bottentyg och använde sedan tunna tyger i ett collage.

Den ena iden ger den andra, säger Asta, och jobbar vidare med nästa bild.

… och därefter ytterligare en, där arkitekturtemat återkommer i form av siluett av en stad.

Kursen har förändrat min syn på maskinbroderi. Tidigare har jag tyckt att kärnan i broderiet är handens arbete. Om man inte broderar för hand, kan man lika gärna avstå helt.

Jag har också associerat maskinbroderi med tekniskt avancerade symaskiner, som programmeras med en bild och sedan syr själva. Brodösens uppgift reduceras till att byta tråd i maskinen. Hur kul är det?

Nu har jag insett, att maskinbroderi inte kräver någon avancerad utrustning. Det enda som krävs av symaskinen är, att man kan koppla bort tygmatningen och sätta stygnlängden till noll. Sedan är det du själv som styr, mycket roligare och mycket kreativare.

Nästa rapport från kursavslutningen handlar om att brodera på stickat.

Tags:

Comments are closed.