Djupmaskor

Igår visade jag exempel på hur man med krokmaskor kan skapa mönster genom att dölja den bakomliggande maskan  och lägga den garnända som har önskad färg på rätsidan av stickningen.

Ett annat sätt att åstadkomma en liknande effekt är genom djupmaskor.

image

Här ser du att man kan sticka rutigt trots att var annan maska stickas vit och var annan grön. I de vita fälten ligger den vita tråden på rätsidan, man drar åt lite så att den gröna maskan hamna bakom och döljs. I de gröna fälten är det tvärt om, den gröna tråden ligger på rätsidan. Detta drar ihop stickningen och påverkar masktätheten. Man måste justera för detta.

Vart annat varv stickas som ”vanliga räta varv” med båda trådarna på avigsidan, som snos på vanligt sätt, utmärkande för tvåändsstickning.

Ett annat sätt att använda djupmaskor är att lägga den tråd som står i tur att stickas, på rätsidan. Sticka nästa maska rät, lägga tillbaka tråden och lägga fram nästa tråd, sticka maskan rät och lägga åter igen tillbaka tråden på baksidan. Du får då ett reliefmönster. Denna teknik används i vantarna nedan. Mönstret är uppbyggt med två djupmaskor följda av två räta maskor.

image

Tags:

Comments are closed.