Sashiko

Så kom turen till avsnittet Sashiko, en japansk teknik som bygger på förstygn. Tekniken används traditionellt för att laga, förstärka och quilta. Idag används Sashiko i avancerad konstsömnad och har en strikt uppsättning regler man bör följa.

Jag tjuvstartade lite med en kurs på Slöjdhuset och var riktigt stolt över detta verk. Men när jag fick höra vår lärare Ann-Margret Wallner presentera tekniken och visa sina arbeten, insåg jag, att det fanns mycket att lära. Motiven kunde ritas upp bättre och stygnen borde vara mycket jämnare. Dags för teknikövning.

Vi testade att sy på olika tyger och med skiftande garnkvaliteter.

Därefter koncentrerade jag mig på ett lite större, men inte så komplicerat arbete för att träna mig att sy jämna och fina stygn. Inte helt lätt.

Vi valde alla olika infallsvinklar och lösningar. Här visas några av mina kurskamraters arbeten:

Sashiko är en mycket användbar teknik, som jag helt säkert kommer att fortsätta med. Först ska jag lappa och laga mitt älsklingsnattlinne, som på sina ställen är helt tunnslitet. På nätet finns exempel på plagg lagade så att bottentyget knappast syns längre, både rörande och charmigt. Mitt hjärta klappar lite extra för omsorgsfullt vårdade textilier.

Här kan du hitta några inspirationsbilder från Pinterest.

Nästa rapport från kursavslutningen handlar om pärlbroderi, något som jag faktiskt inte alls såg fram emot. Bling, bling är inte min melodi.

Tags:

Comments are closed.